Te-ai inecat cu mancare? Afla ce poti sa faci!

Te-ai inecat cu mancare? Afla ce poti sa faci!

Inecat cu mancare

Te-ai inecat cu mancare? Afla ce sa faci in aceasta situatie!

Urmareste acest episod si afla ce pasi trebuie sa urmezi daca te-ai inecat cu mancare.

Te-ai gandit ca daca il bati pe spate s-ar putea sa il ucizi?
Afla modul corect de acordare a primului ajutor atunci cand cineva se ineaca cu mancare.

In afara de "Te-ai inecat cu mancare? Afla ce sa faci in aceasta situatie!"

Te-ar mai putea interesa

– tags: inecat cu mancare, blocarea traheelor, asfixiere, primul ajutor, Clinica Doctor MIT, –

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale precum ca alcoolul ingrasa sau ca poti muri daca iti inghiti limba.

Daca am amintit riscul decesului prin inecare cu diverse obiecte haideti sa vedem si cum ne salvam cand suntem pusi in aceasta situatie.

Astazi vom valida sau invalida mitul conform caruia cateva batai pe spate in asemenea situatii ne salveaza viata.

Ce se intampla de fapt atunci cand simtim ca ne inecam? Se blocheaza:

  1. esofagul
  2. traheea
  3. pilorul sau
  4. jejunul

Aerul patrunde in plamani prin trahee. Daca blocam aceasta cale aerul bogat in oxigen nu mai ajunge la alveolele pulmonare si prin urmare nu se mai face schimbul de gaze necesar vietii.

In mod normal ce ne impiedica sa ne inecam?

  1. corzile vocale
  2. limba
  3. epiglota sau
  4. nici una (dintre acestea)

Traheea, prin care aerul intra in plamani si esofagul, tubul prin care mancarea ajunge din gura in stomac, au o intrare comuna pazita de catre un capacel care se numeste epiglota si care are grija ca aerul sa intre prin trahee si mancarea prin esofag 🙂

Insa se intampla ca din cauza ca:

  1. vorbim la masa
  2. nu mestecam bine (mancarea)
  3. avem o boala debilitanta sau
  4. (din) toate (aceste motive)

un pic de mancare sa o ia pe unde nu trebuie si anume pe trahee in jos si sa ne inecam. Care credeti ca este motivul corect?

Majoritatea ati ghicit: din toate aceste cauze ne putem ineca.

Dar care este solutia salvatoare? Bataile pe spate ne salveaza sau de fapt ne ucid?

Ca sa putem raspunde, acum ca stim si mecanismul prin care ramanem fara aer, sa analizam ce se intampla de fapt cu obiectul care ne-a ramas, popular spus, in gat.

Si ca sa usurez raspunsul va voi da un exemplu legat de inertia obiectelor. Ce se intampla cu un calator care nu se tine de bara in autobuz atunci cand acesta porneste brusc spre inainte?

  1. cade spre capatul autobuzului
  2. sta impasibil
  3. cade spre inainte sau
  4. se prinde de alti calatori

Gluma, gluma dar in mod normal masina o ia inainte iar calatorul nostru se repede grabit spre fundul autobuzului.

Blocarea traheei

Asa ca sa ne imaginam ca cineva tocmai a inghitit gresit o sarmaluta si aceasta s-a oprit la intrarea in trahee. Ce se va intampla cu sarmaua atunci cand ghinionistul va primi cateva palme sanatoase intre omoplati asa cum ne invata traditia. Sarmaluta va:

  1. iesi pe gura sau
  2. se va infunda mai tare pe trahee

Datorita inertiei, asa cum calatorul nostru ajunge in fundul autobuzului asa si sarmaua se va bloca si mai adanc pe trahee.

Dar pentru ca traheea se desparte in 2, fiecare ramificatie mergand la cate un plaman, de ce nu ar fi posibil ca sarmaluta noastra prin aceste lovituri sa migreze catre una din cele doua ramificatii si astfel sa se elibereze macar o cale respiratorie? Pentru ca, de la epiglota catre plaman, traheea:

  1. se largeste
  2. se ingusteaza
  3. este sinusoida sau
  4. nici una (dintre aceste variante)

Din pacate, in mod natural si firesc, traheea se ingusteaza pentru a se desparti in cai aeriene din ce in ce mai mici construindu-se astfel structura arborescenta a plamanului.

