Parabenii si sulfatii din sampon: sa ne temem de ei?
Afla de ce este important sa evitam samponul cu parabeni si sulfati – Thalia Cosmetics
Samponul: cu parabeni? Fara parabeni?
Cu sulfati? Fara sulfati?
In afara de “Parabenii si sulfatii din sampon: sa ne temem de ei?”
Te-ar mai putea interesa si
– tags: sampon, parabenii, sulfatii, Thalia, ingrijirea parului, cosmetica, Doctor MIT, –
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca sapunul lichid duce la rezistenta bacteriana sau ca, daca te speli in fiecare pe cap, vei ajunge sa ti se ingrase parul.
Legat de acest ultim mit vom afla astazi daca parabenii si compusii ce contin sulf din sampoanele aflate pe piata sunt cu adevarat nocivi sau daca nu cumva acesta este doar un mit lansat de alti producatori.
Si pentru asta ar trebui sa stim, in primul rand, de ce producatorii de cosmetice s-au gandit sa adauge aceste substante in sampon. Nu puteam trai bine-merci fara asa ceva care sa ne dea batai de cap si sa creeze zvonuri?
Ca sa putem raspunde ar trebui sa ne gandim un pic la ce asteptari avem de la un sampon:
- sa ne curete parul in mod eficient
- sa miroasa frumos sau sa
- nu se strice in luna in care l-am cumparat, luna in care sta non-stop la caldura pe marginea cazii
Nu v-ati gandit la asta, nu-i asa? Pai, ce daca vreti sampon cu fructe, de exemplu, inseamna ca veti folosi un produs cu componenta organica, nu? Iar aceea, daca chiar e organica, se va strica, cum e si firesc.
Incepeti sa intelegeti unde bat? Va invit sa alegeti: care dintre cele doua este componenta de prezervare care impiedica samponul sa se strice?
- parabenul sau 2. Sulfatii?
Ati votat? Ei bine, raspunsul corect este… primul! Parabenul este chimicalul responsabil cu uciderea bacteriilor si fungilor deci cu pastrarea in buna stare stare a samponului.
Prin excludere, ne-am prins ca sulfatii se ocupa mai mult de degresarea parului deci au rolul de curatare pe care ni-l dorim.
Pana acum nimic in neregula, nu-i asa? Ei bine, de aici incepe distractia pentru ca parabenul, a carui formula chimica aromatica si, chiar daca suna frumos ca nume, e una de care ne ferim deoarece in multe circumstante substantele aromatice sunt evident toxice. V-am alaturat pe ecran un alt produs aromatic pe care il gasim in benzina cu care functioneaza masinile noastre. Suntem de acord ca benzina este ultimul lucru pe care ni l-am dori pe piele si mai ales pe scalp.
Ce fac de fapt parabenii?
Dar trecand de aceste similitudini care pot fi interpretate ca fiind indepartate, ceea ce s-a observat este ceva foarte organic: parabenul insusi poate mima activitatea estrogenului, un hormon feminin caruia i se reproseaza un rol in cancerul de san. Deci, din aceasta perspectiva, noi, barbatii, nu am da prea mare importanta parabenului insa nu putem sa nu ne gandim la sexul frumos care, in teorie, ar putea fi expus unui risc.
Dar ce ar fi de reprosat sulfatilor din sampon? Ei bine, desi sunt surfactanti foarte eficienti, adica curata bine si repede parul de grasime si de orice alte impuritati care s-ar mai gasi prin el. Insa se pare ca reactiile alergice pe care le reclama un procent dintre femei, i-au pus in lumina reflectoarelor.
Acum ca stim ceea ce trebuie sa stim despre paraben si despre sulfatii din sampon, trebuie sa admitem 2 lucruri: acesti compusi sunt eficienti din punct de vedere financiar deci pastreaza produsele cosmetice pe care le contin intr-o zona accesibila. Totodata, producatorii adauga in produsele cosmetice doar cantitatile minimale eficiente de paraben si de sulfati.
Cat de daunatori sunt parabenii si sulfatii? Evita-i cu samponul Thalia
Insa, daca exista un risc, pana se demonstreaza clar ca parabenii sunt cancerigeni ori nu, laboratoarele de cercetare din industria cosmetica au decis sa joace cartea sigurantei si au creat sampoane care au scapat atat de parabeni cat si sulfati. Acestia afirma ca efectul de curatare a parului este comparabil cu produsele de care se dezic si ca poate este mai bine intelept sa dai mai multa valoare scaderii riscului pentru sanatate.
Rar m-ati vazut cu parul lung asa ca nu sunt eu cel mai in masura sa spun ca samponul fara sulfati si fara paraben este cel mai bun inlocuitor al celui vechi. De aceea va invit pe voi sa va faceti o parere pe care sa o impartasiti apoi cu mine.
Ce este important am aflat azi: parabenul din sampon are rol de prezervant, antibiotic si antifungic, sulfatii sunt componenta de curatare insa, pe langa acestea, sunt acuzati de mimarea actiunii unui hormon feminin cu risc carcinogen si cu potential alergenic. Avem acces la solutii ce nu contin acesti compusi deci decizia alegerii unui tip de produs sau a altuia este la noi. Doctor MIT recomanda somponul Thalia.
Pentru alte informatii la fel de interesante precum acestea va invit sa vizitati pagina de Facebook a emisiunii sau sa accesati doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem si Thalia Cosmetics.