CAT TINE IMUNITATEA LA CORONAVIRUS?

CAT TINE IMUNITATEA LA CORONAVIRUS?

CAT TINE IMUNITATEA LA CORONAVIRUS? MAI MULT DECAT AI CREDE!

In a doua jumatate a lui noiembrie 2020 eram diagnosticat prin testare PCR ca fiind infectat cu noul coronavirus, SARS-CoV-2.

Asteptand sa fim testati pentru SARS-CoV-2
Impreuna cu cativa membri ai familiei la testarea PCR pentru SARS-CoV-2 din drive-thru OK Medical, inainte sa stie fiecare cum va trece prin aceasta infectie

Dupa doua saptamani ieseam din izolarea impusa prin lege pentru a ma bucura de noul status imunitar pe care spuneam eu ca il am doar ca sa aflu de la diversi prieteni si cunoscuti ca in nici un caz nu ar trebui sa fiu relaxat pentru ca imunitatea post-COVID-19 este de scurta durata si ca te poti reinfecta cu coronavirusul in discutie cat de curand.

CARE ESTE ADEVARUL?

Ca sa il putem afla trebuie sa stim despre imunitate si infectie o idee mai mult decat ceea ce se vehiculeaza in mediul on-line si la posturile TV alarmiste.

Principala intrebare pe care trebuie sa v-o puneti atunci cand va intrebati care este statusul imunitar al unei persoane care a trecut cu bine prin COVID-19, indiferent ca a facut o forma blanda sau agresiva a bolii, este:

CE ANUME VINDECA PACIENTII DE COVID-19?

Rezultat negativ SARS-CoV-2

Intrebarea aceasta are logica deoarece vorbim despre o persoana care a fost infectata cu SARS-CoV-2, virusul i s-a inmultit in organism dand manifestari mai blande sau mai grave, dupa care aceste manifestari, ca si viremia, au diminuat pana la disparitie. La iesirea din boala pacientul testat PCR este negativ pentru antigen (virus).

Deci, de ce s-a vindecat?

“CUM S-A VINDECAT DACA NU A DEZVOLTAT ANTICORPI?”

Dilema din care se pare ca nu putem iesi este legata de stirile pe care le-am aflat incepand cu primavara lui 2020, cand ni s-a spus ca pacienti declarati vindecati s-au reinfectat la o saptamana sau doua dupa ce au fost externati din spital. Iar aceasta veste nu a fost singulara ci, in mod repetat, in aceeasi perioada de timp am aflat de mai multe cazuri de acest fel, in special in China. Aceasta a dat nastere la initierea unor studii clinice care sa clarifice aceasta situatie, studii despre care nu am mai aflat nimic de vreme ce nu par sa se fi tras vreo concluzie.

Articol in Global Times China
Prea multe publicatii, in dorinta de a atrage cititori, au publicat rezultate partiale ale studiilor clinice sau chiar zvonuri, ducand notiunea de “expert” in derizoriu

Motivul pentru care nu avem un raspuns clar la aceasta intrebare pare a fi legat de faptul ca, cel mai probabil, in majoritatea situatiilor descrise, nu a fost cazul unei reinfectari ci infectia cu SARS-CoV-2 nu disparuse cu totul iar viremia la momentul testarii a fost mai mica decat sensibilitatea testelor PCR iar in alte cazuri diagnosticul preliminar de vindecare a fost pus in baza examenului clinic sau prin utilizarea de teste de anticorpi. In realitate, pacientii in cauza nu au cunoscut vindecarea la momentul externarii si s-au intors la spital cu un episod mai agresiv de COVID-19 in conditiile in care, cel mai probabil, tratamentul nu le-a mai fost continuat de vreme ce fusesera “vindecati”.

Evident, nu excludem ipoteza in care acestia s-au infectat cu o versiune usor diferita a coronavirusului initial insa probabilitatea ca aceasta sa se intample este foarte mica.

