Authentic Jerseys
Ce rol a avut vitamina PP in istorie? - Doctor MIT

Ce rol a avut vitamina PP in istorie?

Ce rol a avut vitamina PP in istorie?

 

Te-ar mai putea interesa

 

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aduc in fata voastra cele mai interesante, surprinzatoare si utile informatii medicale!

“Nu stiai ca vitaminele pot face asta!” este o serie de episoade dedicate celor 13 vitamine extrem de importante din viata noastra. Astazi aflam cele mai importante lucruri despre vitamina B3.

Care dintre urmatoarele este vitamina B3:

1. niacina 2. nicotinamida
3. de fapt vitamina PP este adevarata vitamina B3 sau 4. toate, reprezinta raspunsul corect

Daca pana acum ne-am obisnuit ca o vitamina sa fie reprezentata de catre o anume substanta chimica, iata ca, de fapt, in acest caz, vorbim despre complexul vitaminic B3 alcatuit din niacina si nicotinamida.

Pelagra si vitamina B3

Dar am vazut intre variantele de raspuns corecte si indicatia PP. De unde credeti ca vine denumirea PP a vitaminei B3?

1. indica preventia parezei 2. pustulo-preventiva
3. parestezic-polimorf sau 4. pelagra-preventiva

Vitamina B3 sau PP se mai numeste asa si pentru ca prezenta ei in organism, in cantitatile corecte, previne sau trateaza pelagra.

Sunt convins ca o mare parte dintre voi a auzit de asemenea boala mai ales daca sunteti trecuti de prima tinerete, insa de dragul celor mai tineri haideti sa dezvaluim ce este pelagra si in acest scop vom lasa sansa celor ce stiu, sa dea raspunsul corect.

Asadar pelagra este:

1. o boala dermatologica 2. o boala neurologica din categoria dementei
3. o boala gastro-enterologica sau 4. toate aceste afirmatii sunt adevarate

Desi in zilele noastre nu mai auzim de pelagra, acum 100-200 de ani facea ravagii in Europa si in America, mii de oameni murind in urma acestei boli caracterizate prin piele uscata si fotosensibila, pierderea parului, insomnie, agresivitate si dementa insotite de diaree severa.

Vitamina B3 si niacina

Dar ce anume provoaca pelagra?

1. o alimentatie saraca in niacina 2. saraca in nicotinamida
3. ambele raspunsuri sunt adevarate sau 4. tabloul atat de complex de manifestari ne arata ca nu avem cum sa aflam vreodata cauza bolii
Am numit vitamina B3 – pelagra preventiva asa ca raspunsul corect este al treilea: alimentatia saraca in niacina sauin nicotinamida duce la aparitia bolii.

Boala era mai intalnita la taranii de la campie decat la cei de la munte. Aceasta ne arata ca originea bolii este determinata de consumul preponderent de:

1. fructe de padure 2. fructe in general
3. carne de oaie sau 4. de dieta bazata in special pe mamaliga

Consumul preponderent de mamaliga al taranilor de la ses, din secolele trecute, facea ca pelagra sa fie suficient de cunoscuta, in unele parti ale Europei capatand denumirea de “lepra asturiana” sau “lepra spaniola” – pe scurt, porumbul netratat corespunzator nu aduce in alimentatie cantitatea suficienta de vitamina B3.

Dar in zilele noastre de ce credeti ca nu se mai aude de pelagra?

1. Pentru ca avem acces la peste si la pui 2. la sparanghel, avocado si la alte legume verzi
3. pentru ca porumbul este tratat pentru imbogatirea cu vitamina B3 sau 4. datorita tuturor acestor motive

Cred ca ati ghicit. Accesul la o dieta echilibrata si faptul ca statele evoluate trateaza culturile de porumb pentru prevenirea pelagrei, a facut ca aceasta boala sa fie de domeniul istoriei.

Iar in incheiere, pentru ca ati auzit de mai multe ori cuvantul nicotina, s-ar putea sa va fi intrebat daca vitamina B3 are vreo legatura cu tigarile. Ei bine, pentru ca una dintre formele de vitamina B3 este acidul nicotinic, oamenii de stiinta au decis sa faca cumva sa evite crearea ideii ca tigarile ar avea vitamine si astfel a fost inventata denumirea de niacina.

Sper ca v-a placut acest episod dedicat celei de-a treia vitamine B descoperite! Va invit sa urmariti aceasta serie pentru a afla toate lucrurile surprinzatoare despre vitaminele ce ne tin in viata.

Pentru mai multe informatii acceseaza pagina de Facebook a emisiunii sau doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.

Anterior
Vitamina B5 este cea mai plictisitoare
Urmator
Stiai ca vitamina B1 poate face asta?

Intreaba-ma!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*  *Authentic Jerseys
Back
SHARE

Ce rol a avut vitamina PP in istorie?