Infarct si fumatul - se poate demonstra vreo legatura?

Infarct si fumatul - se poate demonstra vreo legatura?

infarct, fumatul,

Infarctul si fumatul - se poate demonstra vreo legatura?

Afla acum daca infarctul si fumatul au vreo legatura sau este doar un mit.

Cat de reala poate fi relatia, mult promovata, intre infarct si fumat?

In afara de "Infarctul si fumatul - se poate demonstra vreo legatura?"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: infarctul, fumatul, nicotina, cardiovascular, inima, fluxul sangvin, Doctor Mit,   -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale precum ca fumatul duce la aparitia cariilor sau ca poate determina impotenta.

Legat de acest topic, haideti sa vedem, cat de exagerate sunt avertismentele de pe pachetele de tigari. Cunoastem, majoritatea dintre noi, acele poze, adesea oribile de pe pachete, care aproape ca iti taie cheful de a fuma. Un mecanism de evitare, pe care majoritatea fumatorilor il dezvolta, este acela de a ignora imaginile socante. Dar cat adevar cuprind acele poze – oare, nu cumva, sunt niste imagini extreme ale unor cazuri rare?

Aceasta mi-am propus sa descopar impreuna cu voi. Astazi, vom vedea cat de real este avertismentul care spune ca fumatul poate duce la infarct miocardic.

Fumatul si efectele sale

Ca sa vorbim cu totii acelasi lucru, haideti sa vedem ce este infarctul miocardic. Acesta e definit ca:

  1. tahicardia (adica cresterea frecventei de contractii ale inimii)
  2. ischemia cordului (adica scaderea fluxului de sange ce hraneste inima)
  3. (de catre) bradicardie (respectiv de incetinirea activitatii cardiace) sau de catre
  4. hipertensiune

Infarctul este descris ca intreruperea fluxului sangvin la nivelul unei portiuni a cordului ce determina moartea celulelor miocardice.

Care este principalul factor pentru care, la intreruperea fluxului de sange, celulele mor?

  1. lipsa presiunii sangvine
  2. lipsa nutrientilor
  3. slaba excitabilitate a membranei celulare sau
  4. hipoxia (adica lipsa de oxigen)

Evident, lipsa oxigenului, care este vital vietii, dupa cum stim, duce la necroza adica la moartea celulara.

Cauzele infarctului

Dar ce anume ar trebui sa fie afectat de catre compusii fumului de tigara astfel incat inima sa nu mai fie irigata corespunzator cu sange?

  1. aorta
  2. sistemul venos
  3. arterele coronare sau
  4. arterele pulmonare

Evident, arterele coronare este raspunsul corect.

Dar de ce ne raportam la acestea? Pentru ca arterele coronare:

  1. sunt singura sursa de oxigen (a cordului)
  2. au foarte putin sange rezidual
  3. (din) ambele (motive) sau
  4. nici una (dintre variante nu e corecta)

Cred ca v-ati prins: nu exista solutie de rezerva a sistemului coronarian si, in plus, circulatia prin acesta este de tip final, aceasta insemnand ca in cazul unei opriri a circulatiei, in sistemul coronarian nu exista sange rezidual care ar putea sustine inima in cele cateva minute necesare acordarii primului ajutor sau pana cand circulatia sangelui se reia.

Aceasta inseamna ca, daca ceva din fumul de tigara duce la oprirea fluxului de sange prin coronare, avem sansa sau mai bine zis nesansa, unui infarct miocardic ce poate fi letal.

Si asta doar pentru ca am fuma...

Ce anume, legat de tigara, ar putea provoca un asemenea sfarsit? Am mai vorbit aici, la Doctor MIT, despre tigari si despre compusii din fumul acestora. Sa ne reamintim, cam cati compusi chimici, credeti ca inhalam in plamani, atunci cand tragem dintr-o tigara?

  1. 100
  2. 1,000
  3. 7,000 sau peste
  4. 10,000 de tipuri de chimicale?

Cine a raspuns 7,000 a ghicit. Cifra estimata mai precis este de 7,357 de compusi chimici ce sunt generati de arderea tutunului, a aditivilor si a hartiei de tigara.

Efectele nicotinei asupra miocardului

Stiu ca dimensiunea cifrei este socanta de fiecare data cand o auzim! Dar haideti sa vedem daca efectele asupra corpului nostru sunt pe masura cifrei. Legat de infarct si de ceea ce am descoperit impreuna pana acum, la ce nivel credeti ca actioneaza, in mod relevant acesti compusi, astfel incat sa poata fi banuiti ca ar avea ceva de-a face cu infarctul?

  1. la nivel) vascular
  2. in metabolismul lipidi
  3. (la nivel) muscular sau
  4. (au actiuni relevante la) toate (aceste niveluri)

Desi poate am fi tentati sa alegem raspunsul cel mai acoperitor, varianta corecta este prima. Compusii chimici impacteaza major la nivelul sistemului vascular.