"“dupa

Comunicarea acestor cazuri, fara o explicatie clara, a dus la mitizarea infectiei cu noul coronovirus, transformand-o intr-o afectiune perpetua, de care nu poti scapa niciodata si care ne va ucide, pana la urma, pe toti la fel cum, initial, vitamina C intarea excesiv sistemul imunitar si ducea la “furtuna de citochine, cum ibuprofenul ne grabea sfarsitul, cum inalbitorul ne curata pe dinauntru ori cum hidroxiclorochina ne salva pe toti pe cand, de fapt, doar agrava statusul pacientilor aflati in stare grava. Ca sa nu mai vorbim de azitromicina dar despre aceasta in alt articol…

Iata raspunsul la intrebarea motto a acestui paragraf este: anticorpii nu sunt singurii care te vindeca de COVID-19!

IMUNITATEA CARE ESTE MAI IMPORTANTA DECAT ANTICORPII

Macrofag
Ceea ce este exprimat la suprafata acestui macrofag sunt citokine si nu anticorpi

Organismul uman este incredibil de complex. Fac aceasta afirmatie pentru a va descuraja sa credeti ca va este foarte clar cum functioneaza imunitatea si, totodata, pentru a va incuraja sa descoperiti ideile principale legate de imunitate.

Oul sau gaina?
Iar inainte au fost dinozaurii...

Daca inainte de gaina a fost oul – (de va intrebati) amintiti-va ca dinozaurii se nasteau din oua – ei bine, si in cazul nostru, inainte de anticorpi sunt celulele iar acesta este secretul din spatele vindecarii de COVID-19 al celor ce nu dezvolta anticorpi detectabili.

IMUNITATEA CELULARA VERSUS IMUNITATEA UMORALA (PRIN ANTICORPI)

Leucocite atacand celule tumorale
Imunitatea celulara este vitala si in cancer; limfocite (albastru) atacand celule tumorale (galben)

Nu este cazul sa ridicam in slavi anticorpii ca fiind salvatorii in cazul COVID-19!

Avand in vedere ca cel putin 50% dintre pacienti trec prin COVID-19 fara sa prezinte simptome evidente si fara sa dezvolte anticorpi detectabili* iar restul de 50% dezvolta anticorpi, produsi evident de catre celule, inseamna ca vindecarea pacientilor diagnosticati cu COVID-19 se datoreaza implicarii de 100% a imunitatii celulare.

ATUNCI LA CE MAI E BUNA IMUNITATEA UMORALA (PRIN ANTICORPI)?

Limfocit B
Limfocitele B au un rol important in imunitatea umorala insa, pentru moment, le luam in considerare doar aportul in imunitatea celulara prin specializarea lor in prezentarea virusului in fata judecatii limfocitelor T (killer); credit NIAID

Celulele sistemului imun, in principal limfocitele B si T, ucid celulele infectate cu SARS-CoV-2. Imunitatea umorala devine importanta atunci cand viremia, calculata in numarul de virioni (particula virala) per unitatea de masura, devine prea mare si limfocitele nu mai fac fata.

Limfocit T
Limfocitele T se specializeaza in doua variante importante: CD8+ care ucid cu mana goala celulele infectate sau tumorale si CD4+ care se intorc inapoi la limfocitele B si le cer sa produca anticorpi impotriva virusului sau a celulei tumorale; credit Losa GA, Baumann G, Nonnenmacher Th P (1992) Path Res Pract 188: 680-86

Atunci cand numarul de de virusuri depaseste un anumit nivel si avem prea multe celule infectate, organismul nu isi mai permite sa piarda celule prin distrugerea acestora de catre limfocite si macrofage deoarece asta deja inseamna pierdere de tesut. Ar fi ca si cand sistemul imun ar incepe sa distruga bucati semnificative din plaman si de aceea sistemul imun decide ca e momentul sa inceapa sa blocheze si virusurile ce plutesc liber prin sange.

Si face aceasta cu ajutorul anticorpilor.

CU CAT MAI GRAVA INFECTIA, CU ATAT MAI MULTI ANTICORPI

Relatie celule anticorpi
Cu cat infectia e mai grava, cu atat mai multe celule vor produce anticorpi IgG pentru a le ajuta in lupta contra coronavirusului

Se considera ca exista o relatie de directa proportionalitate intre viremie si gravitatea simptomelor din COVID-19. Desi aceasta relatie nu este absoluta, putand exista simptomatologie zgomotoasa sau chiar deces in conditii de viremie scazuta, aceasta este relatia fundamentala pe baza careia ne explicam prezenta sau lipsa anticorpilor la SARS-CoV-2 si descriem fiziologia vindecarii din COVID-19.

