Ti-e frica de Alzheimer? Afla cum il poti diagnostica!

Ti-e frica de Alzheimer? Afla cum il poti diagnostica!

Alzheimer

Ti-e frica de Alzheimer? Afla cum poti sa-ti pui un diagnostic!

Afla cum poti descoperi daca ai Alzheimer!

In afara de "Afla cum poti descoperi daca ai Alzheimer!"

Te-ar mai putea interesa si

– tags: boala Alzheimer, memoria, afectiuni cerebrale, test Alzheimer, Clinica Doctor MIT, –

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca morcovii fac bine la vedere sau ca fosforul din peste ajuta memoria!

V-am promis intr-un alt episod Doctor MIT ca va voi invata sa recunoasteti semnele unei degenerescente cerebrale adica, mai simplu spus, daca amnezia voastra sau a celor apropiati este un semn de boala sau nu.

Ca sa lamurim de la bun inceput, la ce boala ne-am putea gandi cand incepem sa uitam cam des?

  1. Parkinson
  2. dementa senila
  3. Alzheimer sau
  4. oricare dintre acestea are ca simptome uitarea sau, mai medical zis, amnezia

Desi asociati Parkinsonul cu tremurul mainilor, amnezia este una dintre simptomele majore ale acestei boli. Deci raspunsul corect este al patrulea: toate sunt boli la care ne putem gandi cand incepem sa uitam frecvent. Asta bineinteles daca nu le-am uitat pana atunci 🙂

Cum se manifesta boala Alzheimer

Dupa cum stiti, de acasa, de la scoala sau de la Doctor MIT, memoria e de 2 feluri: de scurta si de lunga durata. Care credeti ca memorie e in principal afectata de bolile amintite inainte?

1. cea de scurta sau

2. de lunga durata?

Cea mai serioasa dar nu intotdeauna si cea mai periculoasa este amnezia legata de memoria de lunga durata.

De ce spun ca nu si cea mai periculoasa? Pentru ca una este sa uiti unde ai fost in vacanta de vara acum 10 de ani si alta este sa uiti ca ai deschis aragazul de 10 minute fara sa il aprinzi.

De aceea este important sa stim daca avem o problema de sanatate si va voi prezenta 3 teste simple care vor explora ambele tipuri de memorie - atat pe cea de scurta durata cat si pe cea de lunga durata.

Test Alzheimer

Testul 1 este cel mai simplu: cereti-i unui prieten sa aleaga o ora oarecare, de exemplu ora 8 si 25 de minute. Desenati pe o foaie de hartie un ceas rotund, puneti toate cele 12 ore in pozitiile lor si desenati limbile ceasului astfel incat sa indice corect ora aleasa de prietenul vostru. Daca acesta va sugereaza sa va imbracati si sa il urmati la spital, nu va opuneti. Trebuie ca aveti probleme serioase de memorie daca ati gresit un asemenea test 🙂

Testul numarul 2: rugati acelasi prieten binevoitor sa aseze pe o tava intre 10 si 20 de obiecte - cam ca la la prima baita a celui mic 🙂 Uitati-va cel mult un minut la obiecte, incercati sa le memorati, apoi va intoarceti cu spatele, timp in care prietenul va indeparta un singur obiect de pe tava si le va reordona pe cele ramase. Daca nu stiti obiectul lipsa la repetarea acestui test de 3 ori, rugati singuri prietenul sa va insoteasca la medic.

Testul 3, cel mai serios, arata asa:

- in prezenta aceluiasi prieten - poate fi si altul daca ati uitat cine a fost prezent la primele 2 teste - raspundeti la urmatoarele intrebari:
- In ce an va aflati? 4 puncte la raspuns gresit - se puncteaza doar erorile
- Si in ce luna? - 3 puncte daca gresiti
- repetati cu voce tare o adresa oarecare dictata de prieten - poate fi adresa lui de acasa
- ziceti ce ora este fara sa va uitati la ceas - 3 puncte daca eroarea este mai mare de o ora
- numarati invers de la 20 la 1 - 2 puncte pentru o greseala si 4 pentru mai multe
- spuneti in ordine inversa lunile anului - acelasi punctaj
- spuneti cu voce tare adresa pe care ati repetat-o la inceputul testului - inmultiti cu 2 puncte fiecare greseala facuta

Daca ati adunat pana la 4 puncte, nu faceti nimic, aveti o memorie normala. Intre 5 si 9 puncte ar fi cazul sa va urmariti sau sa va odihniti. Mai mult de 10 puncte arata o problema foarte serioasa si ar trebui sa faceti o vizita la medic.

Sper ca veti tine minte toate aceste teste 🙂 Daca nu, intrati pe site-ul emisiunii DoctorMIT.ro pentru a le regasi alaturi de multe alte teste si jocuri de memorie foarte interesante.

Intreaba si cerceteaza! si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

inima,
Anterior
Testeaza-ti inima!
tusea, Meltus, miere de albine,
Urmator
Lupta eficient cu tusea!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Ti-e frica de Alzheimer? Afla cum il poti diagnostica!