Pot celulele stem trata autismul? Ep. 3

Pot celulele stem trata autismul? Ep. 3

Autism, vaccinare, ROR, celule stem,

Pot celulele stem trata autismul? Ep. 3

Afla tot ce trebuie sa stii despre tratamentul pentru autism cu celule stem.

Dupa transplant, cat de mari sunt imbunatatirile, cat dureaza si, mai ales, cat de repede se instalaeaza?

In afara de "Pot celulele stem trata autismul? Ep. 2"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: autismul, celule stem, creier, sistem nervos, copii, boli neuronale, sitemul imun, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale ce spun ca ai uita de la mana pana la gura este normal odata cu avansarea in varsta sau ca poti albi peste noapte in urma unui soc puternic!

Astazi urmarim ultimul episod dintr-o miniserie dedicata celei mai noi terapii a autismului: transplantul cu celule stem recoltate la nastere!

In primul episod am inteles ratiunea pentru care se apeleaza la transplantul de celule stem tinere: acestea reduc inflamatia celulelor gliale din creier si chiar le pot inlocui pe cele nefunctionale.

In al doilea episod am vazut ca transplantul de fapt este foarte simplu: concentratul de celule stem pe care l-am obtinut prin procesarea sangelui ombilical recoltat la nastere, se dilueaza si apoi se perfuzeaza in fluxul sangvin al pacientului diagnosticat cu autism.

Transplantul cu celule stem si autismul

Astazi raspund intrebarii pe care mi-ati adresat-o in repetate randuri dupa difuzarea primelor doua episoade din aceasta serie: la ce sa ne asteptam dupa realizarea transplantului cu celule stem in autismul?

Ei bine, aceasta terapie nu este una standard si, in continuare, invatam si optimizam metodologia. Ceea ce insa pot impartasi cu voi ca urmare a implicarii mele in primul transplant de acest fel facut in Romania sunt informatii pe care le-am aflat citind studiile aflate in desfasurare in Statele Unite la Duke University, vorbind cu diferiti specialisti si, mai ales, obtinute direct de la medicul care a efectuat transplantul in Romania pentru o fetita in varsta de 4 ani, diagnosticata cu autism, ale carei celule stem au fost procesate, criogenate si apoi eliberate cu ajutorul companiei de celule stem pe care am fondat-o in 2009.

De aceea, statisticile pe care vi le voi prezenta urmeaza sa fie validate de rezultatele finale ale studiilor si se pot modifica pe masura ce adunam din ce in ce mai multe tratamente atat in Romania cat si la nivel mondial si pe masura ce pacientii care au beneficiat de transplant avanseaza in varsta.

In ce procent credeti ca raspund pozitiv pacientii in urma transplantului cu celule stem?

  1. 10%
  2. O treime
  3. doua treimi sau
  4. Absolut toti pacientii cunosc o imbunatatire post-transplant?

Nu stiu sa existe vreun tratament cu rata de raspuns de 100% deci ultima varianta de raspuns nu poate fi corecta. Ne-am dori insa ca raspunsul corect sa nu fie nici primul deoarece 10% este prea putin pentru a ne face fericiti. De fapt raspunsul corect este al treilea: cam doua treimi dintre pacienti bifeaza la capitolul imbunatatiri ale manifestarilor din spectrul autist in urma transplantului cu celule stem.

Intrebarea care se naste este: despre ce fel de imbunatatiri vorbim?

In urma intelegerii personale a fenomenului, va sugerez sa clasificam imbunatatirile in 3 niveluri sau grade:

Gradul 1: diminuarea manifestarilor repetitive, imbunatatirea somnului si scaderea intensitatii manifestarilor agresive sau de respingere a persoanei cu care copilul interactioneaza

La gradul 2: recunoasterea numelui si intoarcerea capului spre persoana care cheama copilul diagnosticat cu autism, recunoasterea corecta dupa sex si apelarea parintilor cu “tata”, “mama” si evetual formularea de propozitii scurte in special cele ce exprima nevoi de baza legate de alimentatie, odihna sau de mersul la baie

Gradul 3: recunoasterea si oglindirea emotiei de pe fata interlocutorului deci dezvoltarea empatiei. Aici se pare ca avem probleme chiar si cand nu primim un atare diagnostic deci o astfel de evolutie, ar fi, in cazul unora sanatosi, o depasire a propriei conditii 🙂

Daca definim gradul 1 ca fiind o imbunatatire minora, gradul 2 ca fiind medie iar gradul 3 reprezentand o imbunatatire majora, care dintrea acestea se intalneste la cei 65-66% dintre pacientii cu autism tratati cu ajutorul transplantului cu celule stem?

  1. imbunatatirea minora
  2. Cea medie sau
  3. Cea majora

Ei bine se pare ca aproximativ 65% dintre copiii transplantati cunosc imbunatatiri medii adica incep sa interactioneze cu parintii, incep sa vorbeasca in cuvinte sau chiar in propozitii scurte si, ceva extraordinar, ajung sa faca contact vizual cu interlocutorul.

La cat timp de la transplant se vede evolutia?

Iar ultima intrebare pe care care am primit-o de la voi este cam in cat timp de la transplant se observa aceasta evolutie?

Va las pe voi sa alegeti raspunsul pe care il considerati corect:

  1. in 3-6 luni de la transplant
  2. In primul an se poate observa evolutia
  3. de fapt in primii 5 ani sau
  4. Dupa varsta majoratului?

Ei bine, raspunsul s-ar putea sa fie mai bun decat va asteptati! Se pare ca celulele stem actioneaza rapid pentru ca atat din experienta celor de la Duke University condusi de Joanne Kutzberg cat si in  cea personala, imbunatatirile se instaleaza in primele 3-6 luni de la transplant.

Prin urmare nu va feriti sa credeti in viitor si in ceea ce oamenii de stiinta fac pentru noi toti! Pentru mai multe informatii pe aceasta tema accesati doctormit.ro sau vizitati pagina de Facebook a emisiunii!

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Scleroza multipla
Anterior
Ce anume declanseaza scleroza multipla? Afla acum!
Autismul, celule stem,
Urmator
Pot celulele stem trata autismul? Ep. 2

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Pot celulele stem trata autismul? Ep. 3