Fumatul si efectele asupra impotentei!

Fumatul si efectele asupra impotentei!

Fumatul, impotenta,

Fumatul si efectele asupra impotentei!

Descopera in acest episod ce efect poate avea fumatul asupra erectiei si impotenta.

Avertismentele de pe pachetele de tigari ne spun ca fumatul poate duce la impotenta, la infarct si la o groaza de forme de cancer.
Le luam pe rand sa vedem unde este adevarat si unde este exagerat.
Astazi: despre impotenta si tigari.

In afara de "Fumatul si efectele asupra potentei!"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: fumatul, tigarile, potenta, impotenta, erectia, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ați venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivănescu și mi-am propus să caut adevărul din spatele miturilor medicale precum că fumatul duce la apariția cariilor sau a cancerului de limbă.

Legat de acest subiect haideți să vedem cât de exagerate sunt avertismentele de pe pachetele de țigări. Cunoaștem, majoritatea dintre noi, acele poze, adesea oribile de pe pachete, care aproape că îți taie cheful de a fuma. Un mecanism de evitare, pe care majoritatea fumătorilor îl dezvoltă, este acela de a ignora imaginile șocante de pe pachetele de țigări. Dar cât adevăr cuprind acele poze – oare, nu cumva, sunt niște imagini extreme ale unor cazuri rare?

Aceasta mi-am propus să descopăr împreună cu voi. Astăzi vom vedea cât de real este avertismentul care spune că fumatul poate duce la impotență.

Ca să vorbim cu toții același lucru, haideți să definim impotența. Aceasta este descrisă de:

  1. ejacularea precoce de către
  2. fimoză
  3. (de) lipsa erecției sau de către
  4. oricare (dintre acestea)

Firesc, impotența înseamnă că organul sexual refuză să își facă treaba, din cauza lipsei de erecție.

Erectia

Erecția este determinată, după cum știm, de umplerea cu sânge a unor structuri ale penisului. Acestea sunt:

  1. corpii cavernoși
  2. corpul spongios
  3. glandul sau
  4. uretra

Felicitări celor ce au răspuns: corpii cavernoși!

Acestea sunt cele două structuri de o parte și de alta a penisului care, în baza unui stimul excitator, vizual sau o amintire de exemplu, se umplu cu sânge cam în același mod în care umflăm un balon cu aer și determină mărirea și întărirea penisului.

Deci obținerea erecției este intermediată de cel puțin doi factori: de către excitație și de către sistemul vascular. Vom reveni la această concluzie imediat.

Am mai vorbit aici, la Doctor MIT, despre țigări și despre compușii din fumul acestora. Să ne reamintim, cam câți compuși chimici, credeți că inhalăm în plămâni atunci când tragem dintr-o țigară?

  1. 100
  2. 1,000
  3. 7,000 sau peste
  4. 10,000 de tipuri de chimicale?

Cine a răspuns 7,000 a ghicit. Cifra estimată este de 7,357 de compuși chimici ce sunt generați de arderea tutunului, a aditivilor și a hârtiei de țigară.

Știu că dimensiunea cifrei este șocantă de fiecare dată când o auzim! Dar haideți să vedem dacă efectele asupra corpului nostru sunt pe măsura cifrei. Legat de impotență și de ceea ce am descoperit împreună până acum, la ce nivel credeți că acționează, în mod relevant acești compuși , astfel încât să poată fi bănuiți că ar avea ceva de-a face cu impotența?

  1. (la nivel) vascular
  2. (afectează) vizual
  3. (inhibă) imaginația sau
  4. (au acțiuni relevante la) toate (aceste niveluri)

Deși poate am fi tentați să alegem răspunsul cel mai acoperitor, varianta corectă este prima. Compușii chimici impactează major la nivelul sistemului vascular.

Ce cauzeaza impotenta?

Ce compuși, din fumul de țigară, credeți că sunt de blamat, în primul rând, pentru afectarea corpului nostru la nivel vascular?

  1. cianurile
  2. arsenicul
  3. crezolii sau
  4. toate (aceste chimicale)

Cunoaștem foarte bine, o parte dintre aceste chimicale, ca fiind otrăvuri. Și da, le introducem în organism, în cantitate mică, cu fiecare inspir al fumului de țigară.

Dar ce structuri vasculare ar fi afectate de către acestea, astfel încât să ducă la impotență?

