VACCINURILE ANTI-CORONAVIRUS – COMPARATIE

VACCINURILE ANTI-CORONAVIRUS – COMPARATIE

“CE VACCIN ANTI-CORONAVIRUS TI-AI FACE DACA AI AVEA ACCES LA ORICARE?”

M-am hotarat sa raspund in mod public acestei intrebari povestindu-va despre modul incredibil in care am ajuns astazi sa stimulam sistemul imun.

Dupa aceasta vom vedea asemanarile si diferentele dintre vaccinurile anti SARS-CoV-2.

TRANSPARENTA CONTEAZA

Rusia China

Va spun de pe acum ca vom lua in discutie doar studiile clinice desfasurate in mod transparent. Vom evita sa facem afirmatii despre vaccinul rusesc Sputnik sau despre cele chinezesti, de exemplu, atata vreme cat nu avem acces la informatii detaliate. Pe masura ce acestea vor aparea, articolul va fi reeditat pentru a le include.

ANTIGENUL ESTE TOTUL

Imunitatea, atat in vaccinare cat si in forma naturala a bolii, se obtine prin prezentarea componentei antigenice (cea care provoaca raspuns imun) celulelor sistemului imun care astfel vad si memoreaza imaginea dusmanului.

MODALITATI DE PREZENTARE A ANTIGENULUI
Click pe imagine pentru vizualizare

Daca pana acum aceasta se intampla prin introducerea antigenului in organismul uman, oamenii de stiinta au creat inca o cale (2), speciala, de a obtine prezenta antigenului in corpul nostru:

  1. Prin introducerea proteinei virale direct in organism (varianta clasica)
  2. Prin producerea de catre organismul uman a proteinei virale (cea mai moderna cale)

Dupa ce treci de uluirea ca tu ai putea produce proteinele virale fara ca un virus sa se multiplice in interiorul tau, vine intrebarea de clarificare. Cum?

VACCINURILE CLASICE

VACCINARE CLASICA
Vaccinurile clasice s-au nascut prin expunerea corpului uman la o cantitate mica din exact patogenul impotriva caruia doream sa ne protejam

Raspundem imediat dupa ce reamintim ca varianta (1) de introducere a componentei antigenice in organism este varianta obisnuita in cazul vaccinurilor: fie inoculam in organism proteina cea mai relevanta antigenic, ca in cazul majoritatii vaccinurilor, fie un virus viu, intreg, pe care il “atenuam” adica ii indepartam componenta patogenica (ce poate imbolnavi) dar i-o pastram pe cea antigenica (cea care duce la raspuns imun) ca in cazul vaccinului anti rujeola-rubeola-oreion (ROR) ori in cazul vaccinului anti-tuberculoza (BCG) caz in care vorbim de o bacterie vie-atenuata si nu de un virus.

VACCINURILE MODERNE

VACCINURI moderne
In ziua de azi , productia de vaccinuri reprezinta o combinatie intre biotehnologie si programare pe calculator

A doua varianta (2) de obtinere a unui raspuns imun este cea care ne intereseaza cel mai mult. Este vorba de a determina organismul uman sa produca o proteina pe care codul nostru genetic nu si-a imaginat-o niciodata. Este vorba de insasi proteina virala, patogenica si imunogenica, componenta noului coronavirus.

Modalitatea prin care pacalim organismul uman sa faca un atare gest, pe langa utilitatea in vaccinare, deschide poarta tratarii majoritatii cancerelor. Este vorba despre introducerea in celula umana a informatiei genetice si/sau a genei care este responsabila cu comandarea productiei proteinei tepusa (spike) care da si forma de coroana cu tepi a noului coronavirus.

S-Protein este proteina-tepusa
S-Protein este “proteina-tepusa” specifica SARS-CoV-2

Astfel, organismul va produce el insusi proteina cu pricina si o va prezinta sistemului imun care o retine si impotriva careia va incepe sa produca anticorpi.

Proteina tepusa a coronavirusului
Peplomerul (glicoproteina) pe care organismul uman ajunge sa il produca este adevaratul antigen al SARS-CoV-2 adica proteina-tepusa (S-Protein) de mai sus

Deci, in varianta clasica introducem antigenul iar in cea moderna il producem noi insine pentru a ni-l prezenta sistemului imun.

Cum se intampla aceasta a doua varianta?

ARN MESAGER SAU GENA LIVRATA PRINTR-UN VECTOR VIRAL?

