RUPTURA DE LIGAMENT INCRUCISAT ANTERIOR (3)

RUPTURA DE LIGAMENT INCRUCISAT ANTERIOR (3)

OPTIUNI CHIRURGICALE PENTRU RUPTURA DE LIGAMENT INCRUCISAT ANTERIOR

Dr. Rascu Mihai

Un articol despre ruptura de ligament incrucisat anterior scris de Dr. Rascu Mihai, Medic Primar Ortopedie Traumatologie in cadrul Centrelor Medicale Ortokinetic si Medic Coordonator al lotului Federatiei Romane de Gimnastica.

***

AUTOGREFA DE TENDON PATELAR PENTRU REZOLVAREA RUPTURII DE LIGAMENT INCRUCISAT ANTERIOR

Autogrefa de tendon patelar in ruptura ligamentului incrucisat anterior

Treimea medie a tendonului patelar al pacientului, impreuna cu un fragment de os din tibie si rotula este utilizat in autogrefa de tendon patelar. Uneori sunt denumite de unii chirurgi ca „standardul de aur” pentru reconstructie LIA, si este adesea recomandat pentru sportivii de performanta si pacientii a caror locuri de munca nu necesita o suprasolicitare a  genunchiului.

In studiile care au comparat rezultatele tendonului patelar si tendoanele „labei de gasca”  autogrefa cu tendon semitendinos si gracilis, rata de esec pentru grefa a fost mai mica in grupul tendonului patelar (1,9% versus 4,9%).

In plus, cele mai multe studii arata rezultate egale sau mai bune in ceea ce priveste testele postoperatorii pentru laxitate a genunchiului (Lachman, sertar anterior si teste instrumentare), atunci cand este folosita  grefa tendon patelar in comparatie cu altele. Cu toate acestea, autogrefele de tendon patelar au o incidenta mai mare de dureri postoperatorii (durere in spatele rotulei), disconfort si alte probleme.

Capcanele autogrefei de tendon patelar sunt:

  • durere postoperatorie in spatele rotulei
  • dureri de genunchi generalizate
  • risc usor crescut de rigiditate a genunchiului postoperator
  • risc scazut de fractura de rotula

AUTOGREFA DIN TENDONUL SEMITENDINOS SI GRACILIS PENTRU REZOLVAREA RUPTURII DE LIGAMENT INCRUCISAT ANTERIOR

Autogrefa in ruptura de ligament incrucisat anterior

Tendonul semitendinos care se afla pe partea interioara a genunchiului este utilizat in crearea autogrefei de tendon hamstring pentru reconstructie de LIA. Unii chirurgi utilizeaza un tendon suplimentar, gracilis, care este atasat mai jos de genunchi in aceeasi zona.

Cei care sustin autogrefa Hamstring in tratamentul rupturii de ligament incrucisat anterior spun ca sunt mai putine probleme de recoltare a grefei, comparativ cu autogrefa de tendon patelar, si anume:

  • mai putine probleme legate de dureri de genunchi anterioare sau dureri generalizate de genunchi postoperator
  • mai putine probleme de rigiditate a genunchiului postoperator
  • incizii mai mici
  • recuperare mai rapida

Functia grefei poate fi limitata de puterea si tipul de fixare in tunelele osoase, deoarece grefa tendonul semitendinos si gracilis nu are prize osoase. Dar ramane totusi metoda cea mai des utilizata pentru reconstructia LIA.

Acestea sunt cele mai importante informatii despre ruptura de ligament incrucisat anterior. Pentru programari la consultatii sunati la

0219694

Clinica Ortokinetic

 

Pentru partea 1 a articolului CLICK AICI

Pentru partea a 2-a a articolului CLICK AICI

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Purificator de aer, Zepter, aerul toxic,
Anterior
Cum poti scapa de aerul toxic din jurul tau? EP. 2
Obezitate infantila
Urmator
OBEZITATEA INFANTILA: DE CE SI CE SE POATE FACE?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

RUPTURA DE LIGAMENT INCRUCISAT ANTERIOR (3)