Ambulanta neagra, mit sau realitate? EP. 2

Ambulanta neagra, mit sau realitate? EP. 2

Ambulanta neagra - transpant organe ep 2

Ambulanta neagra, mit sau realitate? EP. 2

Despre ambulanta neagra ce rapeste copii pentru organe

In afara de "Ambulanta neagra mit sau realitate? EP. 2"

Te-ar mai putea interesa

Transcript

- tags: ambulanta neagra, copii, rapire, transplant organe, Doctor Mit,  -

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale in care am ajuns sa credem. Astazi continuam disecarea mitului ambulantei negre pentru a vedea daca aceasta chiar poate sa existe sau nu.

Legenda urbana, reintarita in 2018 de spusele unor martori oculari si a presei din Romania, zice ca din cand in cand este rapit cate un copil de pe la vreun loc de joaca, ii este recoltat un organ sau sange si, cateva ore mai tarziu, este gasit cusut de mantuiala si abandonat in aceeasi zona de unde a disparut.

Inainte de a arunca acest subiect la cosul de gunoi al istoriei medicale, ne-am propus sa il disecam folosind logica si, ceea ce am descoperit pana acuma, in mod surprinzator, nu neaga aceasta posibilitate asa ca vom continua sa punem intrebarile importante si sa le raspundem. Foarte important, daca in succesiunea logica gasim un singur pas in lantul donator – receptor al organului, atunci mitul este devoalat si ramane o poveste de speriat, nu copiii, ci parintii.

lantul donator – receptor al organului

Pana acum, 1. am vazut ca exista o nevoie imensa de organe pentru transplant si 2. Ca un adult poate trai cu un organ de la un donator copil.

Iata lista intrebarilor la care trebuie sa mai raspundem:

  • Poti face recoltare de organe intr-o ambulanta?
  • Cat supravietuieste un organ la rece?
  • Este nevoie de compatibilitate 100% intre donator si receptor?
  • Daca nu sunt compatibili, o putem rezolva?
  • Se poate face transplantul intr-o locatie alta decat un spital si in orice tip de spital? Si il poate face orice chirurg?
  • Ce faci cu corpul receptorului daca transplantul nu a reusit?
  • Dar, dupa transplantul reusit, receptorul mai trebuie sa treaca pe la spital, sa faca vreun tratament sau se face nevazut si gata?

 

Deci, poti face recoltarea de organe intr-o ambulanta?

La cat de performanta este tehnica azi, raspunsul este da.

Cat pot supravietui organele la rece?

Un plaman poate tine intre 6 si 8 ore  iar rinichii pana la 36 de ore adica chiar o zi si jumatate. Evident, cu cat mai mare este timpul intre colectare si transplant, cu atat mai mici sunt sansele unui transplant reusit. Inima si ficatul de exemplu se situeaza ca supravietuire undeva intre aceste 6 – 36 de ore. Deci ai nevoie de transport cu avionul al organelor astfel incat acestea sa ajunga in timp util din orasul donatorului in cel al receptorului.

 

Ai nevoie de compatibilitate de 100% intre donator si receptor?

Raspunsul este, depinde organul de transplantat! Daca la ficat, care supravietuieste doar 8 ore la rece, nu ai nevoie de o prea mare compatibilitate, la rinichi, care supravietuiesc cel mai mult, nu poti face un transplant daca receptorul si donatorul nu au fost testati pentru compatibilitate inainte.

Pana in acest moment am raspuns favorabil tuturor intrebarilor de validare a mitului insa, de la ultimul punct tragem concluzia ca putem continua cu validarea mitului doar in cazul organelor ce nu necesita o compatibilitate speciala precum este cazul rinichilor. Nu ai cum sa rapesti 100,000 de copii intr-o zi ca sa gasesti unul compatibil cu bolnavul ce are nevoie de transplant. Iar aceasta se aplica nu numai rinichilor ci si cordului ori plamanilor.

Iar daca te-ai gandi doar sa recoltezi sange de la copil, pe langa faptul ca nu prea vorbim de cantitati mari, totodata pentru un singur receptor ar trebui sa rapesti cate 3 copii ca sa nimeresti, statistic, pe cel cu grupa zero, cum e numita popular.

Si, nu, nu putem sa rezolvam compatibilitatea intre cei doi donator si receptor – ca sa raspundem intrebarii urmatoare!

In acest moment mitul poate fi valabil doar pentru organe ce necesita o compatibilitate redusa, precum ficatul. Pentru restul, legenda ambulantei negre este doar un mit deoarece pentru fiecare bolnav ce ar avea nevoie de un transplant de organ ar trebui sa rapesti simultan 100,000 de copii ca sa gasesti unul compatibil.

In episodul 3 raspundem restului de intrebari pentru a vedea daca nu cumva totusi ambulanta neagra poate exista dar doar pentru un segment restrans de tipuri de transplant.

Pana atunci gasesti primul episod din aceasta serie pe doctormit

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca de Celule Stem

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Ambulanta neagra - ep 3
Anterior
Ambulanta neagra, mit sau realitate? CONCLUZIA EP. 3
Spray ani insecte, Pediakid,
Urmator
Spray anti insecte natural pentru copii non-toxic

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Ambulanta neagra, mit sau realitate? EP. 2