Dezlipirea de retina: cauze, semne si preventie

Dezlipirea de retina: cauze, semne si preventie

Dezlipirea de retina

Dezlipirea de retina: cauze, semne si cum se poate evita.

Afla acum informatii importante despre dezlipirea de retina

In afara de "Dezlipirea de retina: cauze, semne si cum se poate evita."

Te-ar mai putea interesa si

- tags: dezlipirea de retina, cataracta, miopie, ochi, Rigenera, StemSure -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa  caut adevarul din spatele miturilor in care am fost invatati sa credem: ca un mar pe zi tine medicul deoparte sau ca morcovii garanteaza o vedere agera!

Ambele mituri au fost analizate aici la Doctor MIT si le puteti gasi accesand doctormit.ro insa, pastrand tema, astazi nu discutam despre vreun mit ci raspund unor intrebari pe care le-ati adresat: ce este de fapt dezlipirea de retina, cum o pot diferentia fata de o miopie, de exemplu, si, mai ales, cum se trateaza?

In toate povestile, atunci cand un personaj vrea sa arate cat de mult tine la cineva spune ca “la fel de mult ca la lumina ochilor”. Notiunea aceasta de “lumina ochilor” este strans legata de faptul ca 90% din informatia din jur este culeasa de catre ochi, nu de catre atingere, gust sau miros. 

De aceea, daca pierzi vederea te vaduvesti de aproape toata experienta vietii si, de aceea, pastrarea vederii in cei mai buni parametri este absolut vitala!

Ce este "lumina ochilor"?

Asa numita “lumina a ochilor” este perceputa cu ajutorul unei zone din spatele ochiului in care se concentreaza lumina ce intra prin pupila. Doar ca sa va amintesc ceea ce ati invatat la biologie, ochiul functioneaza ca o camera foto cu film. Obiectivul camerei este pupila, gaura neagra prin care intra lumina iar mecanismul de apropiere si focus reprezinta cristalinul. 

Filmul, evident, este regina topicului nostru de azi si anume retina. In aparat filmul trebuie sa stea fix, in contact direct cu peretele din spate al camerei foto. Daca aceasta pelicula sau retina se desprinde si vine in fata, ca doar acolo se poate deplasa, atunci adio imagine clara!

Ca sa va faceti o idee cat mai corecta, ochiul este compus din 2 camere: umoarea apoasa si cea vitroasa. Cea care ne intereseaza pe noi e cea vitroasa – camera cea mai mare si umpluta cu un gel care tine ochiul in forma sa rotunda. Si care face chiar mai mult: forteaza retina sa stea lipita de fundul ochiului.

Este foarte important ca retina sa aiba o pozitie fixa pentru ca lumina ce intra prin pupila si este focalizata de catre cristalin, se strange intr-un singur punct, fovea centralis. Daca cristalinul nu focalizeaza bine sau daca retina se desprinde de peretele de care e atasata, imaginea nu mai este focalizata si ai putea crede ca ai probleme de miopie cand, de fapt, tu incepi sa experimentezi dezlipirea de retina.

Deci, cum poti stii daca ceea ce te supara este o simpla miopie sau altceva serios?

Este foarte greu sa-ti pui tu singur un diagnostic diferential insa daca in campul tau vizual incetosat apar pete negre, te poti gandi la dezlipirea de retina. In orice caz, fuga la medic pentru un fund de ochi care iti va spune clar care e cauza.

Dar de ce apare dezlipirea de retina? Pai, poate sa aiba legatura cu imbatranirea, fiind un proces cat de cat normal, sau cu diabetul ori cu un traumatism sau cu o mica hemoragie in spatele ochiului.

Corpul vitros este strabatut de fibre ce ii mentin forma si consistenta. Daca acestea se contracta sau se rup, ochiul isi pierde forma si duritatea si incepe sa se pleosteasca iar retina pleaca si ea in treaba ei. Sau, daca ai diabet, acelasi lucru se intampla plus ca te poti “bucura” de mici hemoragii in spatele retinei, cu acumulare de sange, care desprind retina de perete. Sau te-ai lovit tare de tot cu capul de ceva.

Ce poti face?

Ei bine, aici intervine laserul daca retina este si rupta. Imaginati-va carpeta cu Rapirea din serai ca cazuta intr-o parte de pe perete si ca, mai mult decat atata, un colt incepe sa se rupa. Atunci aceasta parte rupta se coase sau, in cazul nostru, se arde cu laserul ca sa produca o mica cicatrice ce sudeaza cele doua parti la un loc.

Dar cum faci sa o fixezi la loc pe perete? Pai trebuie sa refaci tensiunea din corpul vitros si, astfel, sa readuci ochiul la forma sa rotunda. Ei bine, aceasta se face injectand lichid sau gaz in ochi astfel incat sa se revina la presiunea corecta si retina sa se refixeze pe peretele din spate al ochiului.

Exista multe variante de interventie insa principiul este acelasi. Poate candva vom vorbi despre fiecare in parte insa ce trebuie sa stiti acum este ca sansa de rezolvare merge pana la 90% ceea ce este exceptional! Insa, s-ar putea sa fie nevoie de mai multe interventii pentru acest rezultat.

Pentru mai multe informatii specifice despre acest subiect, viziteaza doctormit.ro.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

Acest episod va este oferit de Stem Sure.

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Vaccinam copiii, vaccinare,
Anterior
Vaccinam copiii sub 12 ani?
Terapia cu lumina, Bioptron,
Urmator
Terapia cu lumina e posibila acum! Afla detaliile aici!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Dezlipirea de retina: cauze, semne si preventie