ADEVARUL DESPRE IBUPROFEN IN TRATAREA COVID 19

ADEVARUL DESPRE IBUPROFEN IN TRATAREA COVID 19

ADEVARUL DESPRE IBUPROFEN IN TRATAREA COVID 19

Ibuprofen
Noi date științifice afirmă ceea ce deja bănuiam legat de ibuprofen și tratarea simptomelor COVID-19

Ibuprofenul este un medicament testat, cu o experiență îndelungată în piață, care a fost folosit pe scară largă în siguranță, de mai bine de 30 de ani. Pentru îngrijirea pacienților cu febră și durere, inclusiv în bolile virale. Cu toate acestea, în martie 2020, au apărut o serie de informații nevalidate, care susțineau că ibuprofenul ar putea agrava simptomatologia asociată COVID-19.

Noi date publicate în toamna lui 2020 arată că toate aceste informații au fost false, că ibuprofenul este sigur și poate fi folosit în tratarea simptomatologiei COVID-19 (febra, durere)Studiile realizate pe un număr mare de pacienți au arătat că utilizarea cronică a antiinflamatoarelor nesteroidiene AINS (printre care și ibuprofen) ar putea avea efect protector, atât împotriva apariției, cât și a severității COVID-19.

Medicii atrag atenția că pacienții cronici nu ar trebui să întrerupă tratamentul cu ibuprofen recomandat de doctori si ca pacienții ar trebui să foloască ca și până acum, fără să-și facă griji, ibuprofen pentru tratamentul durerii și simptomelor de gripă și răceală. Mai mult, în cazul folosirii ibuprofen în contextul COVID-19, în prezent, Protocolul de Tratament COVID-19 aprobat de Ministerul Sănătatii din România prevede utilizarea AINS (ibuprofen) pentru ameliorarea simptomatologiei COVID-19.

SE NASTE O CONTROVERSA IN LEGATURA CU IBUPROFEN

Medic, Ibuprofen,
Când apare câte o “știre-bombă” nici medicii nu mai știu ce să creadă

În martie 2020 au apărut în spațiul public  îngrijorări privind asocierea AINS cu un risc crescut de efecte adverse atunci când sunt utilizate la pacienții cu infecții respiratorii acute virale, inclusiv COVID-19. Acestea au pornit de la un studiu pe un numar de pacienți limitat, publicat într -o revista de specialitate, informațiile fiind preluate imediat de autorități medicale din Franța. 

Imediat după aceasta, organisme oficiale globale, europene și locale (Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Europeană a Medicamentului, Agenția Națională a Medicamentului) au reacționat și  au emis o serie de recomandări care infirmă aceste îngrijorări. Aceasta afirmă că nu există dovezi științifice dovedite care să facă o legătură între utilizarea ibuprofenului și agravarea simptomelor COVID-19. Le recomandă pacienților și cadrelor medicale să ia în considerare toate opțiunile disponibile de tratament. Incluzand paracetamol și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), pentru tratarea febrei sau durerilor pacienților cu COVID-19.

NOILE DATE DESPRE IBUPROFEN

Ibuprofen
Denumirea pe care ibuprofenul a primit-o de acasa este de fapt “acid izobutilfenilpropionic”

În toată această perioadă, pacienții au fost expuși unor mesaje confuze, și de cele mai multe ori nefondate, aceștia devenind îngrijorați cu privire la utilizarea ibuprofenului pentru ameliorarea simptomelor COVID-19 precum durerea și febra și chiar pentru ameliorarea simptomelor care nu au legătură cu COVID, arată un raport recent paneuropean efectuat în rândul pacienților.  Studiul a relevat, de asemenea, că părinții au manifestat îngrijorare sporită cu privire la tratarea copiilor cu ibuprofen.

