Ce este cataracta, cum se previne si cum se trateaza?

Ce este cataracta, cum se previne si cum se trateaza?

Cataracta

Ce este cataracta, cum se previne si cum se trateaza?

Despre aparitia, preventia si metodele de tratament pentru cataracta.

In afara de “Ce este cataracta, cum se previne si cum se trateaza?”

Te-ar mai putea interesa si

– tags: cataracta, orbire, tratament cataracta, albeata, vedere, Rigenera, Clinica Doctor MIT, –

 

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa  caut adevarul din spatele miturilor in care am fost invatati sa credem: ca un mar pe zi tine medicul deoparte sau ca iepurii au o vedere agera pentru ca mananca morcovi!

Ambele mituri au fost analizate aici la Doctor MIT si le puteti gasi accesand doctormit.ro insa, pastrand tema, astazi nu discutam despre vreun mit ci raspund unor intrebari pe care le-ati adresat: ce provoaca aparitia cataractei, cum se trateaza si, mai ales, cum o putem evita cu totul?

Cum apare cataracta?

In toate povestile, atunci cand un personaj vrea sa arate cat de mult tine la cineva spune ca “la fel de mult ca la lumina ochilor”. Notiunea aceasta de “lumina ochilor” este strans legata de faptul ca 90% din informatia din jur este culeasa de catre ochi, nu de catre atingere, gust sau miros. 

De aceea, daca pierzi vederea, te vaduvesti de aproape toata experienta vietii si, de aceea, pastrarea vederii in cei mai buni parametri este absolut vitala!

Din nefericire, daca nu faceti ceva, pe masura ce va veti apropia de 65 de ani, in 70% dintre cazuri veti incepe sa simtiti ca se instaleaza cataracta. Aceasta se va intampla intr-un mod extrem de ciudat, mai ales pentru cei ce nu cunosc fenomenul dar care sufera de miopie adica nu vad la distanta: intr-un scurt rastimp vederea se va imbunatati intr-atat de mult incat veti renunta la ochelari!

Din pacate, vine si vestea mai putin buna: in cateva luni de zile, pana intr-un an, va veti plange ca nu vedeti clar, din nou, si, de data asta, nu veti vedea bine nici de aproape si nici la distanta!

De ce? Pentru a vedea clar din nou dupa zeci de ani, nucleul cristalinului s-a rigidizat si s-a fixat intr-o pozitie numai buna pentru vederea la distanta. Insa, in cateva luni, in cazul norocosilor, ani, intarirea aceasta se transforma in opacifiere si cristalinul devine albicios si din ce in ce mai putina lumina va trece prin el. 

Doar ca sa aveti o masura a gravitatii, netratata, cataracta duce la orbire.

Dar ce provoaca aceasta? Pai, de vina pot fi obiceiurile proaste de tipul fumatului sau expusul la radiatie ultravioleta, fie ca vorbim de stat la plaja sau la solar ori excesul de dulciuri si mancare ce duce la diabet. Diabetul provoaca o forma specifica de cataracta si anume cea in care nu cristalinul se opacizeaza ci capsula in care se afla acesta. Varianta aceasta de cataracta este si cea mai pacatoasa deoarece avanseaza extrem de repede.

Solutii de tratament pentru cataracta

Ce se poate face? Din fericire solutia este simpla, ma rog, simpla pentru chirurgi. Se ia una bucata de cristalin artificial, se scoate cel vechi printr-o mica incizie si se introduce cel nou in sacul cristalinian. Daca vorbim de cataracta de capsula, atunci aceasta se rezolva prin tratament cu laser.

Stiu ca pare simplu ceea ce v-am spus insa a fost nevoie de decenii pentru a ajunge sa facem o asemenea interventie, atat de delicata intr-un interval de cateva minute si fara sa fie nevoie de nici o sutura.

Pacientul vine si pleaca acasa in aceeasi zi, fara spitalizare in conditiile in care inlocuirea cristalinului este o operatie ce prezinta rar complicatii.

Preventia cataractei

Dar putem face ceva sa preintampinam instalarea cataractei? Raspunsul este da, insa fara a garanta 100% evitarea acestei boli. Nu fumati, nu mancati mult adica nu va ingrasati pentru ca diabetul e dupa colt, si folositi ochelari de soare atunci cand stati in lumina puternica.

Si nu va fie frica de operatia de cataracta! Are o rata de succes de aproape 99% si repet: nu este dureroasa si se rezolva in cateva minute.

Prin urmare, daca aveti vreun dubiu legat de vederea voastra, fie ca apar diferente de claritate in vedere intre ochi fie ca ca, brusc, dupa 60 de ani simtiti ca ati intinerit si renuntati la ochelari, fuga la medicul oftalmolog: poate fi vorba de cataracta!

Pentru alte subiecte legate de vedere, precum dezlipirea de retina, viziteaza doctormit.ro

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

Acest episod va este oferit de Stem Sure si Rigenera.

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

infarct, Moller's, Omega,
Anterior
Frica de infarct? Iata cum poti scadea riscul de 10 ori!
Mollers TOTAL, Omega 3, ginseng, stres,
Urmator
Scapa de oboseala si stres cu ajutorul lui Mollers TOTAL!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Ce este cataracta, cum se previne si cum se trateaza?