Authentic Jerseys
Prima terapie celulara impotriva alopeciei! - Doctor MIT

Prima terapie celulara impotriva alopeciei!

Prima terapie celulara impotriva alopeciei!

 

AlopecieAlopecia care, medical, se mai numeste si hipotricoza si care nu inseamna altceva decat pierderea parului sau chelire, se poate instala inca de la varsta de 18 ani, afectand 16% din populatia masculina cu varsta cuprinsa intre 18-29 de ani si afecteaza mai mult de jumatate (53%) dintre adultii de 40-49 de ani. In cazul femeilor, insa, doar 25% ajung la un diagnostic de alopecie pana la varsta de 50 de ani.

Ceea ce este insa important, ca barbat dar si ca femeie, este faptul ca poti parasi aceasta comunitate pe care nu ti-o doresti daca parcurgi acest articol pana la capat. Si vrei aceasta pentru ca dupa podoba capilara, asa cum o arata studiile, cel/cea din fata noastra ne evalueaza gradul de atractivitate ori de sanatate, daca vorbim despre o relatie emotionala, sau gradul de incredere ori de putere, daca vorbim despre o interactiune de business.

Iar acest criteriu, bogatia podoabei capilare, este evaluat imediat dupa postura si vestimentatie!

Insa acestea sunt aspectele care tin de ceilalti si nu de noi. Cele personale ar putea fi si mai importante deoarece constientizarea imperfectiunii aspectului fizic asa cum este, cateodata, exprimata clar verbal: “nu ma filma din pozitia asta” sau “sterge poza asta ca mi se vede chelia”, in peste 80% dintre cazuri submineaza increderea in sine si prin urmare conditioneaza intregul repertoriu de manifestari sociale ale unui pacient cu alopecie.

Si nimeni nu vrea sa piarda un zambet sau o oportunitate de business din aceasta cauza, nu-i asa? Si asta mai ales cand avem o solutie!

Insa, inainte de toate, ar trebui sa stim mai multe despre parul nostru pentru ca acesta are o viata proprie pe care o putem influenta in sens pozitiv!

 

VIATA NESTIUTA A PARULUI NOSTRU

In general, sunt descrise 3 faze in viata unui folicul pilos. Daca veti intalni 4 etape in literatura de specialitate, sa stiti ca ultima este de fapt o subfaza a fazei 3.

Acestea sunt:

Alopecie chelie chelire caderea parului tratament celule stem rigenera doctor mit
(click pentru marire)

FAZA 1 – ANAGEN: este faza de crestere si de viata activa a firului de par. Aceasta dureaza intre 2-6 ani timp in care firul creste cam 1 cm pe luna. In aceasta faza foliculul se ingroapa mai bine in derm pentru a se hrani cu substantele nutritive venite prin vasele de sange ce ajung la el.

FAZA 2 – CATAGEN: se mai numeste si faza de tranzitie si, in aceasta, care dureaza in cazul parului sanatos cam 2 saptamani, din cauza implicarii dihidrotestosteronului (DHT), foliculul pilos isi intrerupe alimentarea cu sange, taind legaturile cu capilarele din jur, determinand astfel, in primul, rand apoptoza adica decesul programat al melanocitelor foliculare, niste celule ce secreta pigmentul ce da culoarea parului. Se considera ca aceasta este faza in care terapia celulara actioneaza.

FAZA 3 – TELOGEN: sau faza dormanta ori de repaus in care foliculul sanatos se odihneste pana la 4 luni la finalul carora se hotaraste sa creasca un nou fir de par care apoi intra in faza 1 (ANAGEN).

Din perspectiva alopeciei, faza a 2-a, CATAGEN, este cea in care este atacat firul de par prin actiunea dihidrotestosteronului si prin taierea alimentarii cu sange a foliculului sau. Dovada ca infometarea si uciderea prin malnutritie a foliculului pilos este cauza chelirii sta si in succesul testelor facute cu un produs chimic, monoxidil, ce, odata administrat local, restabileste temporar fluxul sangvin in scalp.

Dar pentru ca vorbim de conditia nefericita in care s-a instalat alopecia, ca sa o putem intoarce din drum, ar trebui sa o clasificam pentru a o trata.

