Tot ce trebuie sa stii despre febra, convulsii si copii!
Febra inalta poate duce la convulsii? Afla in urmatorul episod.
Te ingrozeste gandul ca bebelusul tau ar putea face febra inalta si, astfel, s-ar expune riscului de a ajunge la convulsii?
Duc aceste convulsii, in timp, la epilepsie?
Raspunsurile la aceste intrebari si solutiile ce vin odata cu acestea, se afla aici, la Doctor MIT!
Distribuie acest episod pentru a le fi de ajutor tuturor prietenelor tale!
Te-ar mai putea interesa si
– tags: convulsii, febra, temperatura, copii, sarcina, Doctor MIT, –
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale ce spun ca vaccinarea copiilor poate duce la autism sau ca laptele praf este mai bun decat laptele de vaca.
Pentru ca am abordat subiecte legate de copii astazi vom vedea cat de reala sau cat de exagerata este frica de convulsii a parintilor atunci cand copiii fac febra!
Febra la copii cauzeaza convulsii?
Ca sa avem toate datele, atunci cand analizam acest subiect ar trebui sa definim febra. Astfel, putem spune cu certitudine ca avem febra atunci cand temperatura corpului nostru depaseste:
- 37.2 C masurata axilar (adica temperatura luata sub brat)
- 37,7 C masurata oral
- 38 C masurata intra-rectal (asa cum se face la copiii mici) sau
- toate (aceste variante sunt corecte)
Probabil cei ce au copii mici isi aduc minte toate aceste valori. Da, raspunsul corect este ca toate sunt corecte.
Ce poate sa ne indice febra?
- o infectie virala
- o boala autoimuna
- un neoplasm sau
- oricare (dintre aceste stari patologice)
Pentru ca febra este in sine un proces complex si cauzele acesteia sunt pe masura. De aceea febra poate sa indice oricare dintre starile patologice amintite.
Sa mergem mai departe si sa raspundem unei intrebari pe care ne-am adresat-o cu siguranta cu totii. Daca in febra, ne creste temperatura, de ce ne este frig si nu cald?
Pentru ca:
- simtim diferenta de temperatura (dintre cea a corpului nostru si mediu)
- (din cauza) fenomen(ului) de vasoconstrictie
- (din) ambele (motive) sau
- (exista) alta (explicatie)
Desi de bun simt pare a fi corect primul raspuns, de fapt substratul fiziologic dat de vasoconstrictie este motivul stiintific. Vasoconstrictia apare ca urmare a faptului ca organismul evita pierderea de cadura pe la extremitatile corpului, maini si picioare. De aceea, daca nu intram intr-o sauna cu o temperatura ce va suplini diferenta de 2-3 grade dintre temperatura normala a corpului nostru, de 36,5 – 37 grade Celsius, si cea data de febra, termoreceptorii vor informa creierul nostru ca avem o problema si acesta va lua masuri.
Riscurile temperaturii ridicate la copii
Care este cea mai importanta si mai spectaculoasa reactie a organismului nostru pentru care dam vina pe creier, in febra?
- roseata din obraji
- senzatia de frig
- frisonul sau
- convulsia
Iata ca am aflat care sunt elementele implicate intr-o stare patologica: febra, creierul si convulsiile!
Aceasta poate ca ar insemna ca aceste convulsii, pe care majoritatea parintilor le evita cu disperare, ar putea fi evitate daca reusi sa tinem sub control febra, nu? Ca sa raspundem acestei intrebari ar trebui sa aflam de la ce temperatura apar cel mai adesea convulsiile?
- (de la) 37 C
- (de la) 38 C
- 39 C sau
- (de la) 40 C
Desi majoritatea ati raspuns probabil 40, convulsiile apar inca de la 38 de grade Celsius. Surprinzator, nu-i asa? Pentru ca, daca aveti copii, cu siguranta, in primii 10 ani de viata, au trecut prin raceli cu febra mai mare de 38 sau chiar de 39 de grade Celsius si totusi nu au avut convulsii.
