Iata ce spune culoarea scaunului despre sanatatea ta!
Urmareste acest episod pentru a afla ce ne indica culoarea scaunului.
Ai scaunul alb? Sau negru? Sau rosu?
Iti spun ce inseamna fiecare culoare a materiilor fecale si de ce e important sa stii asta, in acest episod Doctor MIT!
In afara de “Iata ce spune culoarea scaunului despre sanatatea ta!”
Te-ar mai putea interesa si
– tags: culoarea scaunului, defecatie, fecale, intestin, Doctor MIT, –
Transcript
CELE DOUA CUVINTE “CULOARE” SI “SCAUN” POT ASCUNDE SECRETE
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca daca te abtii de la a urina poti face glob vezical sau ca daca te constipi, te trezesti cu hemoroizi.
Daca intr-un episod anterior am descoperit ce ne spun diferitele culori ale urinei si cand e cazul sa fugim la doctor pentru ca semnele ar fi grave, azi ne uitam cu atentie asupra celeilalte cai de eliminare a compusilor de digestie si anume fecalele.
Fecalele sau scaunul, denumirea mai populara, sunt rezultatul mancarii ce a trecut prin tubul digestiv, si din care s-au extras aproape toate substantele nutritive. Analizele coprocultura si coproparazitologic completeaza examenul aproape organoleptic al masei fecale. Care ar fi insa cea mai importanta caracteristica a scaunului atunci cand un medic se apleaca asupra acestuia?
- culoarea
- Consistenta
- mirosul sau
- Nu se poate face o departajare intre aceste repere
Real vorbind, toate sunt la fel de importante si vom vedea de ce!
Haideti sa incepem de la culoare.
SCAUN DE CULOARE MARO
Scaunul de culoare maro, cu variatii de ton a culorii, este normal. Culoarea maro este rezultatul combinarii dintre bila si bilirubina la nivel intestin.
SCAUN DE CULOARE ALB / GRI
Scaunul de culoare alba sau gri indica o lipsa de bila la nivel intestinal. Aceasta se poate datora unei proaste functionari a ficatului ori a bilei. Daca este sa ne gandim la bila, aceasta poate fi plina de pietre ce se traduce fie prin dureri abdominale atroce fie prin lipsa completa a acestora ceea ce face diagnosticarea cu atat mai dificila.
Daca ne gandim la ficat, acesta poate fi afectat de o hepatita A ori de o ciroza hepatica ce poate produce distrugeri ireversibile. De aceea, cand acest scaun se repeta 3 zile la rand, e musai sa mergeti la medic pentru ca detectia timpurie va poate salva viata!
SCAUN DE CULOARE MARO CU MUCUS ALB
Scaunul maro dar cu mucus alb la suprafata acestuia cel mai adesea indica existenta bolii Crohn sau a enteritei regionale cum mai este denumita. Aceasta este o afectiune intestinala inflamatorie idiopatica. Asta este exprimarea atunci cand medicii nu stiu cauza. Idiopatic. Suna stiintific, nu? 🙂
SCAUN DE CULOARE VERDE
Scaunul de culoare verde. Vi se pare ciudat? Nu vi s-a intamplat niciodata asta? Atunci inseamna ca nu sunteti mari fani ai spanacului, kiwi sau broccoli doar ca sa enumar cateva dintre verdeturile ce pot fi responsabile pentru aparitia verzuie a scaunului.
SCAUN DE CULOARE GALBENA
Te-ai trezit ca te uiti la fecale galbene in vasul de toaleta? Si ca poate au ramas picaturi de grasime pe peretii vasului? Atunci ar trebui sa iti pui 2 intrebari: imi functioneaza bila corect? Sau am o problema de pierdere a grasimii la nivel de intestin? Nu uitati insa ca au existat medicamente de slabit si suplimente ce pot determina aceasta. Totusi, nu e neaparat o varianta buna de slabit. Mai putine calorii ingurgitate zilnic s-ar putea sa fie mai bine. In plus, daca povestea asta se repeta 3 zile la rand, s-ar putea sa vorbim de pancreatita asa ca fugi la doctor pana nu incep durerile in etajul superior abdominal!
SCAUN DE CULOARE NEAGRA
Daca nu iei suplimente de fier, aspirina si ibuprofen cu pumnul si scaunul tau e negru, atunci s-ar putea sa fie grav pentru ca vorbim de hemoglobina digerata in intestine deci de sangerare pe undeva pe tractul digestiv. Iar cand apare sange aici, ne gandim la cancer. Deci, daca doua zile la rand, in conditiile amintite inainte, ai scaunul negru, fuga la doctor!
SCAUN DE CULOARE ROSIE
Daca ai mancat pe saturate rosii, fructe de padure sau alte alimente rosii, s-ar putea sa ai scaunul rosu. Daca nu iti amintesti sa fi facut asta, iar culoarea rosie pare a fi de la sange pe suprafata scaunului atunci s-ar putea sa ai o fistula, niste hemoroizi, o colita ulcerativa sau un proces neoplazic asa cum se refera medicii la cancer. Este bine sa investighezi. Mai bine te asiguri ca ai niste hemoroizi pe viata decat ceva mai serios! 🙂
FORMA SI MIROS
In urmatorul episod vom afla ce lucruri importante vrea sa ne spuna forma scaunului ca sa nu mai zic de mirosul acestuia. Oricat de dezagreabile ar fi aceste subiecte, ele ne-ar putea salva viata, a noastra sau a copiilor nostri.
Pana data viitoare, va invit sa vizitati paginde Facebook a emisiunii sau sa accesati doctormit.ro pentru alte subiecte de interes precum “culoare scaun”.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.