Carcei? NU FACE acest lucru ca sa iti fie bine!
Fiecare dintre noi se confrunta cu carcei macar o data in viata. Afla ce nu e bine sa faci in aceasta situatie!
In afara de “Carcei? NU FACE acest lucru ca sa iti fie bine!”
Te-ar mai putea interesa si
– tags: carceii, sistemul cardiovascular, electrolitii, Stem Sure, Clinica Doctor MIT, –
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aduc in fata voastra adevarul din spatele celor mai neexplicate si mai interesante afectiuni medicale.
Te-ai intrebat vreodata de ce vezi obiecte neclare atunci cand privesti in departare sau de ce ti se zbate ochiul? Vei afla in episoadele urmatoare toate raspunsurile insa pana atunci iti voi spune ce semnificatie au carceii, cum sa ii rezolvi si de ce este bine sa ii bagi in seama.
Nu cred ca vreunul dintre noi a trecut prin viata pana acum fara sa experimenteze, macar o data, un carcel. Dupa o atare experienta sau mai multe, ce putem spune despre ei:
- carceii sunt foarte durerosi
- afecteaza un singur membru
- iti pot ameninta viata sau
- toate aceste afirmatii sunt adevarate
Stim ca sunt foarte durerosi. Am vazut ca, in mod normal, carcelul se instaleaza la un singur picior, de exemplu. Daca va ganditi ca am exagerat cand am introdus varianta de raspuns ce spune ca iti poate ameninta viata, va invit sa sa va reamintiti de momentul in care vi s-a pus un carcel la picior cand erati in apa la 50 de metri de mal. Mai pare exagerat? Asa ca toate aceste variante sunt valabile in cazul acestei conditii medicale.
Cauzele aparitiei carceilor
Ca sa aflam ce mesaj ne transmit carceii, cand isi fac de cap cu muschii nostri, trebuie sa stim ce sisteme si ce mecanisme sunt implicate in producerea lor. Am putea trage la raspundere:
- sistemul cardio-vascular
- electrolitii
- glandele endocrine sau
- oricare poate fi cauza aparitiei carceilor
Carceii nu sunt o chestiune simpla daca ne gandim ca oricare dintre variantele de raspuns poate fi corecta. Si le vom lua la analizat pe rand pentru a vedea ce se ascunde in spatele fiecareia.
Dereglarile care produc carcei
O dereglare care tine de sistemul cardiovascular si care duce cel mai adesea la carcei poate fi:
- aritmia
- cardiomegalia
- situs inversus sau
- fumatul cronic si de mare performanta
Cea mai comuna cauza legata de sistemul cardiovascular in aparitia carceilor este revelata in a patra varianta de raspuns. Marii fumatori, adica cei ce fumeaza mai mult de un pachet si jumatate pe zi, pot dezvolta arterio-patii obliterante adica infundari ale vaselor ce impiedica irigarea muschilor si prin urmare aparitia carceilor prin insuficienta cantitate de oxigen in celula musculara.
Sa vedem ce putem spune despre electroliti si carcei
Dereglarea echilibrului electrolitic apare in:
- transpiratii intense
- hidratari excesive
- intr-o combinatie a acestora sau
- nici o varianta nu e corecta
Lipsa de sodiu, prin transpiratie intensa neurmata de hidratare corecta, cel mai adesea duce la crampe ce pot fi rezolvate, in timp, prin pastrarea unui echilibru intre pierderea de apa si de sare prin transpiratie. Daca ne amintim ca sarea de fapt este o combinatie de sodiu si de clor, intelegem cum ajungem sa pierdem astfel sodiul care, de altfel, are un rol vital in polarizarea membranei celulare si in buna functionare a transmiterii semnalului.
Ne-au mai ramas pe lista glandele endocrine. Care credeti ca sunt impricinatele in cazul aparitiei carceilor?
- pancreasul si tiroida
- timusul
- epifiza si hipofiza sau
- gonadele
Poate nu va vine sa credeti dar atat hormonii tiroidieni cat si insulina pot duce la aparitia carceilor. Hiperinsulinemia, adica secretia intensa de insulina, exact invers fata de un anume tip de diabet, poate comanda contractarea intensa si dezordonata a muschilor.
Solutii impotriva carceilor
Dar ce solutii avem pentru a scapa de un carcel atunci cand apare?
Cu exceptia situatiei in care acesta s-a instalat ca urmare a dereglarii echilibrului electrolitilor, nu avem ce face! Daca insa problema este lipsa sodiului tot ce trebuie sa faci este sa prinzi membrul afectat si sa tragi de el in directia opusa celei in care actioneaza contractura. Cu masura insa pentru a nu produce leziuni grave precum rupturi. Daca simti ca aplicand aceasta solutie contractura nu s-a remis in 20-30 de secunde, las-o in pace si mergi la medic.
In concluzie, carceii sunt de fapt niste semnale pe care organismul nostru ni le da spunandu-ne fie ca fumam prea mult, fie ca avem probleme cu pancreasul ori cu tiroida sau, in cel mai fericit caz ne transmite mesajul ca nu bem suficienta apa. Insa daca acest dialog are loc mai des de o data pe trimestru, este cazul sa iti vizitezi medicul de familie.
Vrei sa stii alte secrete medicale? Atunci scrie-ne pe pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.