  1. arterele
  2. venele
  3. vasele limfatice sau
  4. toate (acestea)

Iarăși, am avut de găsit răspunsul la o întrebare ce avea variante de răspuns foarte generoase. Însă, doar arterele sunt afectate de către cianuri, arsenic și de către crezolii din fumul de țigară.

Acum ar trebui să vedem în ce fel acționează aceștia și, dacă, acțiunea lor este în măsură sa împiedice obținerea erecției normale la un bărbat. Astfel, aceste chimicale împreună cu fumul de țigară determină:

  1. (scăderea concentrației de oxigen din sânge adică) hipoxia
  2. inflamația tunicii medii (a arterelor)
  3. creșterea coagulabilității (sângelui) sau
  4. toate (acestea)

De această dată toate variantele de răspuns sunt corecte. Dacă ne-am uita fugitiv, am putea spune că toate aceste reacții ar favoriza de fapt obținerea unei erecții și mai bune pentru că datorită hipoxiei ar fi nevoie să producem și mai mult sânge deci am avea la dispoziție o cantitate mai mare pentru umplerea corpilor cavernoși, creșterea coagulabilității sângelui l-ar face mai vâscos deci mai gros și inflamația tunicilor arterelor le-ar face automat mai mari.

Este aceasta logica corectă? Haideți să aflăm!

Inflamația tunicii medii a arterelor duce la o reacție:

  1. de multiplicare (a acestora)
  2. inflamatorie
  3. de consolidare sau
  4. de neoformație

Din păcate chimicalele despre care vorbim nu duc la formarea de noi artere ci provoacă o reacție inflamatorie la nivelul pereților arteriali.

Efectele nocive ale fumatului si al nicotinei

Reacția inflamatorie duce la:

  1. agregarea leucocitelor (la locul agresiunii)
  2. (la) acumularea de lipide (în tunica medie a arterelor)
  3. (la) scăderea (diametrului adică a) lumenului arterial sau la
  4. toate (aceste efecte)

Din nefericire, variantele de răspuns descriu fidel ceea ce se întâmplă cu arterele tuturor fumătorilor: peretele mijlociu al arterelor este agresat de către chimicalele ajunse la acest nivel prin sânge, leucocitele vin repede la locul urgenței și atacă mediul afectat, ducând la crearea de depozite lipidice care popular spus duc la umflarea și deformarea peretelui vascular scăzându-i diametrul. Este ca și când am lua un pai între degete și i-am strânge pereții până când lichidul aproape că nu mai trece prin el.

Acesta este mecanismul la nivel arterial. La acesta, din păcate se mai adaugă ceea ce am descoperit anterior: hipoxia obligă organismul să producă mai multe hematii ca să compenseze deficitul de oxigen din sânge, ducând la ceea ceea ce popular numim îngroșarea acestuia, făcându-l să treacă mai greu prin artere. Pe lângă aceasta, creșterea coagulabilității sângelui face ca agregatele plachetare din sânge să se lipească de acele umflături și strâmtorări ale arterelor, despre care am vorbit mai devreme. Pe scurt, acesta este mecanismul de producere a faimoaselor ateroame.

Fumatul si influenta sa

Dacă tot am reușit, fumând, să obținem niște ateroame, în ce fel ne-ar afecta acestea potența:

  1. (la) presiunea insuficientă (a sângelui) în corpii cavernoși
  2. (prin) insuficiența arterială
  3. (prin) ambele (mecanisme) sau
  4. nici o variantă (nu este corectă)

Este evident: ateroamele scad diametrul vaselor de sânge iar presiunea acestuia prin vase scade, umplerea corpilor cavernoși ai penisului ajungând să nu mai fie eficientă. Este ca și când am încerca să umplem o cadă cu apă turnată printr-un pai prin comparație cu un furtun de pompieri. Ce instrument ați prefera?

În concluzie, avertismentele de pe pachetele de țigări, care spun că fumatul poate duce la impotenta, sunt adevărate!

Crezi că știi un adevăr medical interesant? Atunci scrie-ne pe pagina de Facebook a emisiunii sau accesează doctormit.ro.
“Întreabă și cercetează!” și nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

carii, dinti, dulciuri,
Anterior
Daca mancam dulciuri facem carii? Mit sau adevar?
infarct, fumatul,
Urmator
Poti face carii de la fumat?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Fumatul si efectele asupra impotentei!