Te vaccinezi antitetanic pentru o simpla julitura?
Afla in acest episod daca iti este necesar vaccinul antitetanos daca te-ai zgariat, intepat sau ranit.
Te-ai zgariat intr-un cui sau te-ai julit cazand pe jos. Mai trebuie sa te vaccinezi anti-tetanic?
Unele boli cat si unele vaccinari par arhaice in zilele noastre. Urmareste acest episod pentru a afla daca tetanosul si vaccinarea impotriva acestei boli mai sunt de luat in seama in secolul 21!
In afara de “Te-ai julit sau te-ai intepat. Este nevoie de vaccin antitetanos?”
Te-ar mai putea interesa si
– tags: rani, julituri, vaccin antitetanos, vaccinare, infectii, Doctor MiT, –
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor si credintelor medicale ce spun ca vaccinarea este de fapt o monstruoasa coalitie a celor ce vor sa ne omoare pe toti ca sa dau un singur exemplu.
Cu riscul de a nemultumi fie pe cei ce nu cred in teoria conspiratiei fie pe cei ce o sustin, mi-am propus sa va prezint astazi un subiect foarte de actualitate: daca ne-am intepat intr-un cui ruginit ne vaccinam sau nu impotriva tetanosului?
Aceasta intrebare vine dupa ce, in 2015, au reinceput sa apara in Europa decesele cauzate de catre tetanos in cazul copiilor ce nu au fost dusi la vaccin antitetanos de catre parintii lor. O situatie similara avem incazul difteriei, dar aceasta va face subiectul altui episod Doctor MIT.
Cand este necesar vaccinul antitetanos?
Ca sa ne speriem sau sa ne relaxam in legatura cu tetanosul, ar trebui totusi sa stim niste lucruri legate de acesta.
Astfel, tetanosul este:
- (o) reactie normala (a organismului nostru)
- (o) infectie virala
- infectie bacteriana sau
- (una parazitara) infectie parazitara
Tetanosul se datoreaza infectarii organismului cu bacilul Clostridium tetani.
De mici ni se recomanda, ca atunci cand ne zgariem intr-un cui ruginit, sa ne vaccinam importiva tetanosului. Ce legatura are cuiul ruginit cu bacteria in discutie:
- (rugina este) mediul (favorit) de crestere (a bacteriei)
- (cuiul ruginit ajuta la patrunderea in corp a bacteriei) mijloc de penetrare
- (bacteria este atrasa de fier) tropism pentru fier sau
- toate (acestea)
Nici fierul si nici rugina nu au vreo legatura speciala cu Clostridium tetani cu exceptia faptului ca rugina are o aderenta si o suprafata mai mare decat alte obiecte, fapt care favorizeaza prezenta sporilor bacteriei pe aceasta. Insa principalul motiv pentru care asociem cuiele cu tetania este faptul ca intepatura reprezinta poarta de intrare a bacteriei in organismul nostru.
Dar daca nu rugina si nici fierul nu sunt “cauzele” tetanosului atunci unde gasim bacteria. In:
- 1. sol
- 2. (in) balega (de cal, vaci, oi purcelusi de Guineea, pui de gaina sau in intestinele umane)
- 3. heroina (contaminata a drogomanilor) sau
- 4. (in) toate (aceste locuri)
Sporii bacteriei vinovate de producerea tetanosului se gasesc in absolut toate aceste locuri si atunci devine evident de ce apare recomandarea vaccinarii cand ne zgariem sau cand suntem muscati de un caine: de fapt, bacteria patrunde in corp prin plaga contaminata apoi cu bacilii de Clostridium din sol.
Clostridium tetani si modul lui de actionare
Dar, cea mai importanta intrebare este: de ce sa ne ferim de tetanos? Pentru ca tetanosul duce la:
- risus sardonicus
- (la) tetanie (adica la contractii musculare incredibil de puternice ce pot duce pana la ruperea muschilor sau a oaselor)
- (la) deces sau
- (cel mai mare pericol este ca toate acestea au loc) toate
Risus sardonicus este acel ranjet bizar in care jumatate de fata pare ca rade si ca cealalta jumatate plange datorita tetaniei, acea contractie a corpului care dupa cum tocmai am aflat poate sa rupa oasele celui aflat in criza. Tetania poate duce la dificultati de inghitire si la deces, unul din 10 pacienti murind in cateva zile de la declansarea crizelor.
Deci intelegem ca orice zgarietura mai serioasa si mai ales aflata in contact cu solul ar trebui gestionata medical.
Pentru ca vaccinarea antitetanica nu mai este o noutate pentru romani, aceasta fiind inventata inca din 1924, ramane sa decidem, noi cu noi insine, daca folosim vaccin antitetanos impotriva acestei infectii este un pas logic.
Vaccinarea impotriva Clostridium Tetani
Si, ca sa facem mai usoara o atare judecata in legatura cu o boala letala in 10% dintre cazuri si la care efectul imunizarii nu dureaza in medie mai mult de 10 ani, vreau sa va dau exemplul unei tari socotite din lumea a treia: Uganda. In 1998, Uganda avea 3,433 de copii cu tetanus neonatal, dintre care 70%, adica 2,400 de copii, au si murit de tetanos in cursul aceluiasi an. Guvernul a decis sa gestioneze situatia printr-un program de vaccinare foarte bine pus la punct, care a facut ca, in anul 2011, Organizatia Mondiala a Sanatatii sa declare ca Uganda a eliminat tetanosul.
Insa, in Europa, ca urmare a modei anti-vaccinare, a reinceput sa apara o boala care nu mai exista nici macar in Uganda. Aceasta ma face sa ma intreb pe cand o sa vedem primele cazuri de difterie si de poliomielita?
Crezi ca stii un adevar medical interesant? Atunci scrie-ne despre el pe pagina de facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
“Intreaba si cerceteaza!” si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.