DESPRE TROMBOFILIE PE INTELESUL TUTUROR

DESPRE TROMBOFILIE PE INTELESUL TUTUROR

DESPRE TROMBOFILIE PE INTELESUL TUTUROR

Prof. Univ. Dr. Monica Cirstoiu
Prof. Univ. Dr. Monica Cirstoiu

Un articol despre trombofilie de Profesor Universitar Dr. Monica Carstoiu, sef clinica obstetrica-ginecologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti si fondator al clinicii medicale Anemona Med.

***

Coagularea este un proces esential de aparare, prin care organismul se opune pierderilor de sange prin formarea cheagurilor. Procesul de coagulare, definit in termeni medicali drept cascada coagularii, implica o serie de proteine numite factori de coagulare.

Trombofilia, pe de alta parte, este o conditie anormala caracterizata prin hipercoagulabilitate sau un status protrombotic ce creste riscul de tromboze, respectiv de formare anormala a cheagurilor in vasele de sange. Aceasta patologie este cauzata de mutatii sau valori anormale ai factorilor de coagulare sus mentionati.

In context de trombofilie, balanta intre factorii care favorizeaza formarea de cheaguri si factorii care se opun acestui process, este dereglata. Daca aceste cheaguri nu sunt dizolvate si ajung sa circule prin vasele de sange, se poate ajunge la conditii amenintatoare de viata  precum tromboza venoasa profunda sau edemul pulmonar. Aceste cheaguri formate anormal pot cauza, mai rar, accident vascular cerebral sau infarct miocardic.

TROMBOFILIA POATE FI TACUTA

Trombofilia este o patologie ce poate ramane asimptomatica toata viata. In schimb, mai ales in anumite conditii care cresc in plus capacitatea de coagulare a sangelui, poate duce la o serie de complicatii.

Semnele trombozei venoase profunde, care apare cel mai frecvent la nivelul picioarelor, includ durere cu edematierea picioarelor, inrosirea si senzatia de picior greu.

CE SEMNE DA?

Infarct pulmonar in trombofilie
Trombembolismul pulmonar poate fi sinonim cu infarctul pulmonar, o afectiune pe atat de serioasa pe cat ii spune si numele

Daca cheagul se rupe si ajunge la nivelul plamanilor (trombembolism pulmonar) respiratiile devin scurte cu durere in piept, palpitatii si conditia poate evolua spre colaps, soc si chiar stop cardio-respirator. Aceste cheaguri anormale de sange se pot forma mai rar la nivelul creierului, ficatului, rinichiului si mainilor generand patologii severe ce pot pune in pericol viata.

Exista doua clase mari de trombofilie, formele genetice sau ereditare, cu care ne nastem si formele dobandite, care apar pe parcursul vietii.

TROMBOFILIA DOBANDITA

Cel mai proeminent exemplu de trombofilie dobandita este sindromul antifosfolipidic. In contextul sarcinii, alaturi de prezenta unor anticorpi tipici (anticoagulantul lupic, anticorpii anticardiolipinici și anticorpii anti beta-2-glicoperoteina-1) exista cateva criterii clinice definitorii care ridica suspiciunea existentei acestei forme de trombofilie, dupa cum urmeaza:

  1. Unul sau mai multe avorturi spontane, cu vârstă gestațională mai mare de 10 săptămâni de gestație, în absența malformațiilor fetale anatomice.
  2. Una sau mai multe nașteri premature, la vârstă gestațională mai mică de 34 de săptămâni, cu făt normal dezvoltat și context de preclampsie severă, eclampsie sau patologie asociată disfunctiei placentare.
  3. Trei sau mai multe avorturi spontane, consecutive, la vârstă gestațională mai mică de 10 săptămâni de gestație

 

Tromboza venoasa profunda - Factor V Leiden
Mecanismul prin care proteinele si modulatorii implicati in mecanismul de coagulare patologica determina aparitia trombilor ce parasesc vasele la nivelul peretilor carora se formeaza si pleaca pentru a infarctiza ficatul, plamanii sau creierul

Cea mai comuna forma genetica de trombofilie, care complica prin formare anormala de cheaguri, una din 10 persoane afectate, este mutatia factorului V Leiden.