De aceea, au fost demarcate noi studii științifice, de această dată mult mai ample, publicate în septembrie-octombrie 2020, care concluzionează:

  • nu există dovezi care să sugereze că ibuprofenul exacerbează, agravează sau crește șansele de infecție cu SARS-CoV-2,
  • acesta rămâne în considerare ca parte a opțiunilor de tratament simptomatic din COVID-19,

dupa cum arată analize a datelor observaționale colectate din registrele de pacienți pozitivi SARS-CoV-2 din spitale din Israel și Michigan, US.

Mai mult datele noi arată că utilizarea cronică a antiinflamatoarelor nesteroidiene ar putea avea efect protector, atât împotriva apariției, cât și a severității COVID-19.

În studiile publicate, expunerea la ibuprofen, naproxen, oseltamivir sau atenolol a fost asociată cu un risc mai scăzut de internare în spital.

Ibuprofenul a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai scăzut, deși nesemnificativ din cauza lipsei de putere statistică a studiului, a riscului de ventilație artificială.

UN PIC DE STATISTICA PENTRU SUFLETUL NOSTRU

Statistica
Statistica a ajuns sa fie vitala pentru existenta societatii umane asa cum o stim

De asemenea, datele colectate de la 1,222 pacienți cu COVID-19 din opt site-uri din Marea Britanie, dintre care 56,5% (n = 690) bărbați și 4,4% (n = 54) cu prescripții de rutină de AINS înainte de internare arată chiar un efect benefic observat în urma utilizării AINS la pacienții cu COVID-19

Mortalitatea intraspitalicească a fost de 25.9% (n = 14) pentru utilizatorii de AINS și 29.5% (n = 344) pentru pacienții care nu au utilizat AINS (p = 0.578).

PROTOCOLUL NAȚIONAL DE TRATAMENT ZICE DE BINE ÎN FORMA SA ACTUALIZATĂ DESPRE IBUPROFEN

Protocol,
In decembrie 2020, Ministerul Societatii a publicat Noul Protocol de Tratament in COVID-19

La începutul lunii decembrie, Ministerul Sănătății a luat în considerare noile date, de aceea a actualizat Protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2. În noua formă, publicată în Monitorul Oficial, sunt aduse clarificări importante cu privire la tratamentul pacienților la domiciliu.

Clarificările privesc utilizarea antibioticelor, plasmei și antiinflamatoarelor nesteroidiene.

Astfel, în urma apariției unor studii științifice care au infirmat informațiile negative despre utilizarea ibuprofenului, Ministerul Sănătății a reconsiderat utilizarea clasei de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, incluzându-le în noul protocol.

Noul Protocol Terapeutic arată că este rațional ca AINS (antiinflamatoarele nesteroidiene) să fie administrate fie ca antitermice, fie ca antiinflamatoare pacienților COVID-19. Evident, ținând cont de contraindicații generale ale acestor medicamente și de posibilele lor efectele adverse.

Mai exact, protocolul stipulează, la subcapitolul „Intervenții terapeutice controversate” că:

A existat o reticență privind utilizarea AINS în tratamentul COVID-19, legată de inhibarea efectului benefic al inflamației, susținută de date clinice restrânse. Este rațional să se administreze în scop simptomatic fie antitermice, fie AINS, ținându-se cont de contraindicații generale și de efectele adverse posibile ale fiecărei categorii de medicamente. Pacienții aflați în tratament cu AINS pentru diverse afecțiuni pot continua dacă nu există interacțiuni medicamentoase majore cu medicația pentru COVID-19, cu monitorizarea efectelor adverse”.

PUNCT. PENTRU CĂ ACUM ESTE CLAR. IBUPROFENUL ESTE BUN ÎN TRATAREA SIMPTOMELOR DIN COVID-19

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Cancerul pulmonar
Anterior
Mituri si realitati despre cancerul pulmonar
Marire de sani, marar
Urmator
Daca mananci marar iti cresc sanii. Adevarat sau nu?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

ADEVARUL DESPRE IBUPROFEN IN TRATAREA COVID 19