Nu pune mana pe broaste ca faci negi! Mit sau adevar?

Nu pune mana pe broaste ca faci negi! Mit sau adevar?

negi, broaste,

Nu pune mana pe broaste ca faci negi! Mit sau adevar?

Descopera in acest episod de la ce ne apar negi si daca nu e bine sa punem mana pe broaste.

In copilarie am fost avertizati ca, daca punem mana pe o broasca raioasa, o sa ne alegem cu negi. Poti sa ii spui copilului tau adevarul dupa ce urmaresti acest episod Doctor MIT!

In afara de "Nu pune mana pe broaste ca faci negi! Mit sau adevar?"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: negi, broaste, boli infectioase, negii, sanatate, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aflu adevarul din spatele miturilor ce spun ca daca bei vin rosu scapi de anemie sau ca daca mananci mult peste vei ajunge mai inteligent decat ai fost vreodata datorita fosforului continut de acesta.

Astazi aflam cat de adevarat este mitul care te avertizeaza ca daca pui mana pe o broasca, mai ales raioasa, te vei alege cu negi.

Acest mit, cu care ne amenintam copiii pentru a nu se juca cu toate taratoarele pe care le gasesc prin iarba, ne este binecunoscut. Dar de unde a luat nastere?

Este destul de simplu de dedus relatia dintre broasca si negi. Formatiunile neregulate de pe pielea broastelor raioase sunt foarte asemanatoare cu negii ce ne pot aparea pe maini.

Ca sa vedem daca mitul este adevarat sau nu trebuie sa intelegem ce sunt negii si cum apar respectivele formatiuni pe corpul broastelor.

Sa o luam cu inceputul. Ce sunt negii?

  1. niste reactii de autoaparare ale organismului in urma contactului cu toxinele secretate de pielea broastei
  2. locurile de depunere ale oualor unor paraziti specifici batracienilor
  3. rezultatul infectarii cu virusul papiloma uman sau
  4. cu virusul hepatic de tip C

Sunt foarte curios sa stiu ce ati raspuns pentru ca doar daca ati ales a treia varianta, ati nimerit raspunsul corect. Negii ce ne pot aparea pe maini sunt rezultatul infectarii cu virusul papiloma uman, o familie de virusuri responsabila si pentru decesele cauzate de cancerele de col uterin dar pentru care, amintesc in treacat, ca exista de cativa ani un vaccin.

Am vazut cu apar negii la om, haideti sa vedem cum apar formatiunile similare de pe pielea broastelor. Prin:
  1. infectarea cu HPV a broastelor
  2. sunt formatiuni fiziologice adica fara semnificatie patologica pentru amfibieni
  3. sunt un raspuns la poluarea excesiva din zilele noastre sau
  4. de fapt sunt locurile de depunere ale oualor unor paraziti specifici batracienilor

Nu stiu ce varianta ati ales dar structurile verucoase adica similare negilor de pe pielea batracienilor nu au nici o semnificatie patologica nefiind legate de poluare, de paraziti sau de infectia cu virusul papiloma uman.

Cunoscand aceste informatii am putea sa ne grabim si sa spunem ca mitul este fals. Insa mai exista o situatie care, daca ar fi reala, ar certifica mitul ca real si anume cea in care virusul HPV sa nu fie patogen pentru broaste insa acestea sa fie purtatori ai acestuia.

Vom testa aceasta varianta alegand raspunsul corect dintre urmatoarele optiuni. Astfel:

  1. HPV este specific uman neavand tropism pentru pielea broastelor
  2. HPV nu rezista in apa
  3. virusul papiloma uman nu se transmite prin atingere sau
  4. acesta se transmite doar prin sex

Dupa cum spuneam un singur raspuns este corect si acesta ne va revela daca mitul nostru este o mostra de intelepciune populara sau o dovada de crasa neintelegere a mecanismelor naturale de care mai dam dovada. Pe scurt, virusul papiloma uman este specific doar oamenilor, acestia fiind si singurul rezervor natural de HPV!

Asadar, ne apar negi daca punem mana pe broaste?

In concluzie, daca va jucati cu broastele raioase nu veti face negi! In schimb, in functie de tipul de broasca pe care puneti mana, va puteti alege fie cu o secretie total neplacuta si toxica din glandele parotide ale acesteia, in cazul fericit, sau cu un soc ce poate duce la deces daca v-ati nimerit sa puneti mana pe vreo broscuta exotica, din cele cu culori intense pe care nativii sud-americani le folosesc pentru otravirea sagetilor.

Dar cum acest risc este foarte mic in tara noastra va invit mai degraba sa retineti ca ar trebui sa va abtineti de la a pune mana pe broaste deoarece, fiind amfibieni si respirand si prin piele, sunt foarte sensibile la chimicalele pe care le-am putea avea pe maini si mai degraba, in urma unui asemenea contact vor ajunge sa sufere mai mult ele decat noi.

Vrei sa afli si alte curiozitati? Atunci scrie-ne pe pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Arsuri in sarcina
Anterior
Arsuri in sarcina = copil cu par bogat? Adevar sau mit?
Constipatie, Ciocolax
Urmator
Suferi de constipatie? Iata solutia naturala!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Nu pune mana pe broaste ca faci negi! Mit sau adevar?