Ce vaccin anti-coronavirus sa fac?

Ce vaccin anti-coronavirus sa fac?

Vaccin, coronavirus,

Ce vaccin anti-coronavirus sa fac?

Afla acum ce vaccin este recomnadat pentru noul coronavirus.

In afara de "Ce vaccin anti-coronavirus sa fac? "

Te-ar mai putea interesa

- tags: vaccin, coronavirus, imunizare, vaccinare, Pfizer, Moderna, Novavax, Johnson&Johnson, Doctor MiT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aduc in fata voastra cele mai noi si mai importante informatii medicale!

Astazi vreau sa va ajut sa intelegeti cum sta treaba cu vaccinurile anti-coronavirus: de cate tipuri sunt de fapt, ce eficienta au, ce riscuri prezinta si voi raspunde intrebarii: daca inainte dura 10 ani sa scoti un vaccin pe piata, nu cumva acestea au fost lansate ciudat de repede?

Inainte de toate vreau sa ne fie clar un lucru: am ajuns 7 miliarde pe acest Pamant datorita a 3 inventii medicale, in principal: igiena ca si concept, vaccinarea si antibioticele.

Pana acum am reusit sa eradicam prin vaccinare o boala infectioasa foarte grava, variola, si suntem pe cale sa o anihilam pe a doua, poliomielita. Si va spun de pe acum ca, daca nu reuseam sa gasim un vaccin eficient impotriva noului coronavirus, viitorul social si economic al omenirii ar fi aratat foarte trist.

Primele vaccinuri dezvoltate

Primele vaccinuri care au fost dezvoltate, presupuneau introducerea unui virus viu dar atenuat in organism. Deoarece antigenul, virusul, astfel prezentat avea pastrata componenta antigenica adica cea care provoaca raspuns imun dar nu mai avea componenta patogenica, adica cea care declanseaza infectia, organismul trecea prin acest contact fara sa dezvolte o boala dar castigand imunitate. Acesta este principiul general al vaccinarii.

Insa acest tip de vaccin avea doua limitari importante: prima se refera la reactiile adverse care, desi se incadreaza intr-un procent sigur, totusi exista. Iar a doua limitare este legata de capacitatea de productie a fiecarui tip de vaccin. Aceasta se datoreaza faptului ca o multitudine de vaccinuri sunt produse pe suport de albus de ou si in acest sens ai nevoie de milioane de oua ouate de niste gaini speciale, de laborator pe langa producerea proteinei virale purificate sau a virusului atenuat.

Oamenii de stiinta s-au intrebat daca nu cumva ar putea programa organismul uman sa produca el insusi proteina specifica virusului adica sa execute o parte din protocolul de infectare fara sa fi avut contact vreodata cu virusul.

Cum va imaginati ca s-ar putea intampla aceasta:

  1. Prin varsarea informatiei genetice in sangele nostru Prin introducerea in celulele noastre chiar a genei care codeaza productia proteinei virale    3. Ambele cai sunt valide sau 4. De fapt nici una nu s-a dovedit a fi viabila

Doar daca esti regele pesimistilor ai ales varianta a patra de raspuns si doar daca esti foarte optimist ori foarte bine informat ai ales a treia varianta.

In ultimii 10-15 ani stiinta a facut progrese uluitoare in ceea ce priveste “vaccinarea personalizata in cancer”. Aceasta inseamna ca proteinele relevante ale celulei tumorale au fost analizate, li s-a cartografiat structura si s-a identificat gena ce le-ar putea produce. Apoi informatia genetica, cu ajutorul ARN-ului mesager sau chiar a genei cu pricina, prin intermediul unui adenovirus au fost introduse in organismul uman. Acolo, acesti produsi biologici pretiosi sau fost folositi de catre celule pentru a produce proteinele specifice celulelor tumorale. Aceste proteine au fost vazute de catre limfocite care au inceput sa produca anticorpi si sa distruga si ele, insele, celulele tumorale.

Vaccinuri moderne anti coronavirus

Aceasta poveste va spune ca, de fapt, vaccinurile moderne anti coronavirus nu au aparut “prea repede” ci au in spate multi ani de studiu si de utilizare. Ceea ce s-a facut in cazul SARS-CoV-2 a fost doar sa se cartografieze proteina S, spike, si sa se produca un ARN mesager pentru aceasta ori sa se identifice gena potrivita. Oricare dintre aceste doua cai de producere a vaccinului ne scapa de corvoada producerii mediului de cultura din ou si de necesitatea producerii proteinei purificate in sine.

Pe scurt, un avantaj gigantic al acestor noi vaccinuri este dat atat de viteza de productie cat si de diminuarea semnificativa a reactiilor adverse adica vaccinurile acum sunt mai rapid de produs si mai sigure.

Astfel, in organism este aruncata o cantitate semnificativa de ARN mesager care este preluat de catre celule care, astfel, incep sa produca proteina antigenica. Aceasta este observata de catre sistemul imun care astfel o memoreaza si care acum stie ce sa atace si ce anticorpi sa produca.

La fel sta situatia si in cazul vaccinurilor in care, cu ajutorul unui virus gripal uman sau de maimute, atenuat evident, este introdusa in celulele noastre prin infectare, gena ce codeaza productia proteinei S a noului coronavirus si organismul reactioneaza asa cum am povestit mai devreme.

Vaccinarea si imunizarea

Acesta este modul in care se dobandeste imunitate prin vaccinarea cu cele mai noi vaccinuri.

Sintetizand, la aceasta ora avem la dispozitie 3 tipuri de vaccinuri cuprinse in 2 grupe: clasice, ce introduc antigenul in organism si moderne, ce determina organismul uman sa produca el insusi proteinele virale iar in aceasta categorie avem 2 variante de vaccin: cele ce folosesc ARN mesager pentru a varsa informatia genetica in celule si cele ce folosesc un vector viral pentru a strecura in celule gena ce codeaza producerea proteinei virale.

Deoarece in televiziune nu avem voie sa folosim denumirile comerciale ale vaccinurilor, accesati doctormit.ro pentru a vedea care vaccin se afla in ce grupa, ce eficienta are si ce beneficii si limitari prezinta fiecare.

Sper ca acum stiti mai multe despre vaccinurile anti coronavirus si cum actioneaza acestea.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

Pentru alte informatii la fel de interesante vizitati doctormit.ro

Acest episod va este oferit de catre Stem Sure .

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Marire de sani, marar
Anterior
Daca mananci marar iti cresc sanii. Adevarat sau nu?
cancer pulmonar
Urmator
Esentialul in cancer pulmonar - interviurile Doctor MIT

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Ce vaccin anti-coronavirus sa fac?