Cresterea parului

Cresterea parului

Man with half shaved head and beard

Astazi vom vedea daca mitul conform caruia daca te razi in cap parul va creste mai gros si mai des este adevarat sau nu!

Acest mit este intr-atat de inradacinat in credinta populara, incat atunci cand eram mic m-am trezit ras pe cap exact pe acest principiu: lasa c-o sa vezi ce par bogat si rezistent o sa ai!

Oare aveau parintii mei dreptate?!?

 

Te-ar mai putea interesa

 

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa descopar adevarul din spatele unor mituri ce ne invata ca un mar pe zi tine medicul departe sau ca daca inghiti seminte faci apendicita.

Astazi vom vedea daca mitul conform caruia daca te razi in cap parul va creste mai gros si mai des este adevarat sau nu!

Acest mit este intr-atat de inradacinat in credinta noastra populara, incat atunci cand eram mic m-am trezit ras pe cap exact pe acest principiu: lasa c-o sa vezi ce par bogat si rezistent o sa ai!

Din fericire, pana acum nu am contrazis pe nimeni la acest capitol, dar sunt curios daca acesta este motivul real pentru care vizitez frizerul des 🙂

Ce anume da „bogatia“ parului?

1. densitatea foliculilor pilosi 2. grosimea firului de par
3. culoarea parului 4. toate

De data aceasta „toate“ este raspunsul gresit. Singura caracteristica ce poate influenta bogatia podoabei capilare este numarul de foliculi pilosi pe centimetru patrat, adica densitatea firelor de par.

Atunci cand treci mana prin par, poti avea senzatia de par moale sau, sa ii spunem, „sarmos“.

Ce anume credeti ca da aceasta senzatie?

1. lungimea parului 2. grosimea
3. ambele 4. nici una

Cu toate ca lungimea parului si grosimea au un aport in acest sens, senzatia de moale sau sarmos o da grosimea firului de par.

Acum, avand la indemana parametrii in care analizam acest mit, sa vedem ce ar trebui sa se intample pe capul nostru, ca sa nu zic in capul nostru, atunci cand ne radem parul.

Efectele raderii parului

Cum v-ati obisnuit, o sa va las sa ghiciti. Ce ar trebui sa se intample:
1. sa se inmulteasca foliculii pilosi 2. sa se mareasca foliculii pilosi
3. ambele 4. nici una

Ca sa obtinem efectul scontat, ar trebui ca ambele lucruri sa se intample.

Insa un folicul pilos, in realitate, poate:

1. sa se inmulteasca 2. sa se mareasca
3. sa iasa din stare dormanta 4. sa migreze

Ei bine, singurul lucru pe care un folicul pilos il poate face este cel pe care bat moneda atat de multe produse de crestere a parului: sa iasa din starea dormanta in care intra cu varsta sau din cauza chimioterapiei, cand e cazul, sau datorita asaltului testosteronului la barbati, asa cum am vazut intr-un alt episod la Doctor MIT.

Adica, pe scurt, foliculul pilos nu se inmulteste si nici nu se mareste astfel incat parul sa devina mai des sau mai gros.

Taierea parului duce la regenerare?

Dar de unde a aparut acest mit? Ce a creat aceasta opinie?

Pentru a raspunde la aceste intrebari ar trebui sa vedem ce se intampla cu varful firului de par cand este taiat.

1. devine bont 2. se ascute

Raspunsul corect este 1: firul de par devine bont.
Daca initial varful era ascutit catre capat, acum daca il observam micrsocopic, arata exact ca o… buturuga ,iar cand treci mana peste el, senzatia este de asprime.
Acesta este si motivul pentru care, uneori, mai auzim si ca, odata ras, firul de par se inchide la culoare. De fapt, avem de-a face cu o iluzie optica. Suprafata plana a firului de par taiat reflecta lumina intr-un mod diferit.

Acum o sa le adresez o intrebare doamnelor si domnisoarelor: De ce se spune ca e de preferat epilatul fata de ras, in cazul picioarelor? Ce se intampla in cazul epilarii?

1. firul nu devine bont 2. firul se rupe mai aproape de folicul
3. ambele 4. nici una

De data aceasta, raspunsul corect este ambele.
Firul este smuls si astfel capatul lui nu devine bont, ci ascutit. In plus, nu se mai afla la suprafata pielii, ca in cazul rasului.
Deci, doamnelor, domnisoarelor, DA, epilatul este preferabil!.

Am vazut cum a luat nastere acest mit si, ca sa concluzionam, cu exceptia cazului in care avem paduchi sau ne decidem ca vrem sa fim la moda, nu avem nici un motiv sa ne radem parul de pe cap pentru ca acesta nu creste nici mai des, nici mai gros!

Crezi ca stii un adevar medical interesant? Atunci scrie-ne despre el pe pagina de facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.

“INTREABA SI CERCETEAZA!” si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.

Anterior
Apendice vs Apendicita, diferenta si cauze
Urmator
Legatura dintre Bronz si Riduri

Intreaba-ma!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*  *

Back
SHARE

Cresterea parului