Afla pe loc daca ai spasmofilie si ce o cauzeaza!
In acest episod vei afla informatii importante despre spasmofilie!
Ce crezi ca iti lipseste atunci cand ai spasmofilie?
In afara de “Afla pe loc daca ai spasmofilie si ce o cauzeaza!”
Te-ar mai putea interesa
– tags: spasmofilie, alimentatie, spasme musculare, minerale, Doctor MIT, –
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am fost invatati sa credem precum ca fosforul ne face mai destepti sau ca morcovii ne imbunatatesc vederea!
Astazi deslusim adevarul din spatele credintei care spune ca lipsa calciului provoaca spasmofilie. Ca sa vedem daca asa e si ce solutii avem la indemana pentru a o rezolva, ar trebui sa cunoastem aceasta afectiune mai indeaproape.
Asadar care este semnul patognomonic, asa cum il numesc specialistii, al spasmofiliei?
- Babinski sau reflexul plantar
- Reactia la percutia nervului facial sau semnul Chvostek
- icterul sau
- Exoftalmia adica bulbucarea ochilor
Ultimul, descris de catre Basedow, este intalnit in hipertiroidism, icterul in hepatita, Babinski iti arata daca coloana sau creierul au o problema deci fasciculatiile adica spasmul fetei la percutia nervului facial indica existenta spasmofiliei.
Dar cum percutam nervul facial pentru a vedea daca putem suspecta spasmofilia si la ce trebuie sa ne uitam ca sa spunem ca am observat semnul specific?
Haideti sa vedem daca stim. Percutarea facialului se face cu doua degetele lovind usor:
- la tampla
- Pe osul zigomatic adica pe pometi
- in zona labiala, a buzelor, imediat sub nas sau
- In treimea liniei ce pleaca de la comisura buzelor la pometi
Poate ca v-ati orientat spre acest ultim raspuns din cauza ca afost mai elaborat. Ei bine, bine ati facut. Cel mai bun loc de interceptare a nervului facial este acesta. O bataie usoara in acest loc ar trebui sa produca niste semne clare de spasmofilie.
Care ar fi acestea?
- caderea comisurii buzelor ca in plans
- Clipitul rapid
- tractionarea buzei superioare ca in ranjet sau
- Toate aceste semne trebuie sa aiba loc ca sa putem banui spasmofilia
Ar fi greu sa si radem si sa plangem in acelasi timp desi, rasul sardonic, asa cum il numim in medicina, se poate intalni ca manifestare in tetanos insa in acest caz semnul specific este cel de spasm al muschilor fetei si anume de tragere in lateral si in sus a coltului buzei si a obrazului.
De ce s-ar intampla aceasta? Pentru ca avem de-a face cu o hiperexcitabilitate a nervilor care se datoreaza scaderii concentratiei normale de:
- Calciu
- Magneziu
- ambele minerale sunt scazute in spasmofilie sau
- De fapt lipsa de nor-adrenalina este cea care provoaca reactiile muschilor fetei
Raspunsul corect este al treilea. Spasmofilia nu se datoreaza doar scaderii concentratiei de calciu ci si lipsei de magneziu!
Deci mitul care spune, ca spasmofilia se datoreaza lipsei calciului, este pe jumatate adevarat pentru ca nu ia in considerare si magneziul, un mineral extraordinar de important in activitatea nervoasa.
Riscurile celor care sufera de spasmofilie
Si, daca stim acestea, haideti sa vedem care ar fi riscurile cele mai mari la care se supune cineva care sufera de spasmofilie?
- la osteoporoza si la atacuri de panica
- dermatite atopice recurente
- la aparitia cariilor sau
- Toate acestea sunt pe lista riscurilor clar asociate cu spasmofilia?
Nici stomatologia si nici dermatologia nu prea au legatura cu spasmofilia. Raspunsul corect este primul.
Din pacate, aceasta afectiune, daca nu este descoperita la timp si gestionata, poate duce la fracturi spontane legate de cadrul osteoporotic si, mai grav, poate afecta calitatea vietii prin afectarea psihicului pacientului si declansarea din senin de atacuri de panica.
Prin urmare, nu ignorati semnele pe care vi le-am descris si care tradeaza existenta spasmofiliei, cu atat mai mult cu cat aceasta se poate rezolva pe cat de usor pe atat de rapid cu ajutorul suplimentelor multiminerale.
Curios sa afli si alte informatii medicale interesante? Atunci viziteaza pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.