De ce barbatii sunt fertili toata viata si femeile, nu? #87

De ce barbatii sunt fertili toata viata si femeile, nu? #87

Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa va aduc cele mai noi si mai interesante informatii medicale!

Astazi o sa intelegem de ce, spre deosebire de barbati, care, potential, sunt fertili potential toata viata lor, in cazul jumatatilor noastre mai bune, viata fertila se termina la un moment dat.

Raspunsul simplu, nu simplist, este dat de faptul ca natura protejeaza individul. La nivel de specie, o sarcina instalata la o varsta la care functiile hormonale nu mai sunt ce erau, poate duce la decesul persoanei in cauza. Plus ca, statistic, aberatiile cromozomiale doar cresc cu varsta si, tot statistic, scad sansa de a naste copii perfect sanatosi.

Si, ca sa se asigure ca nimeni nu pacaleste sistemul, natura a decis urmatorul set de evenimente ce culmineaza cu oprirea fertilitatii. 

In luna a 5-a de sarcina, ovarul fatului contine vreo 300,000 de folicului primordiali care pot produce potential pana la 8 milioane de ovocite. 8 milioane! Insa chiar inainte ca fetita sa se nasca, in ovarele ei raman doar 2 milioane de ovocite. 

La pubertate, daca ar fi sa si le numere, adolescenta mai gaseste vreo 400,000 iar dintre acestea doar 400-450 ajung sa se matureze si care apoi sa fie implicate in ciclul mentrual. Aceasta se intampla pentru ca restul de 399,600 de ovocite experimenteaza atrezia – dupa cum ii spune si numele, nu mai ajung sa se trezeasca la viata. 

Natura este foarte interesanta, cel putin. Acum stiti ca de la 8 milioane de potentiale ovocite ajungem la aceste cateva sute ce reprezinta, dupa cum o numesc medicii, “rezerva ovariana”. 

Iar daca facem calculul, 400-450 de ovocite, respectiv tot atatea cicluri menstruale, ne duc la o perioada de viata fertila de 35-40 de ani. In lumea occidentala, menopauza se instaleaza in medie la 51 de ani. 

Ce putem face ca sa ducem mai incolo aceasta cifra si varsta, descoperim in cursul acestei luni. Si, la fel de bine, aflam ce solutii ecologice reutilizabile si prietenoase avem pentru gestionarea perioadei menstruale sau cum rejuvenarea vaginala cu laser poate face femeile sa uite de menopauza!

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

 

Te-ar mai putea interesa si

- tags: Medicina pe limba ta, fertilitate, foliculi, KISS FM, Doctor MiT, -

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Anterior
De ce 90-60-90? Afla secretul! #86
chiloti menstruali, FEMIEKO,
Urmator
Chilotii menstruali: solutia moderna si ecologica!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

De ce barbatii sunt fertili toata viata si femeile, nu? #87