Companiile farmaceutice au ales sa mearga pe doua cai diferite.

Una dintre ele arunca in corpul uman o cantitate mare de ARNm (mesager) iar a doua introduce in celule, cu ajutorul unui alt virus, chiar gena ce determina celula umana sa produca proteina virala relevanta.

mRNA, ARN,
Desi descrierea face lucrurile sa para simple, eliberarea sau inglobarea ARN-ului mesager (mRNA) este un proces complicat

Prima varianta pur si simplu pune ARN-ul mesager la dispozitia celulelor pe care acestea il culeg din mediul extracelular si il introduc in interiorul lor pentru a incepe productia de proteina-tepusa (spike).

Cimpanzeu
In ultima suta de ani cimpanzeii au fost alaturi de noi in lupta impotriva bolilor

In a doua varianta, celulele umane sunt infectate de catre un adenovirus precum cel simian (al maimutelor) care in mod normal provoaca o simpla raceala in cazul cimpanzeilor. Acest virus este modificat in laborator cu 2 obiective majore: primul de a nu se mai putea replica odata intrat in celula umana si al doilea de a livra in celula gena ce codeaza productia proteinei-tepusa.

Portiune de ribozom
O jumatate dintr-un ribozom, uzina producatoare de proteine din gama ARN; ribozomii au fost descoperiti de romanul George Emil Palade, desoperire pentru care a si luat Premiul Nobel in medicina (1974) (sursa imagine Wikipedia)

In urma colectarii si utilizarii ARNm sau a inglobarii in genom a genei livrate cu ajutorul adenovirusului, ribozomii celulei umane vor incepe productia proteinei-tepusa.

Poate va veti intreba in ce fel este relevant sistemului imun faptul ca producem intra-celular aceasta componenta antigenica? Cum vor lua contact macrofagele sau celulele T-killer cu antigenul?

celule, antigen,
Celulele intalnesc proteinele antigenice purificate din vaccin la fel cum intalnesc in mod natural si virusul

In cazul vaccinului obisnuit, celulele sistemului imun dau peste componenta antigenica plutind in mediul extracelular. In cazul noii tehnologii despre care vorbim, ne folosim de o caracteristica exceptionala a celulei umane.

CELULELE SE COMPORTA CA LA PIATA

Produse la piata
Un taran expune publicului din ceea ce are in depozit sau in sera; la fel fac si celulele noastre

Majoritatea celulelor umane ofera la suprafata celulei mostre ale proteinelor pe care le produc in interior!

Aceasta este o forma de colaborare transparenta intre toate componentele organismului uman astfel incat sa stie stanga ce face dreapta. Prin urmare, celula umana ce a inglobat ARNm sau gena in discutie, a inceput productia proteinei virale si a exprimat-o la suprafata ei.

Reactie imuna, virus,
Celulele sistemului imun (alb) ataca o celula ce prezinta proteine virale la suprafata (albastru) preluand mostre de antigen pentru prezentarea catre alte tipuri de celule imune si memorand, in acelasi timp, imaginea dusmanului

Acesta este momentul in care organismul incepe sa isi formeze imunitate la noul coronavirus! Celulele sistemului imunitar descopera proteina virala, o recunosc ca non-self (straina), o memoreaza, ucid celula ce o produce si incep sa produca anticorpi.

Din acest moment se poate spune ca am dobandit imunitate la infectia COVID-19 provocata de SARS-CoV-2. Cum actioneaza anticorpii si cat dureaza imunitatea naturala precum si cea obtinuta prin vaccinare puteti afla accesand www.doctormit.ro

Dr. Elisa Granato (32 ani), de la departamentul de Zoologie a facultatii de profil din Oxford, este primul european care sa fi primit un vaccin anti-coronavirus, in calitate de voluntar al studiului clinic al vaccinului Oxford (imaginea de profil a articolului o arata la momentul injectarii in 23 aprilie 2020)

Mai jos descoperiti in ce categorie se gaseste fiecare vaccin (Novavax, GlaxoSmithKline-Sanofi, Pfizer, Moderna, Oxford, Astra-Zeneca, Johnson&Johnson) aflat in studiu clinic.

