Adevarul despre raceala si imbracatul copiilor

Adevarul despre raceala si imbracatul copiilor

raceala, imbracatul copiilor,

Adevarul despre raceala si imbracatul copiilor

Afla in acest episod care este adevarul despre raceala si imbracatul copiilor

In afara de "Adevarul despre raceala si imbracatul copiilor'

Te-ar mai putea interesa si

- tags: raceala, imbracatul copiilor, sarcina, copii, rinoreea, virus gripal, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca un mar pe zi tine medicul departe sau ca poti raci daca te trage curentul.

Traditionala caciula ruseasca cu urechi sau mai modernul fes pe capul copiilor este raspunsul romanilor la frica de frig. Frica de a nu raci daca afara este prea rece.

Ca sa intelegem daca aceasta temere este justificata sau nu, ar trebui sa analizam un pic simptomele cu care ne confruntam atunci cand racim: stranut, rinoree adica ceea ce in limbajul lor dubios definesc medicii a-ti curge nasul, stare generala de rau si febra.

Cauzele racelii

Stranutul poate aparea:

  1. in alergii
  2. la iritarea mecanica a cililor din interiorul foselor nazale
  3. la infectia cu virusul gripal sau
  4. in toate aceste situatii

Evident, daca v-ati gadilat vreodata la nas cu o pana ati vazut ca si stimularea mecanica provoaca stranutul deci toate variantele de raspuns sunt corecte.

Rinoreea, adica nasul care curge, se intalneste in:

  1. mediile cu aer rece si uscat cum ar fi iarna
  2. in infectia cu virusul gripal
  3. in ambele cazuri sau
  4. nu exista o regula anume

In afara infectiei cu virus gripal stim sigur ca rinoreea apare si atunci cand diferenta de osmolaritate, si nu numai, din mucoasa nazala forteaza apa din vasele de sange ale foselor nazale sa iasa si sa o imbibe ca sa restabileasca echilibrul. Aceasta poate duce la o rinoree insa de scurta durata.

Luam starea generala de rau si febra la pachet. Acestea se pot intalni:
  1. in boli grave precum neoplasmele
  2. infectiile bacteriene si in septicemii
  3. infectiile virale precum cea cu virusul gripal sau
  4. in toate aceste cazuri

Clar, raspunsul corect este al patrulea - in toate aceste cazuri.

Ceea ce am vrut sa va demonstrez este ca nu exista un siptom, o manifestare patognomonica, adica specifica, a infectiei gripale. Aceasta a permis asocierea a orice cu orice iar in cazul nostru a frigului cu raceala.

Dar pentru ca voi, cei ce urmariti Doctor MIT, sunteti interesati de adevarul medical si sunteti antrenati in aceasta, puteti face diferenta intre mit si realitate. Iar aceasta incepe prin a clarifica cu intelegerea racelii:

  1. este o infectie virala
  2. o infectie bacteriana
  3. are ambele intelesuri sau
  4. este un ansamblu de manifestari neplacute ale corpului fara insa o cauza infectioasa precum un agent patogen

Varianta aceasta din urma este sustinuta de babele satului. Adevarul este cuprins insa in a treia varianta de raspuns.

Raceala este cel mai adesea este reprezentata de gripa adica de infectia cu virusul gripal sezonier sau de infectia bacteriana ce duce la bronsite ori pneumonii desi aceasta este mai usor de diagnosticat diferential.

Pe scurt, nu exista raceala fara agent patogen adica fara virus!

Prevenirea racelii

Dar de unde legatura dintre raceala, gripa, si frig?

Pai stim ca racim cel mai adesea toamna si iarna iar aici avem un motiv important pentru care se intampla aceasta:

  1. virusul gripal supravietuieste mai bine pe suprafete la temperaturi scazute decat la caldura
  2. in sezonul rece petrecem mai mult timp in spatii inschise respirand acelasi aer si unii si altii riscand astfel sa plimbam un virus de la unii la altii
  3. iarna statusul imun al fiecaruia este supus unui stress mai mare si prin urmare putem fi mai expusi riscului de infectie de orice fel sau
  4. toate aceste argumente sunt de egala importanta

Desi ar putea parea ca toate aceste cauze au aceeasi greutate in "a ne raci" totusi cel mai important factor este cel legat de durata de viata pe suprafete a virusului gripal din familia Picornaviridae, specia Rhinovirusurilor. Aceste virusuri au cea mai lunga durata de viata iarna cand este rece, plimbandu-se de la unul la altul cu ajutorul stranuturilor si atacandu-ne astfel exact cand suntem mai labili imunitar.

Imbracatul copiilor si prevenirea racelii

In concluzie, daca va ganditi ca feriti copiii de raceala tragandu-le fesul pana peste ochi, o faceti degeaba. Ei vor raci daca se vor intalni cu virusul mai ales in camere si in spatii insuficient aerisite sau cu un aer prea uscat din cauza cineva a dat centrala la maxim.

Solutia ca infectarea sa nu se produca sta in imunizare. Iar aceasta se face prin vaccinarea cu vaccinul dedicat sezonului in curs.

Iar daca sunteti din grupul naturopatilor si v-ati gandit sa nu bagati mercur in cel mic, nici o problema! Gripa tratata trece in 7 zile iar cea netratata, intr-o saptamana. 🙂

Pana data viitoare vizitati pagina de Facebook a emisiunii sau accesati doctormit.ro pentru maim multe episoade pe teme la fel de interesante!
Intreaba si cerceteaza! si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Vezica biliara, bila, pietre,
Anterior
Se pot scoate pietrele de la vezica biliara?
virusul hepatic, hepatita,
Urmator
Cat supravietuieste virusul hepatic A, B si C

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Adevarul despre raceala si imbracatul copiilor