De ce nu-i bine sa fii om cu inima mare? #84

De ce nu-i bine sa fii om cu inima mare? #84

Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am fost invatati sa credem: ca de sughiti, cineva te vorbeste sau ca daca ai inima mare esti de admirat.

Ma rog, poate semantic, insa din punctul de vedere al medicului, inima mare nu e cea mai buna veste.

Desi poate parea ca o inima mare ar face mai usor lucrurile, de fapt asa pui caruta inaintea boilor: in realitate, inima mare este rezultatul unor lucruri rele care se intampla si pe care o sa vi le povestesc. O singura circumstanta avem in care inima mare nu este o veste rea.

Cel mai adesea oamenii cu inima mare sunt hipertensivii: miocardul trebuie sa pompeze sange din greu ca sa treaca de rigiditatea vaselor de sange.

Insa poti sa nu fii hipertensiv si tot sa ai inima marita: daca ai vreo valva imperfecta intre atrii si ventricule, iata cum inima trebuie sa faca acelasi tip de efort de care ziceam mai devreme.

Insa, asa cum le zic si pacientilor mei din Clinica Doctor MiT cand le facem analizele, cel mai pacatos motiv pentru care ajungi sa ai cardiomegalie, ca asa se numeste medical, este cel legat de infectiile dentare. 

O infectie dentara netratata poate duce la endocardita adica la inflamatia invelisului inimii. Si uite cum de la niste dulciuri ajungi la cardiomegalie.

Si, ca tot vorbeam de dulciuri, cordul marit se intalneste la persoanele obeze. De ce? Pai, inima are de impins sange cat 7-8% din greutatea corporala, intr-un corp neantrenat si cu vasele de sange rigidizate. Pai credeti ca-i e usor?

Asa colateral, poti face miocardita si sa iti creasca inima si de la o banala gripa de care nu te-ai protejat sau de la capuse. 

Insa am promis ca va zic si cand e de bine. Ei bine, tatal meu avea un cord mai mare decat cel normal pentru ca a facut rugby de performanta ceea ce a venit la pachet si cu un ritm cardiac scazut. 

Asa ca sport, iar daca nu, stati cu ochii pe greutate si pe tensiune. Ca sa ne ascultam si peste 50 de ani!

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

 

Te-ar mai putea interesa si

- tags: Medicina pe limba ta, inima, cardiomegalie, cord marit, KISS FM, Doctor MiT, -

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Anterior
De fapt, asa faci hipertensiune! #83
Urmator
Stent sau bypass? Care e diferenta? #85

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

De ce nu-i bine sa fii om cu inima mare? #84