Cu ce inlocuim laptele mamei in alimentatia bebelusului?
Afla acum cu ce inlocium laptele mamei, lapte de vaca sau lapte praf?
Omenirea s-a hranit cu lapte de vaca in ultimii 10,000 de ani si iata-ne aici. Totusi intoleranta la lactoza este comuna la 3 persoane din 4!
Unde isi are aici locul laptele praf pentru sugari?
In afara de “Cu ce inlocuim laptele mamei in alimentatia bebelusului?”
Te-ar mai putea interesa si
– tags: laptele mamei, lapte de vaca, lapte praf, bebelusi, sugari, sarcina, nastere, Doctor MiT –
Transcript
Bine ati venit la Dr. MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa indrept multe dintre credintele noastre strambe: NU, vaccinarea anti-HPV a fetelor nu da cancer de col uterin si DA este o legatura directa intre chelie si virilitate – doar ca sa amintesc cateva dintre miturile pe care le-am disecat aici la Doctor MIT.
Azi vom discuta despre alaptarea copiilor care nu mai pot primi lapte de la san si astfel suntem nevoiti sa apelam la un alt lapte decat cel de mama. Din fericire avem solutii; pe de o parte avem binecunoscutul lapte de vaca, utilizat in acest scop de mii de ani si pe de alta parte avem recentul lapte praf cunoscut mai stiintific ca formula de lapte.
Si ar trebui sa incepem cu un pic de istorie:
Primii oameni a inceput sa apara acum 2 milioane de ani. Vacile au fost domesticite acum 10,000 de ani si putem presupune ca tot atunci am inceput sa fim hraniti cu lapte lor. Iar prima formula de lapte praf a aparut in 1867.
Daca ne uitam in urma vedem ca relatia noastra cu laptele de vaca nu este chiar atat de veche iar obisnuinta noastra cu laptele praf este chiar o noutate. Eu personal nu imi aduc aminte sa fi fost hranit cu lapte praf ☺
Dar sa ne intoarcem la oile noastre sau mai bine zis la vacile noastre:
Ce are in plus laptele de vaca fata de laptele praf?
- Proteine in concentratie mare
- Lactoza
- Proteine alergice
- toate
Raspunsul corect este al patrulea. Ce relevanta are aceasta vom afla in cateva momente.
Sa adunam toate datele:
Acum sa vedem ce are in minus laptele de vaca fata de laptele praf:
- Fe
- Vitamina C
- Ambele
- nici una
Raspunsul corect este iarasi al patrulea.
Acum ca stim raspunsul ambelor intrebari sa fim curiosi si sa vedem de ce in cazul laptelui praf modern, care, atentie, este facut din laptele de vaca, s-a decis indepartarea proteinelor in exces, a celor alergenice si a lactozei.
Diferentele dintre laptele praf si laptele de vaca
Ce neajunsuri ne creeaza proteinele in exces:
- Ingrasare
- cresterea masei musculare in exces
- sange in scaun
- deficit de atentie
Deoarece proteinele ajung la nivelul intestinului in cantitate mai mare decat ar fi normal il irita si provoaca sangerarea acestuia.
Care este cea mai comuna urmare a prezentei proteinelor alergice in laptele de vaca pe care il dam bebelusilor este:
- rahitismul
- urticaria
- balonarea
- toate
Urticaria este raspunsul organismului la alergeni. Si nu are rost sa va povestesc mai multe despre aceasta deoarece macar o data in viata marea majoritate am avut un episod de urticarie.
Dar sa incheiem cu lactoza acest ciclu de investigare. De ce s-a decis indepartarea acesteia din laptele praf? Deoarece lactoza poate da:
- balonare
- diaree
- colica abdominala
- toate
Intoleranta la lactoza, pe care, ca o curiozitate, sub variate forme o prezinta cam 75% din populatia globului si mai ales africanii, cei din Insulele Pacificului si aborigenii australieni, da toate simptomele amintite. De aceea copiii hraniti cu formule de lapte au mai putine colici decat cei hraniti cu lapte de vaca.
Intoleranta la lactoza, cauze, efecte, prevenire
Haideti sa facem o poza de grup cu toate elementele pe care le-ati investigat referitor la laptele de vaca:
Am vazut ca alimentat cu lapte de vaca prin proteinele aflate in concentratie mare in acesta, prin cele alergenice si prin lactoza sugarul poate prezenta sange in scaun, urticarie, balonare, colici si diaree care se asociaza riscului de anemie si de imunitate scazuta datorate faptului ca laptele de vaca este sarac in Fe si vitamina C.
Suna destul de periculos nu-i asa?
Dar daca ne gandim ca reducerea imediata a cantitatii de lapte de vaca pe care o bea sugarul duce la disparitia sangelui in scaun si a fenomenelor legate de intoleranta la lactoza cum ar fi diareea si colicile si ca in zilele noastre suplimentele de vitamine si minerale pe care le dam copilului compenseaza saracia in Fe si vitamina C a laptelui de vaca ajungem la concluzia ca tabloul zugravit nu este chiar atat de infricosator. Urticaria este singura reactie a organismului in urma consumului de lapte de vaca pe care nu o putem gestiona doar prin micsorarea cantitatii de lapte baut, dar care in sine nu este amenintatoare de viata.
De aceea daca ne gandim ca timp de 10,000 de ani am hranit bebelusii cu lapte de vaca, evident neavand o alta optiune alimentarii la san, si stiind tot ce am analizat pana acum putem spune ca laptele praf este mai bun decat laptele de vaca dar nu suficient cat sa spunem ca laptele de vaca nu este bun!
“INTREABA SI CERCETEAZA!”
O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.