Alimentatia in sarcina. Sa mananci cat pentru doi sau nu?

Alimentatia in sarcina. Sa mananci cat pentru doi sau nu?

Alimentatia in sarcina

Alimentatia in sarcina. Sa mananci cat pentru doi sau nu?

Gravidele aud adesea ca ar trebui sa faca mai putin efort si sa manance constiincios, acum ca au "in grija" un viitor om.
Cat de corect este sa mananci cat pentru doi, atunci cand porti o sarcina?

In afara de "Alimentatia in sarcina"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: alimentatia in sarcina, gravida, dieta, nutritie, sanatate, Doctor Mit, Stem Sure,  -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale precum ca trebuie sa bei cel putin 2 litri de apa pe zi sau ca te ingrasi daca mananci cu pofta.

Daca tot am amintit despre mancare haideti sa vedem cat de adevarata este credinta populara care spune ca, daca esti insarcinata, este firesc sa mananci cat pentru doi!

Alimentatia sanatoasa in sarcina

In primul rand de ce apare senzatia de foame in sarcina? Ce rol are aceasta?

  1. (face parte din) sistemul de recompensa (despre care am invatat aici la Doctor MIT)
  2. asigura rezerve nutritionale (pentru cresterea fatului)
  3. ambele sau
  4. (dintr-un) alt motiv

Desi poate parea mai stiintific sa raspunzi ca ambele variante sunt adevarate, realitatea este mult mai prozaica, adica senzatia de foame, ce cateodata este dominanta, are rolul de a asigura rezervele necesare pentru dezvoltarea copilului din burta mamei.

Aceasta, in sine, ar putea califica mitul ca fiind adevarat. Dar daca ne uitam la statistica obezitatii in sarcina, realizam ca, poate, ar trebui sa investigam mai departe acest mit.

De ce am facut referire la aceasta statistica? Pentru ca o parte dintre gravide, mancand conform mitului, adica cat pentru doi, ajung sa fie supraponderale adica sa aiba un Indice de Masa Corporala mai mare de 25. Asadar in ce procent intalnim problema castigului supraponderal in sarcina?

  1. (in) 5% (dintre cazuri) in
  2. 10%
  3. (in) 30% sau in
  4. 50% (dintre sarcini)

Astept cu nerabdare sa alegeti varianta pe care o considerati corecta. Sunteti siguri ca ati ales corect? Atunci haideti sa va dau raspunsul. In medie, una din doua gravide ajunge supraponderala din cauza mitului in discutie, avand un indice de masa corporala mai mare de 25, si aproape 10% dintre viitoarele mamici ajung sa fie obeze, avand un indice mai mare de 30.

Inainte de a concluziona ca mitul este fals, haideti sa vedem daca acest castig nedorit in greutate este legat de ingestia excesiva de alimente sau are alta cauza, nelegata de mitul nostru.

Starile de foame din timpul sarcinii

Ca sa raspundem la aceasta ar trebui sa vedem daca senzatia de foame pe care o reclama gravidele este reala sau e doar un moft al acestora?

  1. (sa incepem cu asumptia ca este un) moft
  2. (o alta varianta ar fi ca se datoreaza actiunii hormonului) grelina
  3. (poate este mediata de hormonul) leptina sau
  4. nici o varianta (nu este corecta)

Doamnelor, senzatia de foame pe care o aveti in sarcina nu este din cauza unui moft! Aceasta se datoreaza cresterii secretiei hormonului grelina care are ca rol stimularea senzatiei de foame, depasind, in sarcina, nivelul de secretie al hormonului leptina, care in mod normal inhiba dorinta de mancare. Daca leptina ar putea fi folosita ins in dietele de slabit, insa, vom afla intr-un alt episod la Doctor MIT.

Dar sa ne reintoarcem la sarcina noastra sau mai bine zis la nevoia de a manca cat pentru doi. Am vazut ca foamea gravidei nu este un moft dar si ca jumatate dintre acestea ajung supraponderale.

Asa ca ajungem sa ne intrebam de fapt ce inseamna a manca pentru doi?
Care sunt necesitatile suplimentare zilnice ale organismului atunci cand o femeie poarta un copil?

  1. 300 kcalorii in (primul trimestru de sarcina) T1
  2. 500 kcalorii in (al doilea si in al treilea trimestru de sarcina) T2 & T3
  3. ambele (optiuni sunt corecte) sau
  4. (necesitatile sunt de fapt mult mai mari) altele

Dieta in sarcina

In realitate, o femeie activa, ce consuma in mod normal pana la 2,000 de kilocalorii pe zi, are nevoie sa isi suplimenteze masa doar cu 300 de kilocalorii in primul trimestru de sarcina si cu cate 500 in urmatoarele doua astfel incat, la final, castigul ei de greutate sa fie intre 11 si 15 kilograme, ce se vor distribui in medie astfel;
- 3 kile si jumatate – copilul
- 3 kilograme – grasimea de pe solduri, fund si talie cu rol in nutritie
- mai mult de un kil si jumatate – apa suplimentara din tesuturi si tot atat volumul sangvin suplimentar
- cate 900 de grame lichidul amniotic, uterul respectiv tesutul glandular mamar adica sanii
- si cam 700 de grame – placenta

In concluzie, daca esti gravida, un sandvis generos in plus pe zi iti este suficient pentru a-ti acoperi nevoile suplimentare, asa ca, mitul care spune ca in sarcina trebuie sa mananci cat pentru doi, este fals!

Crezi ca stii un adevar medical interesant?
Atunci scrie-ne pe pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.

“INTREABA SI CERCETEAZA!” si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

dosarul de sanatate, Medipedia,
Anterior
Dosarul personal de sanatate?
Radiografiile
Urmator
Cat de periculoase pot fi radiografiile?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Alimentatia in sarcina. Sa mananci cat pentru doi sau nu?