Cearcanele, un semn al problemelor la ficat?

Cearcanele, un semn al problemelor la ficat?

Cearcanele, ficat,

Cearcanele, un semn al problemelor la ficat?

Afla in acest episod in ce masura denota cearcanele probleme ale ficatului sau daca acesta este doar un mit!

Daca avem cearcane, cel mai adesea, suntem intrebati daca suntem obositi sau daca avem probleme la ficat.
Sunt cearcanele un semn care ar trebui sa ne alarmeze?
Poti afla acum!

In afara de “Cearcanele, un semn al problemelor la ficat?”

Te-ar mai putea interesa si

– tags: cearcanele, ochi, pleoape, cosmetica, ficat, Doctor MIT, –

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor precum ca trebuie sa bei doi litri de apa pe zi ca sa iti pastrezi sanatatea sau ca esti ca nou la 10 ani dupa ce te-ai lasat de fumat.

Astazi vom vedea daca faptul ca nu prea dormi sau ca suferi cu ficatul, cum se zice in popor, se vede in cearcanele de sub ochi.

In mod amuzant as putea vedea legatura intre somn, cearcane si ochi pentru ca somnul e legat de inchiderea ochilor, nu? 🙂 dar nu imi sare in fata relatia dintre un organ abdominal si ochii din viscerocraniu 🙂

Va este evident ca ochii inchisi sau deschisi cand ar trebui sa dormim nu sunt legatura stiintifica dintre cearcane si somn, asa ca, sa purcedem in calatoria noastra care va demonstra, sau nu, ca este o legatura intre ficat, nesomn si cearcane.

Ce sunt cearcanele?

In primul rand ce sunt cearcanele? Ca sa aflam aceasta ar trebui sa analizam un pic aria in care se afla cearcanele si ca sa vorbim toti aceeasi limba ar trebui sa ne asiguram ca stim aceleasi lucruri. Astfel cearcanele sunt:

  1. periauriculare
  2. periombilicale
  3. perianale sau
  4. periorbitale

Evident raspunsul corect este al patrulea.

Pentru ca cearcanele se evidentiaza pe piele sa vedem ce stim in special despre epiderm, stratul de la suprafata pielii. Deci cat de gros credeti ca este, in medie, epidermul?

  1. 1 cm
  2. 1,5 mm
  3. 1,2 mm
  4. 1 mm

Exceptand soriciul de la punctul 1., cei ce au raspuns 1,5 mm au nimerit cel mai gros epiderm si anume pe cel de pe palme si de pe talpi, insa in medie epidermul are o grosime de 1 mm.

Pentru ca este relevant pentru studiul nostru, sa vedem ce grosime credeti ca are epidermul pleoapelor?

  1. 1 mm
  2. 0,7 mm
  3. 0,5 mm sau
  4. 0,05 mm

Pielea pleoapelor este cea mai subtire piele a corpului nostru avand o grosime de doar 0,05 mm.

Aceasta ii da anumite caracteristici precum:

  1. transparenta
  2. friabilitatea
  3. ambele sau
  4. nici una (dintre acestea)

Evident, ambele caracteristici se regasesc aici, pielea pleoapelor fiind mult mai usor de ranit decat restul epidermului nostru si fiind atat de subtire incat are o transparenta extrem de mare.

Acum ca stim aceste lucruri haideti sa speculam raspunsul urmatoarei intrebari. Care credeti ca este natura colorarii pleoapelor atunci cand avem cearcane?

  1. depunere de melanina
  2. patul vascular palpebral
  3. reflexia culorii irisului sau
  4. descarcarea secretiei hepatocitelor

Desi unele variante suna atractiv, poate mai putin a treia 🙂 raspunsul corect este legat de ceea ce am aflat mai devreme si anume ca cearcanele sunt datorate faptului ca venele din pleoape ajung sa fie vizibile!

Acum aproape ca stim totul, nu-i asa? Insa n-am aflat daca exista vre-o relatie cu nesomnul si cu ficatul, asa ca, acum introducem o notiune noua si anume paloarea pielii.

Pielea devine pala in:

  1. anemii
  2. oboseala
  3. hepatite sau in
  4. toate (acestea)

Este evident ca raspunsul corect este al patrulea.

Legatura cearcanelor cu alte boli

In plus, pe langa ceea ce analizam specific acum, cearcanele pot sa apara la varstnici prin pierderea colagenului din tesuturi si inclusiv din pleoape care astfel devin mai transparente, prin administrarea de medicamente ce produc vasodilatatie, caz in care patul vascular palpebral, adica cel de sub pleoape, devine mai vizibil sau cearcanele pot fi o frumoasa mostenire genetica, ca varicele, cu care se aseamana in acest caz – vase dilatate in care sangele stagneaza.

Sa concluzionam: deoarece stim ca pielea pleoapelor este cea mai subtire si prin urmare cea mai transparenta de pe tot corpul, ca originea cearcanelor este legata de „vizibilitatea” patului vascular de sub pleoape si ca transparenta acestora este data de paloarea pielii, care se accentueaza in oboseala, in anemie sau hepatite putem spune ca ar fi intelept sa te odihnesti mai mult sau sa iti faci un set complet de analize de sange daca cearcanele nu iti dispar in doua saptamani de la aparitie.

Crezi ca stii un adevar medical interesant?

Atunci scrie-ne despre el pe pagina de facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
“INTREABA SI CERCETEAZA!” si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

gargara, durere in gat,
Anterior
Gargara este o solutie pentru durerile in gat?
Dependenta de alcool
Urmator
Afla ce anume provoaca dependenta de alcool!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Cearcanele, un semn al problemelor la ficat?