Pot face COVID-19 din nou? Pot sa ma reinfectez? Iata raspunsul!
Afla acum daca te poti reinfecta cu COVID-19.
In afara de “Pot face COVID-19 din nou? Pot sa ma reinfectez? Iata raspunsul!”
Te-ar mai putea interesa si
– tags: COVID-19, reinfectare, imunizare, virus, anticorpi, Doctor MiT, –
Transcript
Bine ati venit la Doctor MiT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa va aduc cele mai noi si mai importante informatii medicale!
Astazi aflam raspunsul la intrebarea: cat de mare sau de mic este riscul de reinfectare cu noul coronavirus?
Aceasta este cea mai importanta intrebare in contextul aparitiei vaccinului anti SARS-CoV-2 si o mai puteti auzi si sub forma: pot face COVID a doua oara?
Ca sa putem raspunde acestei intrebari, trebuie sa ne fie clare niste notiuni medicale: imunitate sterilizanta ori imunitatea umorala dar nu va speriati, va ghidez eu prin ele si, la sfarsit, o sa vedeti ca nu sunt nimic complicat.
Repetam ceea ce am invatat in episoadele Doctor MiT anterioare:
- Aparitia anticorpilor este direct proportionala cu gravitatea formei de COVID; adica cu cat mai dure au fost simptomele, cu atat mai multi anticorpi a produs organismul
- Ca dezvoltam imunitate la coronavirus indiferent daca avem anticorpi sau nu
- Ca imunitatea dureaza minim 7-8 luni de la vindecare daca nu cativa ani conform celor mai noi informatii
Repet ceea ce am zis si in alte episoade: nu va speriati daca nu aveti anticorpi – sunteti protejati in primul rand de imunitatea celulara si abia apoi de cea umorala, prin anticorpi. Daca vreti sa intelegeti de ce, intrati pe doctormit.ro si vedeti acolo episodul dedicat subiectului.
Insa, prezenta anticorpilor poate fi importanta si veti vedea imediat.
Ideea de imunitate la virus, este adesea inteleasa gresit. Adica treci printr-un nor de virioni de SARS-CoV-2 si nu ti se intampla nimic? Ai o aura de care se lovesc virionii ca de un scut?
Evident ca nu! De fiecare data cand vei trece printr-un nor de virioni, fie ca ti-a stranutat cineva in fata, fie ca ai stat intr-o incapere neventilata, particulele virale iti vor intra in nas si se vor lipi de mucoasa nazala. Iar de aici incepem sa lucram pe scenarii:
Variante de reinfectare cu SARS-CoV-2
Varianta 1. Doza de virioni este mai mica decat doza minima infectanta si, chiar daca nu ai avea imunitate la SARS-CoV-2, tot nu te-ai infecta.
Varianta 2. Doza de virioni pe care ai tras-o pe nas este cel putin egala daca nu mai mare decat doza minima infectanta insa ai suficienti anticorpi cat sa beneficiezi de “imunitate sterilizanta”. In acest scenariu, da, virusurile se pregatesc sa infecteze celulele din mucoasa si sa se replice dar cantitatea mare de anticorpi circulanti din mucoasa si sange, blocheaza virusurile si le omoara rapid. Deci infectarea propriu-zisa nu se mai produce.
Varianta 3. Ca mai inainte, doza de virusuri e suficient de mare cat sa te infecteze dar acum n-ai anticorpi. In acest caz, in care se afla cel putin jumatate dintre cei care anterior au facut COVID, virionii de SARS-CoV-2 te infecteaza ca si pe o persoana care nu are deloc imunitate fata de SARS-CoV-2! Da, stiu ca ti se pare ciudat sa iti spun ca ai imunitate dar totusi te infectezi cu noul coronavirus din nou insa ceea ce e diferit acum este raspunsul tau celular. In acest moment, celulele imune recunosc instantaneu virusul si il ataca fara sa stea pe ganduri. Pe langa aceasta, daca considera necesar, produc rapid anticorpi specifici pentru noul coronavirus si il omoara inainte ca acesta sa apuce sa se multiplice semnificativ.
Si de aici putem spune urmatoarele:
Imunitatea fata de noul coronavirus inseamna ca atunci cand dai de el fie nu te infectezi deloc, fie te infectezi si faci clearance viral rapid, fara sa iti dai seama ca s-a intamplat aceasta.
Asta inseamna de fapt sa fii imun la un agent patogen!
Intrebarile pe care comunitatea stiintifica si le pune legat de riscul de reinfectare sunt:
- Cat de probabila este reinfectarea
- De cate ori te poti reinfecta
- Cat de curand de la vindecarea de COVID poti face al doilea COVID
- Cat de grave sunt cazurile de reinfectare
- Cine este la risc pentru aceasta
- Ce semnificatie are reinfectarea pentru imunitatea pacientului
- Si daca un pacient reinfectat, poate fi contagios pentru cei din jur
Riscul de reinfectare cu COVID-19
In acest episod voi avea timp sa raspund doar primei intrebari: care este riscul de a face COVID din nou?
La aceasta ora, sfarsitul lui 2020 si inceputul lui 2021 ne indreptam spre pragul de 100 de milioane de infectati cu SARS-CoV-2. Eu cred ca, in realitate, ar trebui sa vorbim de o cifra intre 5 si 10 ori mai mare daca ar fi sa ii punem la socoteala pe cei nediagnosticati.
Avem documentate vreo 500 de cazuri de reinfectare la nivel mondial. Sa zicem 5,000. Acum, faceti voi calculul riscului de reinfectare.
Cifrele din studiile de specialitate dau sansa ca fiind intre 0,04 si 0,19%. Deci infima asa ca bucurati-va de ceea ce auziti insa nu va relaxati prea tare deoarece in urmatorul episod o sa va zic si ce sa faceti ca sa nu va aflati in lotul de 0,19% pacienti reinfectati.
Pana atunci,
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!
Pentru alte informatii la fel de interesante vizitati doctormit.ro
O emisiune oferita de Stem SURE – Banca de Celule Stem