Cancer de prostata: cauze, simptome si tratament

Cancer de prostata: cauze, simptome si tratament

cancer de prostata,

Cancer de prostata: cauze, semne, simptome si tratament

Afla acum cele mai importante informatii despre cancerul de prostata.

 

Te-ar mai putea interesa si

– tags: cancer de prostata, boli neoplazice, cauze, simptome, tratament, test PSA, Doctor MiT, –

Transcript

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aflu adevarul din spatele miturilor medicale in care am fost invatati sa credem: ca o picatura de lamaie in ochi ii face mai frumosi sau ca semintele de dovleac, matasea de porumb sau pufulita cu flori mici trateaza cancerul de prostata.

Ca veni vorba despre acesta, haideti sa clarificam cateva lucruri despre aceasta afectiune neoplazica. De ce apare, ce semne observam din timp si cum se trateaza.

Prostata este o glanda care, printre altele, are rol de repartitor intre urina si lichidul spermatic. De aceea nu poti si ejacula si urina in acelasi timp. Pe langa aceasta secreta niste lichide importante in a creste la maxim potentialul fertil al spermei. 

Acestea sunt cateva dintre rolurile prostatei alaturi de a ne deranja pe noi, barbatii.

Si cand zic a ne deranja, nu ma refer la adenomul de prostata pe care popular il consideram ca fiind o tumora benigna ci ma refer la carcinomul de prostata care poate duce la deces. Iar acest “poate” este intr-atat de variabil cu rasa si cu continentul incat nu voi avansa nici o cifra aici.

Semne timpurii ale cancerului de prostata

Ca sa intelegem cum putem sa ne prindem din timp ca avem o problema ar trebui sa stim ca exista semne timpurii ale cancerului de prostata si ca si putem testa lucrurile din timp.

Cancerul de prostata, in proportie de 99%, se instaleaza dupa varsta de 50 de ani. De aceea se recomanda testarea PSA incepand cu aceasta varsta insa, daca aveti pe cineva apropiat in familie trebuie sa va testati Antigenul Specific Prostatic incepand mai devreme cu o decada adica de la 40 de ani pentru ca o existenta unui astfel de diagnostic la o ruda de gradul 1 va creste riscul de doua-trei ori a dezvolta aceasta boala. Si, la fel de bine, se pare ca consumul in exces de carne procesata, care o fi aceasta – oare care? – sau de carne rosie v-ar putea creste riscul de adenocarcinom de prostata.

Acum daca industria producatoare de mici se va supara pe mine, sa ii fie de bine. Mai tineti minte introducerea produselor din carne afumata care au fost introduse pe o anumita lista de risc de catre autoritatile europene?

Test PSA

Revenind, acest test PSA va poate spune foarte din timp daca prostata voastra a inceput sa se infoaie si sa creasca. La fel de bine mersul la baie noaptea ar trebui sa va ridice un semn de intrebare si sa va duca la medic.

O alta cauza a carcinomului de prostata este legata de bolile cu transmitere sexuala. Folositi prezervativ atunci cand  faceti sex pentru a evita o sarcina nedorita dar si gonoreea care este corelata cu aparitia cancerului de prostata.

Insa cea mai sanatoasa investigatie a prostatei este cea RMN. Aceasta arata si forma prostatei nu doar dimensiunea. Daca ceva e in neregula se poate face o biopsie care va spune exact in ce situatie ne aflam.

Daca se descopera ca avem de-a face cu un carcinom de prostata, biopsia poate oferi sansa stadializarii. Adica vom sti cat de avansat sau nu este cancerul. Unele cresc extraordinar de greu si nu necesita tratament deloc pe cand altele sunt extrem de agresive si de rapide.

Tratament pentru cancer de prostata

Ca tratament fie se apeleaza la radioterapie fie la solutia chirurgicala. In radioterapie fie iradiem prostata insamantand-o cu niste piese mici radioactive care omoara celulele canceroase fie iradiind-o cu niste raze ce congrueaza in zona bolnava aprostatei, avand acelasi efect de distructie a zonei canceroase. In ambele situatii prostata ramane in organism, la locul ei. 

Varianta chirurgicala indeparteaza cancerul prin indepartarea intregii prostate din organism. Daca pana acum un deceniu aceasta se facea prin deschiderea pacientului, astazi se face laparoscopic. Aceasta ajuta foarte mult si la pastrarea functiei genito-urinare, evitand incontinenta urinara sau disfunctia erectila.

Exista diverse variante de interventie derivate din tehnicile operatorii pe care tocmai vi le-am povestit insa decizia corecta, legat de solutia optima pentru pacient, apartine medicului. Pacientul are obligatia de a ajuta la evitarea ori la descoperirea bolii fie avand un regim alimentar de bun simt fie evitand bolile sexuale sau testandu-se cu regularitate. Daca cancerul de prostata este identificat din timp, prognosticul cel mai comun este ca speranta de viata a barbatului in discutie nu va fi afectata de diagnostic ceea ce este o super-veste!

Pentru alte informatii serioase despre probleme serioase vizitati doctormit.ro

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

Acest episod va este oferit de catre Stem Sure .

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

cosurile,
Anterior
Acest tip de cosuri te poate omori!
normalitatea in sarcina, Herghelegiu,
Urmator
Cum arata normalitatea in sarcina? #3

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Cancer de prostata: cauze, simptome si tratament