Ce compusi, din fumul de tigara, credeti ca sunt de blamat, in primul rand, pentru afectarea corpului nostru la nivel vascular?

  1. cianurile
  2. arsenicul
  3. crezolii sau
  4. toate (aceste chimicale)

Cunoastem foarte bine ca o parte dintre acestea sunt otravuri. Si da, le introducem in organism, in cantitate mica, cu fiecare inspir a fumului de tigara.

Dar ce structuri vasculare ar fi afectate de catre acestea, astfel incat sa duca la infarct?

  1. arterele
  2. venele
  3. vasele limfatice sau
  4. toate (acestea)

Iarasi, am avut de gasit raspunsul la o intrebare ce avea variante de raspuns foarte generoase. Insa, doar arterele sunt afectate de catre cianuri, arsenic si de catre crezolii din fumul de tigara.

Acum ar trebui sa vedem in ce fel actioneaza acestia si, daca, actiunea lor este in masura sa impiedice fluxul sangvin normal. Astfel, aceste chimicale impreuna cu fumul de tigara determina:

  1. (scaderea concentratiei de oxigen din sange adica) hipoxia
  2. inflamatia tunicii medii (a arterelor)
  3. cresterea coagulabilitatii (sangelui) sau
  4. toate (acestea)

De aceasta data toate variantele de raspuns sunt corecte. Daca ne-am uita fugitiv, am putea spune ca toate aceste reactii ar favoriza de fapt un flux sangvin si mai mare pentru ca datorita hipoxiei ar fi nevoie sa producem si mai mult sange deci am avea la dispozitie o cantitate mai mare pentru sistemul coronarian, cresterea coagulabilitatii sangelui l-ar face mai vascos deci mai gros si inflamatia tunicilor arterelor le-ar face automat mai mari.

Este aceasta logica corecta? Haideti sa aflam!

Inflamatia tunicii medii a arterelor duce la o reactie:

  1. de multiplicare (a acestora)
  2. inflamatorie
  3. de consolidare sau
  4. de neoformatie

Din pacate chimicalele despre care vorbim nu duc la formarea de noi artere ci provoaca o reactie inflamatorie la nivelul peretilor arteriali.

Reactia inflamatorie duce la:

  1. agregarea leucocitelor (la locul agresiunii)
  2. (la) acumularea de lipide (in tunica medie a arterelor)
  3. (la) scaderea (diametrului adica a) lumenului arterial sau la
  4. toate (aceste efecte)

Din nefericire, variantele de raspuns descriu fidel ceea ce se intampla cu arterele tuturor fumatorilor: peretele mijlociu al arterelor este agresat de catre chimicalele ajunse la acest nivel prin sange, leucocitele vin repede la locul urgentei si ataca mediul afectat, ducand la crearea de depozite lipidice care popular spus duc la umflarea si deformarea peretelui vascular, scazandu-i diametrul. Este ca si cand am lua un pai intre degete si i-am strange peretii pana cand lichidul aproape ca nu mai trece prin el.

Ce se petrece la nivel arterial

Acesta este mecanismul la nivel arterial. La acesta, din pacate, se mai adauga ceea ce am descoperit anterior: hipoxia obliga organismul sa produca mai multe hematii ca sa compenseze deficitul de oxigen din sange, ducand la ceea ceea ce popular numim ingrosarea acestuia, facandu-l sa treaca mai greu prin artere. Pe langa aceasta, cresterea coagulabilitatii face ca agregatele plachetare din sange sa se lipeasca de acele umflaturi si stramtorari ale arterelor, despre care am vorbit mai devreme. Pe scurt, acesta este mecanismul de producere a faimoaselor ateroame.

Daca tot am reusit, fumand, sa obtinem niste ateroame, in ce fel ne-ar afecta acestea sistemul coronarian:

  1. (prin) presiunea insuficienta (a sangelui) in coronare
  2. (prin) insuficienta arteriala
  3. ambele (mecanisme) sau
  4. nici o varianta (nu este corecta)

Este evident: ateroamele scad diametrul vaselor de sange iar presiunea acestuia prin artere scade si ea ducand la ischemie si la infarct iar in cazurile cele mai grave aceasta circulatie deficitara este acutizata de catre desprinderea unui aterom din peretele arterei coronarei ducand la infundarea, la propriu, a acesteia si la oprirea fluxului sangvin. Adesea, aceasta se finalizeaza cu deces pentru ca riscul de infarct al fumatorilor cronici este de aproape 3 ori mai mare fata cel al nefumatorilor de aceeasi varsta.

In concluzie, avertismentul de pe pachetele de tigari, care spune ca fumatul poate cauza infarctul, este adevarat!

Crezi ca stii un adevar medical interesant? Atunci scrie-ne pe pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
“Intreaba si cerceteaza!” si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

infarct, fumatul,
Anterior
Poti face carii de la fumat?
Meteosensibilitate, dureri,
Urmator
METEOSENSIBILITATE - suferi de asa ceva?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Infarct si fumatul - se poate demonstra vreo legatura?