Te intrebi cum sa eviti artroza? Iata raspunsul!
Solutia care te ajuta sa eviti artroza – Movial Plus.
Esti inca tanar? Evita, din timp, imobilizarea, durerea si artroza!
In afara de “Te intrebi cum sa eviti artroza? Iata raspunsul!”
Te-ar mai putea interesa si
– tags: artroza, lichidul sinovial, Movial Plus, articulatii, acid hialuronic, oase, Doctor MIT, –
Transcript
Bine ati venit la Doctor MIT!
Sunt Doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca este sanatos sa dam copiilor ulei de peste in perioada cresterii sau ca este normal sa facem artroza pe masura ce avansam in varsta.
Daca primul subiect, cel legat de uleiul de peste, l-am rezolvat la Doctor MIT intr-un alt episod si in plus am aflat in detaliu ce avem de facut daca deja suferim de artroza, astazi, vom afla cum sa evitam sa ajungem la artroza!
Nu-i asa ca e mai bine sa previi decat sa tratezi? Credeti-ma, in atatea cazuri aud, “domnu’ doctor, daca stiam ca e asa de greu cu artroza, m-as fi ingrijit din timp sa n-ajung sa o fac”. Problema este ca, atunci cand intrebi ce ar fi facut diferit, aproape toata lumea ridica din umeri.
Vreti sa aflati ce aveti de facut pentru a nu face artroza, nu-i asa?
Perfect! Tot ce veti afla astazi aici, la Doctor MIT, insa, este supus logicii, bunului simt si realitatii medicale asa ca, in nici un caz nu va garantez ca 100% dintre dumneavoastra scapati de artroza in urmatorii 20-30 de ani dar va asigur ca, marea majoritate, daca veti urma ceea ce invatati aici, veti evita intalnirea cu aceasta boala!
Asadar, care este secretul?
Cauzele artrozei
Ca sa aflam trebuie sa intelegem, intai, ce provoaca artroza. Si daca urmariti Doctor MIT stiti care este raspunsul corect:
- pierderea lichidului sinovial
- frecarea suprafetelor articulare
- actiunea agentilor inflamatori (de tipul citochinelor) sau
- toate (acestea)
Evident, toate acestea sunt elemente descrise in aparitia si in instalarea artrozei.
Ce credeti ca provoaca pierderea lichidului sinovial?
- (un) dezechilibru (in homeostazia organismului)
- (o proasta hidratare de zi cu zi) hidratare deficitara
- ambele sau
- (exista un alt mecanism de actiune) nici una
Pe langa prima varianta, care este evidenta, oricat de ciudat ar parea, datorita faptului ca structurile de tipul ligamentelor si meniscurilor nu sunt hranite direct din vase de sange ci prin difuziune si imbibitie, hidratarea de zi cu zi este absolut vitala pentru sanatatea pe termen lung!
Manifestarea artrozei
Ca sa fiu cat mai clar: daca nu te hidratezi corect, ajungi, aproape sigur la artroza, hernii de disc sau rupturi de menisc. V-am atras atentia, nu-i asa? Oricum, vom aprofunda acest aspect intr-un episod viitor, aici la Doctor MIT.
Dar pana atunci, ne este clar, ca si cei mai buni dintre noi 🙂 adica cei ce se hidrateaza corect, intr-o anume proportie, ajung la artroza. Deci, daca in acest caz hidratarea corecta nu mai e suficienta, ce putem face?
- (sa nu practicam in copilarie sporturi ce ne-ar putea afecta articulatiile precum ski, tenis sau baschet) fara sport
- (punem constant la dispozitia organismului, in mod suplimentar, substantele pe care le pierde sau care se degenereaza in timp) suplimente
- (asteptam resemnati) interventia chirurgicala (reparatorie ) sau
- (sa ne tavalim des in urzici, care, daca se zice ca vindeca reumatismul, poate ca vindeca si artroza) leacuri babesti
Din fericire avem o singura varianta de raspuns: daca ne asteptam sa pierdem caramizi din structura ce o reprezinta suprafetele articulare, intelept este, si de altfel si singura solutie, sa ii punem organismului la dispozitie din timp, adica de la varsta activa, incepand chiar cu 30 de ani, material de constructie pentru a repara ce se strica inainte de a ajunge la prabusirea structurii cum ar fi pierderea de tesut articular ce duce la imobilizare pe de o parte si la dureri atroce pe de alta.
Dar ce anume pierdem, mai specific la acest nivel?
- tesut hialin (cel pe care aluneca capetele osoase)
- lichid sinovial
- ambele (repere) sau
- (altceva) nici una
Aceasta a fost evident o intrebare capcana la care, insa, cu siguranta ati raspuns corect pentru ca intrebarea putea la fel de bine sa fie ”ce provoaca artroza?”, raspunsul corect fiind al treilea – atat tesutul hialin pe care il pierdem usor usor in timp cat si saracirea articulatiei in lichid sinovial.
Atunci, ce putem face ca sa prevenim din timp, aceasta evolutie fireasca dar nedorita?
Pentru tesutul hialin este necesar sa asiguram organismului:
- colagen hidrolizat de tip I
- colagen hidrolizat de tip II
- seleniu sau
- toate (acestea)
Daca este sa avem grija de noi atunci ar trebui sa ne asiguram zilnic portia de colagen hidrolizat de tip II, adica cel ce ajunge la nivel articular.
Prevenirea si tratarea artrozei si Movial Plus
In regula, am vazut cu ce intretinem suprafetele pe care aluneca capetele osoase in articulatie. Foarte important!
Dar la fel de important este lichidul sinovial. Daca nu avem suficient lichid, cam degeaba avem suprafete articulare bune, pentru ca in cativa ani le distrugem. Asadar ce trebuie sa punem la dispozitia organismului?
- punicalagine
- acid hialuronic (cu masa moleculara ridicata)
- vitamina C sau
- toate (acestea)
Desi poate ar parea ca e cam mult, toate acestea sunt necesare bunei intretineri a articulatiei! Sa nu uitam ca corpul uman este o masinarie incredibil de complexa, asa ca, va voi explica de ce raspunsul corect este al patrulea: punicalaginele pe care le gasim in extrasul de rodie au rol antiinflamator si stimulator al osteogenezei, ceea ce este foarte important.! Acidul hialuronic, in special cel cu masa moleculara ridicata, este un glucozaminoglican ce se afla in compozitia lichidului sinovial iar vitamina C, in afara stimularii imunitatii, ajuta la conservarea cantitatii normale de acid hialuronic in articulatie (prin inhibarea hialuronidazei).
Concluzia:
Pe scurt, pentru a ne proteja de artroza, este nevoie sa aducem organismului, din timp, un aport zilnic de colagen hidrolizat de tip II, si stim acum de ce, nu-i asa?, componente din extractul de rodie, precum punicalagina, alaturi de acid hialuronic si vitamina C. Suplimentul alimentar Movial Plus te ajuta sa eviti artroza.
In plus, pentru cei ce nu stiau, daca nu ai apucat sa iti intretii din timp articulatiile, aceasta combinatie, administrata celor cu artroza deja declansata, poate duce pana la injumatatirea durerii dupa 21 de zile o luna de tratament, conform unui studiu clinic din 2009.
Esti interesat de cele mai noi tratamente? Curios sa afli cum functioneaza medicamentele pe care le iei? Atunci intreaba-ne pe pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro
“Intreaba si cerceteaza!” si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE si Movial Plus.