COMPARATIE INTRE VACCINURILE ANTI-CORONAVIRUS

Comparatie intre vaccinurile anti coronavirus
Click pe imagine pentru vizualizare

AVANTAJELE VACCINURILOR CLASICE

  • Vaccinuri cu virusuri vii atenuate / celule non-viabile – istoric bogat si sigur al numeroaselor vaccinuri de acest fel.
  • Vaccinuri conjugate (glicani conjugati cu proteine antigenice) – istoric bogat in special pentru vaccinuri ce vizeaza boli bacteriene (ex: meningite).
  • Vaccinuri cu particule virale (proteine din capsida virala) – istoric bogat si productie relativ facila per tip de patologie prin organisme bacteriene precum drojdia / baculoviral.

DEZAVANTAJELE VACCINURILOR CLASICE

  • Vaccinuri cu virusuri vii atenuate / celule non-viabile – unitati de productie de inalta securitate deoarece se lucreaza cu organisme vii; liniile celulare ale gazdei sunt diferite in functie de tipul de patologie adresata ceea ce limiteaza spectrul de utilizari ale liniei de productie.
  • Vaccinuri conjugate (glicani conjugati cu proteine antigenice) – productie complexa datorita multitudinii de componente implicate; productie separata a glicanilor in forma purificata; la final glicanii trebuie conjugati cu proteina caraus imunogenica.
  • Vaccinuri cu particule virale (proteine din capsida virala) – “virus like particles” (VLP) sunt niste nanoparticule de proteina virala din capsida, auto-ansamblabile (cca. 50 nm in diametru) care au nevoie de o caracterizare (definire) extrem de complexa si de un proces de productie controlat pentru a pastra o consistenta in raspunsul antigenic.

AVANTAJELE VACCINURILOR MODERNE

  • Vaccinuri cu ARNm (mesager) sau ADN – productie sintetica cu implicare minima a organismelor vii; doza eficienta foarte mica; potential de productie si dezvoltare extrem de rapid.
  • Vaccinuri cu vectori virali – proces controlabil; vector viral de incredere; estimarea penetrarii celulare mai usor de facut decat la vaccinurile cu ARNm.

DEZAVANTAJELE VACCINURILOR MODERNE

  • Vaccinuri cu ARNm (mesager) sau ADN – au fost descoperite/inventate in urma cu 10-15 ani insa, pana acum, nu au fost folosite in producerea de vaccinuri umane; eficacitatea, pana la studiile pe subiecti umani, a fost demonstrata doar pe substrat animal; necesita tehnologie de formulare complexa si de inalta specialitate cu componente multiple si in egala masura de complexe pentru a produce o formula care sa tina stabil componenta vaccinala in timpul utilizarii.
  • Vaccinuri cu vectori virali – uz uman limitat; vaccinul Erevbo, dezvoltat de Merk impotriva Ebola, este un vaccin cu vector viral care a fost aprobat atat de FDA cat si de EMA (autoritatea europeana) insa licenta a fost primita la finalul lui 2019.

 

Un material realizat cu sprijinul bancii de celule stem Stem Sure.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Remdesivir, coronavirus,
Anterior
Asa lupta REMDESIVIR impotriva coronavirusului! EP. 1
Imunitate, coronavirus, anticorpi,
Urmator
Cat tine imunitatea la coronavirus? Nu ai crede!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Avatar for Michaela
    Michaela
    28/11/2020 at 3:38 pm — Răspunde

    Felicitari pentru articol. E o punere la punct care ofera un prim pas in intelegerea mecanismului de actiune a vaccinurilor.

    • 02/12/2020 at 9:49 pm — Răspunde

      Va multumesc pentru feedback! Este important pentru mine sa vad ca pot aduce informatie cu rezolutie mare unui public educat din punct de vedere stiintific.

  2. Avatar for Otilia
    Otilia
    22/11/2020 at 3:52 pm — Răspunde

    Bună ziua!
    Am nevoie de o îndrumare pentru un caz de distrofie musculară datorată unei mutații genetice a colagenului tip 12.
    Este vorba despre fiul meu in vârstă de 36 de ani, care în prezent necesită perioade mari de ventilare mecanică la domiciliu.
    Vă mulțumesc!

    • 02/12/2020 at 9:53 pm — Răspunde

      Stimata doamna,
      Va indrum cu toata increderea catre doamna doctor Monica Novac care are suficiente cunostinte si conexiuni in lumea medicala pentru a va recomanda un specialist potrivit pentru situatia fiului dumneavoastra dupa ce va cunoaste detaliile relevante.
      Puteti intra in contact cu dansa prin intermediul platformei ALINI https://alini.ro/pacienti-doctor-mit


Back
SHARE

VACCINURILE ANTI-CORONAVIRUS – COMPARATIE