OBEZITATEA INFANTILA: DE CE SI CE SE POATE FACE?

OBEZITATEA INFANTILA: DE CE SI CE SE POATE FACE?

DE CE DIN CE IN CE MAI MULTI COPII DIN ROMANIA SUNT OBEZI?

– tags: obezitate infantila, copil supraponderal, copil gras, cauze, solutii, dr. balanica – 

https://www.doctormit.ro/dr-florin-ioan-balanica/
Dr. Florin Ioan Balanica

Un articol despre obezitatea infantila, cauze si solutii, al doctorului Florin Ioan Balanica, inventator  al #MetodaDrBalanica, dedicata persoanelor ce vor sa slabeasca in mod sanatos.

***

Haideti sa vedem mai intai niste cifre, direct de la sursa OMS (Organizatia Mondiala Sanatatii) despre obezitatea infantila:

  • 19-49% dintre baieti au supragreutate si obezitate in UE;
  • 18-43% dintre fete au supragreutate si obezitate in UE;
  • Pana in anul 2025, in lipsa unor masuri drastice 50% din populatia lumii va fi obeza.
Obezitate infantila
Notiunea de obezitate poate fi diferita / incorecta daca in jurul nostru sunt prea multe persoane supraponderale – aceasta modifica perceptia (“benchmark”)

Iar masurile nu sunt nici pe departe drastice, as spune ca raman la nivel teoretic. Sigur, s-au infiintat diferite comisii, programe, pe tari si regiuni, totul suna bine in evaluarea obezitatii infantile, dar realitatea din teren este cu totul alta. Avem nevoie de cifre, chiar daca vedem in fiecare zi pe strada realitatea: oamenii din jurul nostru, cu mic cu mare calca din ce in ce mai apasat din cauza greutatii si a kilogramelor in exces, cei mici suferind de obezitate infantila.

Copiii fac ceea ce vad ca facem noi adultii si nu ceea ce le spunem sa faca. Noi adultii suntem responsabili pentru copiii nostri si va spun acest lucru nu numai in calitate de medic ci si in calitate de tata a 4 copii de ambele sexe. Noi suntem cei care am construit pentru ei un mediu obezogen si am “condamnat” cel putin o generatie urmatoare.

Gena obezitatii se transmite 80 ani, adica 4 generatii, iar fiecare dintre noi poate spune:

STOP OBEZITATE INFANTILA!

Acum, usor de spus, greu de facut! Pentru ca de la vorba la fapta sunt cativa pasi:

  • Pasul 1: imi doresc sa fiu sanatos/slab/armonios;
  • Pasul 2: dorinta devine obiectiv;
  • Pasul 3: obiectivul SANATATE devine PRIORITATE.
Intai supraponderal pana la 4 ani si obez la 7 ani - acesta este scenariul propbabil
Intai copil supraponderal pana la 4 ani si obez de la 7 ani – acesta este scenariul propbabil

Asa ca, sa pornim la drum! Copiii nostri trebuie sa vada in casa obiceiuri sanatoase inca din mica copilarie. Numarul de celule grase se formeaza in primii 7 ani de viata, iar obiceiurile tot atunci.

In mica copilarie, toti copiii manifesta neofobie, adica fobia de nou, asa ca trebuie sa-i invatam cu toate alimentele, atat din punct de vedere al gustului, vazului, mirosului si simtului tactil, adica pipaitul. Sigur, daca largim discutia, accesul sau lipsa de acces a mamei la anumiti nutrient in timpul sarcinii si alaptarii, face diferenta. Apropo, cu cat mama este mai educata, cu atat ea si restul familiei au un stil de viata cat mai sanatos.

Am facut un studiu observational in clinica, iar concluzia este urmatoarea: acolo unde mama este obeza sau nu are un stil de viata sanatos, copilul fata este obez in proportie de peste 90%, iar copilul baiat peste 70%! Gena conteaza, dar stilul de viata bate gena, contextul in care traieste si se dezvolta copilul fiind definitor putandu-l condamna la obezitate infantila.

Parinti, nu confundati grija si iubirea cu indopatul si grija excesiva!

O imagine profund imorala in ciuda frumusetii ei ce poate duce la obezitate infantila
O imagine profund imorala in ciuda frumusetii ei

Nu, nu reprezinta acelasi lucru. Nu premiati copiii cu dulciuri pentru ca veti dezvolta in ei un mindset inchis si conexiunea cu recompensa dulce. Nu incercati sa transformati copiii in copii ale voastre, pentru ca ei va poarta gena, dar nu sunt ca voi.

In plus, vor trai intr un mediu complet diferit pentru care noi nu suntem pregatiti decat partial. Cu cat invatam noi ca parinti sa ne adaptam cu atat este mai bine pentru noi si pentru ei. Dati le lor sansa catre o buna calitate a vietii, o buna stima de sine, jobul dorit, partenerul adaptat, degeaba copilul este doxa de matematica daca este obez.

70% + 30% SI EVITI OBEZITATEA INFANTILA!

Copil fericit
Copiii pot fi fericiti si intr-un mod sanatos

Mancarea sanatoasa reprezinta 70%, iar miscarea functionala adaptata 30% din starea de echilibru al unui adult sau copil!

Eu am fost un copil obez, crescut de bunici si matusi, care spuneau asa: “mananca, Florinel, sa te faci mare!” Si Florinel a mancat, pentru ca la varsta aceea nu avem ratiune. Asa s-au format obisnuintele, s-a marit stomacul si cale libera catre obezitate, pe care am experimentat-o cativa ani mai tarziu.

Am ajuns la 204 kg si am reusit sad au jos 104 kg acum 12 ani fara sa mai iau un gram la loc. Daca a fost greu?

A fost cumplit de greu!

Copil supraponderal
Crezand ca le fac viata usoara, parintii le construiesc piedici in cale

Asta doriti sa experimenteze copiii nostri? Sunteti siguri ca ei vor reusi?

Daca raspunsul firesc este NU, treziti va, voi parinti! Treziti va si veniti alaturi de noi, de oamenii care fac lucruri concrete pentru alti oameni si pentru societate.

Noi punem la dispozitia voastra stiinta, voi incercati sa intelegeti si sa oferiti copiilor vostri modelul sanatos. Nu asteptati sa vina cineva sa va aduca sanatate voua si copiilor vostri, sanatatea este o responsabilitate individuala!

***

Pentru solutii referitor la obezitatea infantila, direct de la dr. Florin Ioan Balanica, accesati doctorbalanica.ro/

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

RUPTURA DE LIGAMENT
Anterior
RUPTURA DE LIGAMENT INCRUCISAT ANTERIOR (3)
Purificator de aer, aerul toxic, Zepter
Urmator
Cum poti scapa de aerul toxic din jurul tau? EP. 1

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

OBEZITATEA INFANTILA: DE CE SI CE SE POATE FACE?