Boala mana-gura-picior: afla tot ce vrei sa stii!

Boala mana-gura-picior: afla tot ce vrei sa stii!

boala mana-gura-picior

Boala mana-gura-picior: tot ce vrei sa stii despre aceasta!

Afla acum cele mai importante informatii despre boala mana-gura-picior.

Ai auzit ca la gradinita a lovit boala mana gura picior?

Ti-e frica ca si cel mic ar fi luat-o?

Ei bine, aici afli tot ce este important despre aceasta infectie!

In afara de "Boala mana-gura-picior: tot ce vrei sa stii despre aceasta!"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: boala gura-mana-picior, boli infectioase,virus, nastere si copii, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

 

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aflu adevarul din spatele miturilor ce spun ca vaccinarea HPV poate fi periculoasa in cazul fetelor sau ca poti lua hepatita B prin sarut.

Astazi vorbim despre o boala infectioasa foarte raspandita in comunitatile de copii si care prezinta niste simptome cel putin spectaculoase.

Si o vom lua pe calea obisnuita aici la Doctor MIT atunci cand discutam despre orice boala infectioasa: manifestari, cauza, cum se ia, ce riscuri majore are, aflam daca exista vaccin sau tratament si, la final, va spun ce aveti de facut fie sa n-o luati fie sa scapati de ea.

Subiectul acestui episod Doctor MIT este dedicat bolii mana-gura-picior. Copiii, pentru ca stiti ca ei sunt cei mai afectati de aceasta infectie, dezvolta vezicule rosii, cateodata pline cu lichid, in zona gurii, in interiorul acesteia, cateodata in zona genitala sau in palme si talpi si, tineti-va bine, chiar si sub unghii!

Tot acest spectacol este insotit de febra si de lipsa poftei de mancare. Acum, sa fim seriosi, cred ca mai degraba este vorba de dificultatea de a consuma alimente decat de lipsa de apetit.

Ce agent patogen credeti ca ar trebui sa acuzam pentru asemenea manifestari?

  1. un virus
  2. Un parazit
  3. o bacterie sau
  4. afectiunea este idiopatica adica nu i se cunoaste cauza

Boala mana-gura-picior este de natura virala si se datoreaza unui Enterovirus:  Coxsackie A16 care este principalul responsabil pentru declansarea acestei infectii ce ajunge, in cazul copiilor de gradinita, frecvent, la dimensiunea de epidemii.

Dar cum se transmite de la copil la copil aceasta infectie?

  1. prin contact fizic a copilului bolnav cu cel sanatos
  2. contaminarea virala de pe orice suprafata
  3. prin stranut ori tuse sau
  4. Pe toate aceste cai

Boala mana-gura-picior se numeste asa pentru ca are cale oral-fecala de transmitere. Adica copii care poarta acest virus si nu se spala pe maini dupa ce viziteaza toaleta, raspandesc virusurile pe toate suprafetele pe care isi pun mainile contaminate de unde altii, sanatosi, preiau virusul si, bagand mana in gura, se infecteaza.

Care sunt mai frecvente riscuri din aceasta boala?

  1. meningita virala
  2. Encefalita virala
  3. paralizia sau
  4. Caderea unghiilor

 

Desi toate manifestarile din variantele de raspuns pot aparea ca si consecinta a infectiei, cea mai frecventa dintre acestea este si cea mai putin periculoasa si anume caderea unghiilor. Restul se manifesta extrem de rar.

Tratamentul bolii presupune doar administrarea de lichide, mancare moale si antiinflamatorii respectiv analgezice precum ibuprofen. Boala, in mod normal, trece de la sine cam intr-o saptamana.

Preventia bolii mana-gura-picior

Desi nu este o boala grava, poate ar fi bine sa fie prevenita prin vaccinare insa, din pacate, la aceasta ora nu exista in Europa si nici in Statele Unite un vaccin autorizat impotriva bolii mana-gura-picior.

Dar ce putem spune despre imunitatea naturala? Dezvolta copilul imunitate pe viata in fata acestui virus?

  1. Da sau 2. Nu

Am auzit destule cazuri in care copii care au trecut o data prin aceasta boala, o mai fac si a doua oara insa ceea ce este important sa retineti este ca pacientul dezvolta imunitate pe viata impotriva virusului specific care a declansat boala precum Coxsackie A16 insa, daca cel mic da peste Enterovirus 17, va face din nou boala mana-gura-picior dupa care va dezvolta imunitate si pentru acest virus.

In concluzie, nu va panicati cand auziti la gradinita de o epidemie a bolii mana-gura-picior! Tineti copilul acasa cateva zile pana cand gradinita este dezinfectata, educati-l astfel incat sa detina notiunile de igiena de baza si asteptati-va ca in marea majoritate a cazurilor sa nu mai faca a doua oara aceasta boala deoarece imunitatea naturala se stabileste pe viata.

Pentru orice alte curiozitati medicale va invit sa vizitati pagina de Facebook a emisiunii sau sa accesati doctormit.ro.

Intreaba si cereceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

inghiti limba
Anterior
Iti poti inghiti limba si muri? Afla adevarul acum!
Febra
Urmator
Afla de ce apare febra si de la ce temperatura!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Boala mana-gura-picior: afla tot ce vrei sa stii!