Sunt convins ca v-am cam pus pe ganduri pentru ca, de fapt, acum aflam ca, desi toata lumea ne spune ca trebuie sa evitam temperaturile inalte din febra ca sa nu ajungem la convulsii, de fapt acestea pot apare inca de la 38 de grade Celsius, nivel la care, in mod normal, inca stam linistiti.
Convulsiile febrile si efectele acestora
Aceasta ne face sa ne intrebam daca nu cumva nu recunoastem convulsiile sau nu le surprindem. Asa ca haideti sa vedem cum arata o reactie convulsiva febrila. Astfel copilul:
- (are) corpul intepenit
- (are) miscari spasmodice ale membrelor (timp de pana la 5 minute)
- tine ochii deschisi (desi nu este constient) sau
- toate (acestea constituie tabloul convulsiv)
NU avem cum rata o convulsie febrila pentru ca aceasta este foarte inspaimantatoare. Toate aceste manifestari descriu convulsia.
Asa ca sa revenim si sa aflam de ce, marea noastra majoritate, nu a vazut nici un episod convulsiv la copiii nostri chiar daca au avut febra cu temperatura mai mare de 38 de grade Celsius. Pentru ca acestea apar:
- (la mai putin de) 5% din populatie
- intre 0 – 5 ani
- ambele sau
- (exista o) alta (explicatie)
Adevarul este ca, de fapt, numarul de cazuri este limitat la mai putin de 5% din populatie si la un interval de risc de circa 5 ani.
Dar, daca incidenta acestui fenomen este atat de mica, de ce atat de multa spaima si mai ales cum putem evita convulsiile? Ca sa raspundem primei intrebari, se spune ca aparitia convulsiilor la copii le provoaca acestora:
- Parkinson
- Alzheimer
- Epilepsie sau
- Poliomielita
Temerea pe care o au parintii este ca aceste convulsii duc la epilepsie. Aceasta temere este generata de faptul ca forma de manifestare a convulsiilor febrile este aproape identica, pentru un ochi neavizat, cu cea a convusiilor epileptice, ce sunt focalizate si dureaza si 30 de minute comparativ cu cele febrile care nu trec in mod normal de 5 minute.
Intelegem ca manifestarile convulsive legate de febra, sunt rare si nelegate de epilepsie, dar cum le putem evita totusi?
- (administrand copilului) antitermice (pentru a tine temperatura sub 38 de grade Celsius)
- (cu) anticonvulsive
- (cu) ambele (tipuri de medicamente) sau
- nici una (dintre aceste optiuni nu scade riscul de convulsie febrila)
Neasteptat dar s-a demonstrat ca in situatia in care temperatura trece de 38 de grade Celsius si copilul este predispus la convulsii febrile, le va face chiar daca ii administram antitermice si anticonvulsivante!
Aceasta ne face sa ne intrebam daca incidenta rara a convulsiei febrile si predispozitia nu ar fi cumva niste indicatori asupra caracterului:
- genetic
- mostenit
- inrudit sau
- oricare (dintre acestea) al acestei reactii.
Pentru ca toate variantele de raspuns inseamna acelasi lucru inseamna ca aparitia convulsiilor febrile la un copil cu febra mai mare de 38 de grade Celsius, caruia ii administram antitermice si anticonvulsivante, de fapt are o componenta genetica si ca aparitia acestor manifestari este aproape imposibil de evitat daca copilul are predispozitie pentru asa ceva.
Doua lucruri insa sunt importante pentru cei sub 5% dintre parinti ce se gasesc in aceasta situatie:
Unu, incercati sa tineti copilul afebril pe cat se poate si doi prognosticul din convulsiile febrile este foarte bun, copilul neavand o crestere semnificativa a riscului de suferinta cerebrala in viitor.
Asa ca va sfatuiesc sa aveti grija de copii dar sa nu va panicati imediat ce copilul face febra!
Crezi ca stii un adevar medical interesant? Atunci scrie-ne pe pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
“INTREABA SI CERCETEAZA!” si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.