 

TIPURILE DE ALOPECIE

Alopecie chelie chelire caderea parului tratament celule stem rigenera doctor mit
Clasificarea moderna: BASIC & SPECIFIC – BASP (click)

Dr. Hamilton, un anatomist preocupat de pierderea podoabei capilare, a studiat 700 de barbati pentru a face primul pas in studierea alopeciei si anume clasificarea pe tipuri. Astfel, in anii 1950, el alcatuieste prima clasificare moderna a alopeciei ce poata fi studiata aici CLASIFICAREA HAMILTON(click)

Mai tarziu, dr. Norwood, bazandu-se pe munca lui Hamilton si pe studiul a 1,000 de pacienti, actualizeaza aceasta clasificare, denumita apoi Clasificarea Norwood-Hamilton pe care o puteti studia dand click aici CLASIFICAREA NORWOOD – HAMILTON(click)

Insa, pentru ca in practica nu era foarte simplu de categorisit tipul de alopecie si, mai ales, pentru ca 2 doctori puteau clasa acelasi pacient in 2 grupe diferite, desi se crease si Clasificarea Adaptata Norwood – Hamilton, s-a perfectionat modul de evaluare a scalpului si astfel a aparut cea mai noua varianta: BASP (BASIC & SPECIFIC)(click)

Aceasta din urma, testata pe 2,213 de indivizi, ajuta medicul sa descrie corect atat modelul de alopecie cat si aria de la nivelul scalpului in care alopecia se manifesta cel mai intens.

Va incurajez ca in cazul vostru personal sa combinati, precum in explicatiile din desen, TIPARUL DE BAZA (Basic type) cu TIPARUL SPECIFIC (Specific type)  si, astfel, sa va identificati tipul de alopecie (Final type).

 

DE CE APARE ALOPECIA?

Rarirea si caderea parului poate avea foarte multe cauze, insa cea mai comuna pentru barbati este cea hormonala. In cazul femeilor inca nu se stie cu siguranta cauza hipotricozei desi putem banui ca si in cazul lor e de blamat o masiva componenta hormonala.

COMPONENTA HORMONALA – dihidrotestosteronul, rezultat ca produs secundar al metabolizarii testosteronului, ataca punctual atat foliculul in sine cat si reteaua sa vasculara.

MOSTENIREA GENETICA  – se aplica intr-un procent minor, prin comparatie cu cei 80% dintre pacientii cu chelie determinata de sensibilitatea la dihidrotestosteron, si care probabil ca este de blamat intr-o pondere mai mare la femei.

MECANICA – trasul reflex de par sau frecatul firelor de par de tesaturi, precum al genunchilor de pantaloni, duce la uciderea in timp a firelor de par si la instalarea alopeciei definitive.

IATROGENA – tine cel mai adesea de medicatia anti-tumorala ori de radio-terapie.

INFECTIOASA – mai multe diagnostice:

  • celulita disecanta, o boala in care se formeaza bubite rosii pe scalp care apoi se sparg si isi varsa continutul. In timp, foliculii din zona mor
  • infectii fungice
  • foliculita
  • sifilisul secundar, mult mai rar intalnit in zilele noastre
  • infectia cu paraziti precum Demodex folliculorum, care nu este atat de rara precum s-ar crede, insa reprezinta doar un procent nesemnficativ prin comparatie cu alopecia de cauza hormonala (ce depaseste 80% din pondere).

***

Insa, ca regula de bun simt, pentru a va pune singuri un diagnostic diferential, daca nu aveti mancarimi sau roseata la nivelul scalpului, cel mai probabil alopecia la care va uitati, este de natura hormonala.

Alopecie chelie chelire caderea parului tratament celule stem rigenera doctor mit

CE TRATAMENTE SE INCEARCA PENTRU A OPRI CADEREA PARULUI?

NON-MEDICALE

Tratament alopecieIn vechime, pana sa se fi identificat cauza hormonala a hipotricozei, pacientului i se recomandau cele mai fanteziste solutii, de la tamponarea scalpului cu urina de bebelus pana la aplicarea pe scalp, peste noapte, de tinctura de usturoi.

*

MEDICAMENTOASE

Dupa ce inutilitatea tratamentelor “alternative” a fost dovedita, s-au dezvoltat diverse tipuri de sampon cu compusi chimici destinati fie blocarii actiunii DHT fie largirii vaselor de sange din scalp.