Sa recapitulam: decesul prin inecare cu obiecte apare atunci cand mancarea o ia prin trahee in loc de esofag si astfel se impiedica accesul aerului in plamani. Daca respectam traditia si aplicam victimei cateva palme intre omoplati riscam sa deplasam mai adanc pe trahee obiectul cu care s-a inecat si astfel sa ne asiguram ca moare mai repede. Deci acest mit este total fals si mai mult decat atat respectarea lui ne poate ucide!

Cred ca acum ar fi momentul potrivit sa aflam ce ar trebui sa facem, de fapt! Intelegem ca solutia ar fi deplasarea inspre inainte a obiectului astfel incat sa ajunga inapoi in gura de unde poate fi scuipat afara.

Ce anume ar putea determina expulzia de pe conductul traheal a obiectului? Ca sa raspundem la aceasta intrebare, va intreb retoric, cu ce sunt plini plamanii?

  1. aer
  2. apa
  3. cu nimic sau
  4. cu altceva (cine stie cu ce? 🙂 )

Evident, plamanii nostri sunt plini cu aer. Noi avem senzatia de sufocare nu pentru ca nu mai avem aer in plamani ci pentru ca acest aer este:

  1. bogat in CO2
  2. sarac in O2
  3. ambele sau
  4. nici unul (dintre aceste motive)

Foarte multi dintre voi ati raspuns corect: senzatia de sufocare este data doar de faptul ca aerul care umple plamanii chiar atunci cand ne inecam este prea plin cu bioxid de carbon, care nu sustine viata (decat daca am fi plante) si prea sarac in oxigen.

Am stabilit ca plamanii nu sunt goi de aer. Aceasta ne va ajuta sa stabilim ce anume ar putea expulza din acest tub, care este traheea, obiectul care ne ineaca.

  1. o presiune (a aerului) crescuta brusc
  2. o presiune (a aerului) scazuta brusc
  3. oricare sau
  4. nici una

Daca am aplica raspunsul de la punctul 2 am obtine o aspiratie ceea ce ar bloca si mai rau obiectul pe traheea ce se ingusteaza asa ca o presiune mai mare a aerului din plamani ar arunca afara obiectul ca pe un cornet ce zboara dintr-o teava in care sufla un copil.

Acordarea primului ajutor la asfixiere

Dar cum putem crea o presiune mai mare in plamani?

  1. crescand volumul aerului (din plamani)
  2. micsorand volumul cutiei toracice
  3. ambele sau
  4. nici una (dintre aceste variante)

Daca ati ridicat din umeri mirati la prima varianta, bine ati facut! Pai cum sa mai bag aer in plaman cand calea aeriana este blocata cu sarmale? Atunci inseamna ca raspunsul corect este al doilea – va trebui sa micsorez brusc volumul cutiei toracice pentru a creste presiunea aerului pe trahee si sa scuip obiectul afara.

Exact asta face manevra Heimlich! Daca vedeti pe cineva ca s-a inecat cu mancare, ridicati-l, pozitionati-va in spatele lui, prindeti-l cu ambele maini de sub coaste, puneti un pumn in zona plexului solar adica imediat sub stern si strangeti-l cat puteti de tare si de brusc de pana la 5 ori. In mod normal obiectul cu care s-a inecat zboara nu numai din trahee ci si din gura.

Daca din nefericire va inecati si sunteti singur va puteti aplica manevra Heimlich singur aplecandu-va brusc peste marginea unui scaun pe care il amplasati imediat sub coaste.

Este important de retinut ca aplicarea acestei manevre in mod incorect poate duce la coaste rupte de aceea inainte de a o aplica si dupa ce acest episod se termina cititi mai multe despre manevra Heimlich! Pe site-ul emisiunii veti gasi sursele de informare de care aveti nevoie!

Crezi ca stii un adevar medical interesant?
Atunci scrie-ne despre el pe pagina de facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
“INTREABA SI CERCETEAZA!” si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Strabism, ochii crucis,
Anterior
Incrucisarea ochilor duce la strabism?
Rosul unghiilor, nervozitate,
Urmator
Rosul unghiilor este un semn de nervozitate?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Avatar for Cristina
    Cristina
    28/05/2022 at 12:15 am — Răspunde

    Buna seara...ce facem atunci când o persoana se îneacă cu carne si la primul ajutor acordat incorect carne se duce mai departe si provoacă deranj ..dar nu iese afara asa cum ar trebui ...ce trebuie de făcut in asa caz ??? Mersi!!!

    • 29/05/2022 at 10:43 pm — Răspunde

      Buna seara!

      Orice jena provocata dupa inecarea cu alimente, este motiv de consult in regim de urgenta.

      Ganduri bune!


Back
SHARE

Te-ai inecat cu mancare? Afla ce poti sa faci!