Urmatoarea ca si incidenta este mutatia genei protrombinei, respectiv o mutatie a factorului II de coagulare.

SARCINA SI TROMBOFILIA

Sarcina este o stare fiziologica caraterizata prin cresterea valorilor factorilor de coagulare pe de o parte si incetinirea procesului de distrugere a chagurilor de sange pe de alta.  Aceste modificari adaptative au loc pentru a preveni pierderile semnificative de sange din timpul nasterii si lauziei imediate.

 

In contextul acestor modificari fiziologice, suprapunerea trombofiliei poate duce la complicatii precum pierderi de sarcini repetate, crestere inadecvata intrauterina a fatului sau chiar deces intrauterin al al acestuia.

COMPLICATII?

Cat despre complicatiile materne legate de trombofilie, exista un risc cresut de a dezvolta valori tensionale crescute cu afectarea altor organe, conditie numita preeclampsie sau dezlipirea placentei inaintea procesului nasterii prin formarea de cheaguri intre peretele uterin si placenta, conditie amenintatoare de viata, numita obstetrical Dezlipire Prematura de Placenta Normal Inserata.

Trombofilie - exemplu
Hematom retroplacentar format prin Decolarea Prematura a Placentei Normal Inserate (colectie imagini Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti)

ISTORIC DE TROMBOFILIE?

Daca exista factori de risc aditionali, precum istoricul personal de tromboza venoasa profunda sau edem pulmonar sau existenta unei rude de gradul întâi cu aceste patologii, vârsta înaintată, obezitatea și fumatul, cresterea riscului de a dezvolta o forma severa de boala este semnificativ.

In plus, in perioada de dupa nastere conditiile fiziologice care favorizeaza formarea chegurilor de sange se mentin, iar repausul la pat creste aceste riscuri. De aceea este de mentionat faptul ca, gravidele care nasc prin operatie cezariana si se mobilizeaza mai greu fata de cele care au nascut natural au un risc mai mare de complicatii legate de patologia de coagulare.

 

Trombofilie - exemplu
Hematom retroplacentar marginal de dimensiuni mari, format prin Decolarea Prematura a Placentei Normal Inserate (colectie imaginiSpitalul Universitar de Urgenta Bucuresti)

TRATAMENT PENTRU TROMBOFILIE?

Tromboza venoasa profunda - Factor V Leiden Test
Este important sa stii daca organismul tau prezinta vreo astfel de modificare genetica

Nu exista un tratament pentru aceasta boala. Totusi, testarea gravidelor care prezinta din punct de vedere a factorilor de risc prezenti, un risc cresut de complicatii prin formarea anormala de cheaguri de sange, este primul pas in a preveni un parcurs nefavorabil al mamei si a fatului. In aceste cazuri, cunoscand forma de trombofilie prezenta medicul poate actiona prin tratament preventiv adaptat si tintit.

ANTICONCEPTIONALE? VERIFICA CU MEDICUL.

Anticonceptionalele orale si trombofilia
Conlucreaza cu medicul pentru cea mai sanatoasa solutie contraceptiva

In mod particular, femeilor care iau in considerare folosirea anticonceptionalelor orale ca si metoda contraceptiva le este recomandata testarea pentru trombofilie si, daca prezinta factorii de risc sus mentionati, le este oferita o alta alternativa anticonceptionala.

In concluzie, trombofilia a fost si este un subiect intens dezbatut in ceea ce priveste impactul acestei conditii asupra parcursului sarcinii cat si metodele de preventie si tratament.

Studiile efectuate pana in acest moment au aratat ca actiunea preventiva are rezultate favorabile atat pentru mama cat si pentru copilul ce urmeaza a fi nascut!

 

Un articol de Prof. Univ. Dr. Monica Cirstoiu. 

 

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Purificator de aer, aerul toxic, Zepter
Anterior
Cum poti scapa de aerul toxic din jurul tau? EP. 1
Tratament pentru alopecie, celule progenitoare,
Urmator
Tratament pentru alopecie cu Rigenera

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

DESPRE TROMBOFILIE PE INTELESUL TUTUROR