Totul despre utilizarea creierului
Afla acum daca utilizarea creierului poate creste perocentual si daca da, cum!
Te-ar mai putea interesa si
– tags: creier, sistem nervos, utilizarea creierului, inteligenta, Doctor MiT, –
Transcript
Bine ati venit la Doctor MiT!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem: ca fosoforul din peste te face mai destept sau ca te poti feri de Alzheimer prin exercitii de memorie.
Pentru ca am atins doua subiecte legate de inteligenta, vreau sa disecam astazi credinta larg raspandita ca ne folosim doar 10% din creier. Aici la Doctor MiT am mai avut pe masa de operatie mituri de care, odata ce ne-am atins, s-au dovedit apoi a fi adevarate.
Asa ca haideti sa vedem, in primul rand, de unde a aparut aceasta credinta.
Prima oara cand s-a afirmat ca nu ne folosim creierul la adevaratul potential a aparut acum mai bine de 100 de ani cand psihologul William James a facut aceasta afirmatie in faimosul jurnal de stiinta “Science”.
Insa atunci nu a fost propusa nici o cifra legat de cat folosim sau mai bine zis, nu folosim. Prima oara cand s-a sugerat ca tinem 90% din creier degeaba a fost in 1963 cand Dale Carnegie a mentionat in cartea sa “Cum sa-ti faci prieteni si sa influentezi oamenii” faptul ca un profesor de-al sau era convins ca oamenii isi folosesc doar o zecime din creier.
Cum arata structura creierului?
Ca sa vedem daca acest 90% neutilizat este doar o credinta a unora sau chiar un fapt, ar trebui sa aruncam un ochi asupra a doua lucruri: ce structura are creierul si ce am putea face daca l-am utiliza in intregime.
Creierul, asa cum ati invatat in clasa a 11-a la scoala, este un organ grasos cu o greutate de pana intr-un kilogram si jumatate. Este alcatuit din multe miliarde de neuroni dar si mai multe miliarde de celule gliale. Ca sa ne fie usor de retinut, celulele gliale, de suport, sunt de 10 ori mai numeroase decat neuronii.
Zona functionala din punctul de vedere al inteligentei, sa ii spunem asa, este cea de la suprafata. Acolo sunt adunati neuronii si de aceea are si aspectul acela gri ce ii da numele de “materie cenusie”. Este ca si cand toata structura creierului este construita doar ca sa expuna la suprafata o pelicula fina de celule importante.
Si, ca sa isi maximizeze expunerea, suprafata creierului este cutata, cu circumvolutiuni care, pe masura ce se maresc si se inmultesc, omul devine mai destept. De aceea un creier neted nici macar nu este compatibil cu supravietuirea.
Sinapsele din structura cerebrala si inteligenta
Si, ca ultima informatie despre structura cerebrala, ne bucuram de vreo 10 trilioane de sinapse. Acestea sunt, de fapt, secretul din spatele inteligentei. Am putea avea creierul mai putin cutat insa daca am avea mai mult de 10 trilioane de sinapse, am fi mai inteligenti decat media. Creierul lui Einstein, pastrat intr-un laborator si la aceasta ora, arata ca era mai greu si mult mai circumvolutionat decat unul normal.
Insa ce am putea face daca ne-am folosi mai mult decat 10% din el, conform mitului popular?
Raspunsul merge de la a dezvolta o memorie gigant pana la telechinezie, puterea de a misca lucrurile cu puterea mintii.
Nu-i asa ca v-ar placea sa faceti ce ar fi de facut incat sa deveniti hiper-destepti si totodata sa aduceti telecomanda de la televizor pana la voi doar cu puterea mintii?
Putem creste utilizarea creierului? Si daca da, cum?
Ei bine, a venit momentul sa aflam adevarul. Chiar ne folosim doar 10% din creier si, in plus, am putea sa facem ceva pentru a deveni mai performanti?
Pe undeva exista o urma de adevar in acest mit. Dupa cum spuneam, creierul este alcatuit din neuroni si din zece ori mai multe celule gliale sau, altfel spus, in creier avem doar 10% celule neuronale si 90% celule de suport. Deci din acest punct de vedere, da, mitul ar fi adevarat, si ne folosim de ceea ce pot face doar 10% din celulele cerebrale insa atunci nu am avea cum sa mai crestem eficienta cu inca 90%.
In realitate, folsoind tehnologia RMN, oamenii de stiinta in mai multe randuri au aratat ca intreaga scoarta cerebrala descarca impulsuri electrice atunci cand suntem constienti si ca nu exista zone relevante pe care le-am putea activa cumva cat sa devenim si mai destepti. Chiar si atunci cand dormim, mai mult de 10% din scoarta cerebrala descarca aceste semnale electrice si activeaza sinapsele.
Pe scurt, creierul fiecaruia functioneaza aproape de 100% in fiecare moment in care este treaz. In viitorul episod insa o sa va arat ce aveti de facut pentru a optimiza rata de functionare si pentru un castig de 1% sa deveniti cu 10% mai destepti.
Pana atunci retineti ca mitul conform caruia folosim doar 10% din creier e doar un mit nascut din raportul dintre neuroni si celulele gliale.
Va invit sa vizitati doctormit.ro pentru subiecte la fel de interesante.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!
Aceasta emisiune va este oferita de catre Clinica iLife.