Vitamina B5 este cea mai plictisitoare

Vitamina B5 este cea mai plictisitoare

Vitamina B5

Vitamina B5 este cea mai plictisitoare

Afla in acest episod tot ce trebuie sa stii despre vitamina B5.

In afara de "Vitamina B5 este cea mai plictisitoare"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: vitamina B5, vitamine, febra musculara, alimentatie, Clinica Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aflu adevarul din spatele miturilor medicale ce spun ca nu e bine sa bei apa in timpul mesei sau ca mancatul dupa ora 8 seara, ingrasa.

Tangent subiectului alimentatie, avem vitaminele iar in seria "Nu stiai ca vitaminele pot face asta!" deja am pus la microscop vitaminele A, B1, B2 si B3. Deci despre ce vitamina urmeaza sa discutam astazi:

 1. B4
 2. B5
 3. B6 sau
 4. B7

S-a suparat cineva ca am pus intrebarea asta? Sper ca nu pentru ca raspunsul nu este atat de evident. Vitamina B4 nu exista asa ca eroul emisiunii Doctor MIT de azi este vitamina B5.

Daca va intrebati ce s-a intamplat cu vitamina B4 am sa va spun: orice vitamina trebuie sa fie indispensabila vietii iar organismul nostru sa nu o poata produce in cantitati suficiente astfel incat sa trebuiasca sa o luam din alimentatie. Vitamina B4 compusa din adenina, carnitina si colina s-a dovedit ca nu implinea aceste conditii.

Rolul Vitaminei B5

Acum sa ne intoarcem privirea catre o vitamina adevarata si anume B5 si voi incepe prin a va spune ca aceasta este una dintre cele mai plictisitoare vitamine care exista. De ce?

Haideti sa va raspundeti singuri:

 1. deoarece ca se gaseste peste tot
 2. pentru ca poti ajunge la avitaminoza B5 imediat
 3. pentru ca are un rol foarte specific si limitat sau
 4. din toate aceste motive

Cu exceptia catorva naufragiati si a unor voluntari inrolati in studii clinice, nimeni nu prea ajunge la deficit de vitamina B5 vreodata pentru ca aceasta se gaseste absolut peste tot in natura si o poti lua atat din carne cat si din vegetale. Asa ca nimeni nu a prea studiat-o cu mare atentie.

Vitamina b5 si febra musculara

Lipsa de stralucire pe scena a vitaminei B5 se datoreaza si rolului sau:

 1. este definitorie pentru absorbtia calciului in oase
 2. limiteaza schimbul oxigenului la nivel alveolar
 3. este vitala pentru transportul atomilor de carbon la nivel celular sau
 4. toate acestea se afla in responsabilitatea vitaminei B5

Doar a treia varianta de raspuns este corecta. Si datorita faptului ca forma de viata de pe Pamant este bazata pe atomul de carbon de aici rezulta ca vitamina B5 este mai vitala decat restul daca am putea face o astfel de comparatie.

Pe scurt, cand ne raportam la vitamina B5 vorbim atat despre cea mai raspandita si deci la indemana vitamina dintre toate cat si cea mai de baza.

Dar ceva-ceva special tot putem spune despre ea. Unde credeti ca exceleaza aceasta vitamina:

 1. este folosita de sportivii care trebuie sa performeze in zone cu putin oxigen precum alpinistii de mare performanta
 2. sau ajuta la indepartarea rapida a febrei musculare la cei ce fac efort de mare intensitate
 3. dar poate ca ambele raspunsuri sunt adevarate sau
 4. fiind atat de comuna, aceasta vitamina nu iese in evidenta prin nimic

Desi sunt atat de putine de spus despre vitamina B5 date fiind actiunile ei la un nivel atat de primar - gestionarea atomilor de carbon - totusi, acidul pantotenic, asa cum este cunoscut oamenilor de stiinta vitamina B5, are si efecte punctuale importante: optimizeaza schimbul gazos alveolar si reduce acumularea acidului lactic rezolvand febra musculara.

Sper ca v-a placut acest episod dedicat vitaminei B5! Va invit sa urmariti aceasta serie pentru a afla toate lucrurile surprinzatoare despre vitaminele ce ne tin in viata.

Pentru mai multe informatii acceseaza pagina de Facebook a emisiunii sau doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

vitamina B6, vegetarian,
Anterior
Vitamina B6 si riscul in regimul vegetarian
Vitamina B2
Urmator
Vitamina B2- nu stiai ca poate face asta!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Vitamina B5 este cea mai plictisitoare