MinoxidilDintre cele doua mecanisme de actiune, un raspuns mai bun, desi insuficient se pare, a fost obtinut de Minoxidil (cunoscut comercial ca Rogaine) care a fost dezvoltat in anii 1950 de catre Upjohn Company (ce a devenit mai tarziu Pfizer). Acest produs a fost creat pentru a trata ulcerele de la nivelul pielii, fiind transformat apoi in tratament oral anti-hipertensiv si apoi introdus in sampoanele anti-caderea parului. Aceasta optiune are limitarile sale prin absorbtia scazuta  a componentei active din sampon la nivelul scalpului, prin faptul ca trebuie folosita toata viata si prin reactiile adverse ale Minoxidilului: usturime la locul aplicarii, uscaciunea gurii, tahicardie, ameteala, lesin si, cel mai spectaculos, “naparlirea” post-tratament, fapt cunoscut si descris pe ambalajul produselor ce contin aceasta substanta activa.

Exista si alte substante chimice cu indicatie in alopecie dar, datorita efectului minimal, nu le vom mentiona.

*

CHIRURGICALE

Grefare de unitati foliculare sau de benzi de piele cu fire de par precum sunt descrise in cele 2 terapii:

Alopecie chelie chelire caderea parului tratament celule stem rigenera doctor mit
(click pentru marire)

Grefarea de unitati foliculare – Follicular Unit Transplantation (FUT) presupune recoltarea de unitatilor foliculare – Follicular Unit Extraction (FUE) care apoi sunt implantate in scalp prin pana la 3,000 de implantari chirurgicale. Aceasta este o tehnica pretabila unui numar de pacienti testati si alesi pentru aceasta cu ajutorul unui FOX Test in care intai se califica foliculii vii pentru a fi extrasi si transplantati. Intregul proces este extrem de lung, complex, limitativ pentru pacient si costisitor, insa poate da rezultate bune intr-un procent mai mare decat in terapiile medicamentoase.

Alopecie chelie chelire caderea parului tratament celule stem rigenera doctor mit
(click pentru marire)

A doua tehnica de recoltare pentru implantare presupune recoltarea de fasii de scalp. Se incizeaza scalpul si se obtin bucati de piele de pana la 30 de cm dupa care, din acestea, prin FUE, se extrag foliculi pilosi care sunt apoi folositi in transplantarea individuala a acestora. Dupa cum sugereaza descrierea, aceasta tehnica are limitari legate de nivelul inalt invaziv al procedurii si al cicatricilor produse, insa este mult mai simpla pentru medic din perspectiva recoltarii de foliculi.

*

CELULARE

Singura tehnica pe care o pot descrie in aceasta sfera de tratament a alopeciei se refera la tehnologia RIGENERA de obtinere de microgrefe bogate in celule progenitoare, niste celule stem specializate a se dezvolta in tipul de tesut de care este nevoie.

Pacient cu alopecie dupa tratamentul Rigenera
Evolutie pacient (A) Ziua 0 – (B) Ziua 23 – (C) Sapt. 9 – (D) Sapt. 23 (click pentru marire)

Aceasta presupune recoltarea, sub anestezie locala, a 3 mostre de piele de 3 cm in diametru din zona piloasa din spatele urechii (retro-auriculara), apoi dezagregarea acestora cu ajutorul dispozitivelor Rigeneracons si injectarea concentratului de celule stem la nivelul scalpului in zona care este lipsita de par si pe care vrem sa o imbogatim pilos.

Intreaga procedura dureaza mai putin de o ora, este nedureroasa si in medie are ca rezultat, la doar 3-6 luni de la administrare, indesirea cu pana la o treime a parului. In plus, tratamentul nu este necesar a fi repetat, fiind facut intr-o singura sedinta.

Pacient cu alopecie dupa tratamentul Rigenera
Cresterea si deplasarea zonei piloase in 23 de saptamani (click pentru marire)

Dupa cum se vede, aceasta abordare nu presupune nici saracirea in par a altor zone ale scalpului, nici crearea de cicactrici pe un scalp deja suferind, pentru ca mecanismul sau de actiune lupta exact impotriva cauzei care a dus la alopecie: sistarea oxigenarii foliculilor pilosi provocata de catre hormonul DHT.