La pacientii care trec prin COVID-19 fara simptome, nu ne asteptam sa gasim anticorpi la finalul celor 2 saptamani de izolare obligatorie iar in cazul pacientilor care au avut febra, frison, tuse severa, manifestari pulmonare sau alte simptome serioase, vom gasi un titru mare de anticorpi.

Limfocit B producand anticorpi, coronavirus,
Un limfocit B (maro) producand anticorpi (albastru) la cererea unui limfocit T CD4+

Iar aceasta se intampla pentru ca, asa cum spuneam, imunitatea celulara este insotita si de activarea imunitatii umorale (prin anticorpi) in special prin limfocitele B, care incep sa produca anticorpi specifici anti-SARS-CoV-2. Despre modul de actiune al anticorpilor vom povesti pe larg intr-un alt articol insa, pe scurt, ei se leaga de particulele virale si ajuta la distrugerea lor fie prin provocarea autodistrugerii lor fie prezentandu-le celulelor complexului imun.

Asa arata organismul cand pune toate tunurile pe un agent patogen si foloseste atat imunitatea celulara cat si pe cea umorala (prin anticorpi).

LIPSA ANTICORPILOR NU INSEAMNA LIPSA IMUNITATII

Mi-a fost povestit ca un coleg medic i-a spus unei cunostinte proaspat iesita din cele 2 saptamani de izolare ca “este expusa la coronavirus ca orice alta persoana care nu a facut COVID”.

veste proasta
Nu toate vestile proaste sunt si adevarate; asa s-a nascut notiunea de “a doua opinie”

Lasand la o parte enormitatea afirmatiei facute de un cadru medical, atunci cand cineva va spune ca, daca nu aveti anticorpi nu aveti imunitate, adresati-i intrebarea: “si, atunci, cine m-a vindecat de COVID-19?” Asta in conditiile in care aveti test PCR negativ la antigen si la fel de negativ la testarea anticorpilor IgG pentru SARS-CoV-2. Veti vedea ca nu au raspuns. Aceasta este cea mai simpla dovada a incompletei intelegeri a modului in care functioneaza sistemul imunitar.

“CHIAR DACA AI ANTICORPI, O SA PIERZI REPEDE IMUNITATEA!”

Tocmai ce am inteles ca vindecarea se datoreaza in principal imunitatii celulare si secundar celei umorale. In plus, memoria imuna este stocata de catre celule si nu de catre anticorpi.

In situatia in care celulele intra din nou in contact cu SARS-CoV-2 il vor recunoaste repede si il vor neutraliza la fel de repede. Daca, dintr-un motiv sau altul, este nevoie sa produca si anticorpi, atata vreme cat prezinta memorie imunitara, o vor face si vor neutraliza infectia. Aceasta inseamna ca cei ce au trecut cu bine prin COVID-19, nu vor dezvolta o infectie completa atunci cand vor lua din nou contact cu noul coronavirus sau, in cel mai rau caz, in covarsitoare majoritate, vor dezvolta o infectie asimptomatica si de durata foarte scurta in care, probabil ca, nu vor fi contagiosi.

Despre imunitatea post-COVID-19 cele mai noi studii spun ca ar trebui sa avem in vedere o durata de acoperire imunitara de 7-8 luni de la vindecare indiferent ca prezentam sau nu titru detectabil de anticorpi specifici.

7 LUNI SAU 17 ANI?

Epidemia de SARS-CoV-1 din 2002-2004, croronavirus,
Cititi titlul de pe prima pagina a Newsweek de acum 17 ani. Cat de infricosator de actual vi se pare?

Focarul unei gripe asemanatoare cu cea din zilele noastre se nastea in 2002-2004 in Guangdong (provincia Canton) din China. Virusul gripal respectiv a fost numit SARS-CoV-1 fiind un virus ARN din categoria coronavirusurilor.

