Mori cand ti se termina numarul de batai de inima?

Mori cand ti se termina numarul de batai de inima?

batai de inima, inima,

Se spune ca inima are un anumit numar de batai, ca un fel de rezerva cardiaca. Mit sau realitate?

Te-ar mai putea interesa si

- tags: batati de inima, ritmul cardiac, cardiovascular, inima, infarct, Doctor MiT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem: ca gandim fie cu o emisfera fie cu alta, ca zodia ne defineste caracterul ori ca murim atunci cand ni se termina rezerva cardiaca adica cand inima nu mai are impulsuri de descarcat si bataile ei se opresc.

Aceasta ultima credinta nu a fost niciodata discutata aici, la Doctor MiT. Si asa dupa cum am avut niste surprize serioase cu unele mituri, despre care am ras pana le-am cercetat ca apoi sa imi cer scuze de la ele, asa si aici. Mitul s-ar putea sa fie real sau fals in egala masura.

Si de ce ar fi important sa stim adevarul? Pai daca stii ca o frecventa cadiaca scazuta te poate duce dincolo de 120 de ani, atunci ai face niste lucruri si te-ai pazi de alte boli pentru ca ti-ai asigurat ceea ce unii definesc ca fiind “rezerva cardiaca”.

Sa aflam adevarul despre numarul de batai de inima

Asa ca va invit alaturi de mine sa exploram acest mit si sa vedem daca este adevarat. Sincer, mi-as dori sa fie real pentru ca atunci punem de-o parte un element de stres si, pe masura ce rezolvam pas cu pas riscurile de sanatate, am putea avea o viata si mai lunga si mai buna.

Primul argument, simplu sau simplist ca nu stiu cum sa-l pozitionez, care sustine ca inima are un numar limitat de batai, programat genetic pentru specia noastra, este oferit de compararea a doua specii: broasca testoasa versus chitcan. Aproape doua sute de ani versus trei de viata. 6 batai pe minut versus 450 de batai pe minut.

Daca este sa ne uitam la aceste cifre am putea spune ca avem dovada. Insa inainte de a trage aceasta concluzie haideti sa comparam chitcanul cu un alt animal si anume cu cel mai mare animal terestru – cu elefantul. Chitcanul traieste, dupa cum ziceam, 3 ani iar elefantul vreo 35. Si pentru usurinta calcului sa zicem ca ne uitam la un chitcan mai relaxat cu 400 de batai pe minut pe cand elefantul are 35.

Cum calculam frecventa cardiaca optima?

Daca este sa inmultim anii cu frecventa cardiaca a fiecaruia reiese ca de fapt soarecul nostru are o rezerva cardiaca mult mai mare decat a elefantului: 840 de milioane de batai versus 640 de milioane.

Aceasta anuleaza relatia dintre speranta de viata si numarul de batai.

De fapt raspunsul mitului este si DA si NU. Sa zicem ca este un mit indecis si o sa va explic acum de ce. La o speranta medie de viata de 80 de ani, cu o medie de 80 de batai pe minut, reusim sa adunam ceva sub patru miliarde de batai de inima. Insa nu murim din cauza ca ni se termina bataile inimii ci bataile inimii se termina din cauza ca murim.

Deci de aceea nu va temeti ca, mergand la sala si facand exercitii cardio, va creste pulsul si va consumati dintr-o imaginara rezerva cardiaca. De fapt ceea ce fac cei ce merg la sala este sa isi SCADA in timp ritmul cardiac de repaus.

Scretul unei inimi sanatoase:

Iar asta este secretul unei vieti lungi si sanatoase cardiovascular. Antrenamentul cardio antreneaza inima si o face sa lucreze mai eficient atunci cand nu este supusa efortului. Adica, popular spus, o invata sa lucreze perfect.

Obiectivul nostru este de a avea o frecventa cardiaca de repaus intre 50 si 60 de batai pe minut. Iar aceasta o puteti obtine daca ati facut sport in copilarie si daca continuati sa o faceti. Sau daca faceti free dive, de exemplu, adica scufundari in apnee – acelea fara butelie de aer in spate. Daca ati ajunge profesionisti in asa ceva ati putea atinge un ritm cardiac de apnee intre 37 si 11 batai pe minut!

Acum, asa ceva nu este de sustinut o viata intreaga insa un ritm cardiac inalt este nociv nu prin consumarea unui numar de batai ci prin stressul pe care il pune pe vase, pe care le face sa isi piarda elasticitatea si pentru ca curgerea turbionara a sangelui prin valve, la viteza mare, poate produce cheaguri de sange. Si asa ajungi sa te intrebi de ce mor oamenii de infarct la 35 de ani.

Concluzia?

In concluzie, intelesul general al mitului este corect: nu este bine sa aduni prea multe batai de inima in ani dar nu din cauza ca ti le consumi dintr-o rezerva ci pentru ca aceasta indica un ritm cardiac inalt care, in sine, nu este sanatos.

Sport, sport, sport. Si nutritie de bun simt. Asa va puteti bucura de viata alaturi de cei dragi poate si mai bine de 120 de ani!

Pentru alte sfaturi medicale viziteaza doctormit.ro

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

Acest episod este realizat cu sprijinul STEMSure.

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Digipedia, spatiu, Prunariu,
Anterior
Digipedia - editie speciala despre programele spatiale
polutie, ejacularea nocturna,
Urmator
Polutie sau ejaculare nocturna: care e secretul?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Mori cand ti se termina numarul de batai de inima?