Iar reusita in grefare se obtine exact prin ceea ce stiu celulele stem sa faca: NEOANGIOGENEZA respectiv crearea de noi vase de sange care astfel duc la “trezirea” foliculilor pilosi dormanti care au fost fortati (de catre sensibilitatea exagerata a foliculului la actiunea DHT sau de catre secretarea de catre corp a unor cantitati mari din acest hormon) sa ajunga in faza CATAGEN.

Prin actiunea acestor celule speciale ajutam foliculii pilosi sa iasa din CATAGEN si sa sara in faza TELOGEN din care apoi pot trece natural in  ANAGEN, cea de normalitate, in care se aflau pe vremea in care aveam parul bogat.

 

TEHNOLOGIA RIGENERA IN DETALIU

Rigeneracons pentru obtinerea de microgrefe bogate in celule stemDispozitivele Rigeneracons in care introducem micile mostre de piele pe care le recoltam din spatele urechii, prezinta o placa metalica pe care se afla 100 de orificii alcatuite din cate 6 lame fiecare care creeaza in varful lor un spatiu de 80 de microni. Astfel, tesutul deplasat circular in dispozitivul Rigeneracons de catre masina de dezagregare va trece de 80 de ori intr-un minut peste aceste lame si, astfel, celulele mai mici de 80 de microni vor trece prin aceste orificii tronconice. In principal ne intereseaza celulele stem ce au o dimensiune de circa 50 de microni si care, astfel, reusesc sa treaca cu matrixul celular (receptori, integrine) de 10-20 de microni, intact.

Certificat CE (UE) - Rigenera
click

Aceasta face tehnologia Rigenera speciala: este singura tehnologie din lume acreditata la nivelul Uniunii Europene (CE) care dezagregheaza mecanic si nu ezimatic tesuturile, pastrand astfel celulele cu matrixul indemn de unde si biodisponibilitatea in grefare de peste 90%!

Masinaria RigeneraOdata terminate 2 cicluri de dezagregare, adica 160 de treceri ale tesutului recoltat peste cele 100 de orificii, medicul extrage din dispozitiv 1,2 ml de concentrat de microgrefe (celule stem progenitorii) pe care apoi il distribuie cu ajutorul serului fiziologic in mai multe seringi insumand, in total, maximum 5 ml de solutie. Aceasta poate fi administrata prin intepaturi fine la doar 4 mm adancime la nivelul scalpului pe care vrem sa il acoperim, din nou, cu par. Raspunsul pe care il asteptam este, in medie, vizibil in 3-6 luni de la administrarea terapiei desi +/-5% dintre pacienti pot raspunde mai lent sau mai rapid precum in cazul de mai jos.

Pacient cu alopecie dupa tratamentul Rigenera
Pacient cu raspuns rapid (click pentru marire)

Utilizarea tehnologiei Rigenera este cel mai modern si mai eficient pas intre terapiile adresate alopeciei la nivel mondial!

Daca pana acum aveam la dispozitie fie tratament cu molecule chimice ori cu folicul de grefat per se, astazi am ajuns sa tratam alopecia folosind unitatea de baza a vietii: celula. Si nu oricare celula ci o putem alege pe cea mai utila la care ne putem gandi si vorbim despre cea progenitoare numita si celula stem, care repara punctual cauza pentru care se pierde parul si anume restabileste aportul de oxigen la nivel de folicul pilos.

Celula stem, transplantata in scalp cu ajutorul microgrefelor, reconstruieste reteaua vasculara datorita uneia dintre multiplele capabilitati pe care le are:  in cazul nostru, in special, ne referim la competenta in neoangiogeneza.

*

PROGRAMARI SI PRET

O terapie completa care include consultul de specialitate + documentarea conditiei scalpului cu ajutorul tricoscopului + recoltarea de tesut + procesarea acestuia prin tehnologia Rigenera + administrarea microgrefelor obtinute costa 1,500 Euro.

Terapia este administrata de catre medicul specialist dermatolog in Clinica Doctor MIT din Bldv. Pipera nr. 58, Bucuresti.

Programarile se fac la telefon 0374427747 sau la email programari@rigenera.ro

*

Tehnologia de microgrefare Rigenera

Anterior
Care este cel mai bun colagen pentru tine? Iata cum sa alegi!
Urmator
Are Scleroza Multipla vindecare?

Intreaba-ma!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*  *Authentic Jerseys
Back
SHARE

Prima terapie celulara impotriva alopeciei!