Acum, la 17 ani distanta de acel moment, o parte dintre cei ce au fost infectati cu SARS-CoV-1 si au trecut cu bine prin aceasta, au fost testati pentru a vedea ce status imun prezinta. O foarte mica parte dintre acestia se bucura in continuare de titruri variate de anticorpi la SARS-CoV-1 iar o parte, mai bine reprezentata, prezinta raspuns imun celular.

Aceasta ne incurajeaza sa credem ca cel putin o parte dintre cei ce au trecut in 2020 prin COVID-19 vor pastra memorie imuna pentru mai mult de cativa ani**.

LIPSA STIMULARII DUCE LA PIERDEREA IMUNITATII

Memoria celulara se pierde in majoritatea covarsitoare a cazurilor in lipsa stimularii. De aceea la vaccinul antihepatitic, de exemplu, se recomanda un boost vaccinal (revaccinare cu o schema redusa). Aceasta pune organismul in contact cu antigenul pentru a incuraja organismul sa reinvete cum arata infractorul.

Antrenament
Contactul cu greutatile/antigenul pastreaza muschii/memoria celulara

In natura lipsa boost-ului vaccinal este substituita prin expunerea naturala la antigen si reinfectarea usoara, cel mai adesea insesizabila, cu agentul patogen in discutie. Este ca si cand organismul ne-ar spune ca muschii se pastreaza mergand din cand in cand la sala.

CONCLUZII

Cele mai noi studii arata ca imunitatea la SARS-CoV-2 dureaza, in cazul majoritatii, cam 7-8 luni de la vindecarea de COVID-19 insa, probabil ca, in contextul expunerii constante la antigen, precum e cazul asiaticilor ce au trecut prin infectia cu SARS-Cov-1, aceasta imunitate ar putea dura pentru cativa ani.

 

 

Stem Sure
articol oferit de catre banca de celule stem
REFERINTE SI MENTIUNI

* pentru o mai usoara intelegere a fenomenelor din acest material nu am facut nici o referire la anticorpii IgM iar activitatea limfocitelor B este privita exclusiv din perspectiva aportului acestora la imunitatea celulara 

** de retinut ca imunitatea este relativa si ca un procent mic din cei ce au dobandit imunitate aparenta la SARS-CoV-2 se vor putea reinfecta si dezvolta forme grave de COVID-19 mai ales daca prezinta si comorboditati

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Hidroxiclorochina
Anterior
Hidroxiclorochina in tratamentul COVID-19!
Remdesivir, coronavirus,
Urmator
Asa lupta REMDESIVIR impotriva coronavirusului! EP. 2

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Avatar for Alexandru Ilie
    Alexandru Ilie
    04/12/2020 at 7:43 pm — Răspunde

    Salut Doctore,
    De ce vaccinul antigripal se face anual? nu se antreneaza imunitatea celulara? sau e din cauza mutatiilor virusului?
    De ce Moderna a spus ca imunitatea data de vaccin tine 3 luni?

    Merci!

    • 10/12/2020 at 6:19 pm — Răspunde

      Buna, Alex,
      1. Vaccinul antigripal se face anual pentru ca in fiecare an vorbim despre o alta tulpina. De principiu, cand nu vine un H5N1, ne jucam alternativ cu tulpina A sau B de virus gripal. Deci, mai degraba putem considera vaccinul anual antigripal un fel de boost la fiecare 2 ani.
      2. Moderna nu a spus ca “imunitatea postvaccinala cu vaccin Moderna tine 3 luni” ci ca “postvaccinal, organismul produce anticorpi cu un titru detectabil in medie pentru 3 luni”. Ceea ce este wow atata vreme cat peste 50% din cei ce fac forma “salbatica” (naturala) a bolii dupa infectarea cu SARS-CoV-2 nu dezvolta anticorpi in titru detectabil precum e si cazul meu (50% sunt asimptomatici).

      Si, dupa cum reiese si din articol, imunitatea la coronavirus (si la virusuri in general) nu este data sau conditionata de prezenta anticorpilor. Deci daca ai anticorpi poti spune ca ai imunitate (celulara in principal caci ea ne intereseaza) insa daca nu ai anticorpi nu poti spune ca nu ai imunitate 🙂


Back
SHARE

CAT TINE IMUNITATEA LA CORONAVIRUS?