Interzis fumatul in sarcina: mit sau realitate?

Interzis fumatul in sarcina: mit sau realitate?

Fumatul in sarcina

Precautiile legate de fumatul in sarcina: mit sau realitate?

Fumatul in sarcina, cat de mult ne dauneaza?

Afla daca recomandarea de a nu fuma cat timp esti insarcinata este inca un mod de-al medicilor de a te determina sa te lasi de fumat sau de fapt ii face un bine real viitorului copil!

In afara de "Precautiile legate de fumatul in sarcina: mit sau realitate?"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: fumatul in sarcina, gravida, sanatate, nastere, Clinica DoctorMIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aflu adevarul din spatele miturilor medicale precum ca fumatul creeaza dependenta sau ca in sarcina trebuie sa mananci cat pentru doi.

Haideti sa mixam cele doua mituri si sa vedem cat de periculos pentru copil este obiceiul mamei de a fuma in timpul sarcinii.

Nu fuma in sarcina! este un slogan atat pe buzele tuturor cat si pe pachetele de tigari. Dar cunoastem copii nascuti de mame fumatoare care nu prezinta nici un semn vizibil al vreunei probleme legata de fumatul in sarcina. Care sa fie adevarul?

Ca sa raspundem acestei intrebari ar trebui sa vedem 2 lucruri:

  1. daca compusii din fumul de tigara pot ajunge pana in corpul fatului si
  2. daca pot avea vreun efect major in dezvoltarea acestuia.

Fumatul in timpul sarcinii

Ca sa ajunga in corpul copilui, compusii chimici ar trebui sa treaca de:

  1. foitele meningeale de
  2. bariera feto-placentara
  3. (de) ficat sau de o
  4. alta (structura, specializata in oprirea compusilor chimici)

La fel ca si in cazul bacteriilor, substantele chimice trebuie sa treaca de bariera feto-placentara.

Daca aflam ca, in mod normal, bacteriile sunt incapabile de a penetra aceasta bariera, care dintre urmatoarele insa, ar fi capabile sa se strecoare prin aceasta:

  1. virusurile
  2. compusii (chimici) din tigara
  3. ambele sau
  4. nici una (dintre cele enumerate)

Ar fi de dorit ca raspunsul corect sa fie al patrulea pentru ca astfel am rezolva subiectul: daca nici bacteriile, nici virusurile si nici unul dintre cei peste 4,000 de compusi chimici din tigara nu ar penetra bariera feto-placentara atunci subiectul ar fi inchis si recomandarea de a nu fuma in sarcina ar fi inutila. Insa realitatea este ca raspunsul corect este al treilea: o buna parte dintre virusuri pot trece prin aceasta si la fel si majoritatea chimicalelor din tigara.

Dar, la o persoana adulta cum este gravida, fumatul nu produce efecte rapide si in nici un caz nu creaza probleme de sanatate in termen de 9 luni. De ce efectul chimicalelor ar fi mai rapid asupra fatului decat cel asupra mamei? Pentru ca, in organismului fatului au loc urmatoarele procese:

  1. multiplicare celulara masiva (pentru aparitia organelor)
  2. construirea puntilor neuronale
  3. diferentierea celulelor stem (in alte 200 de tipuri celulare) sau
  4. toate (aceste procese au loc simultan pe parcursul celor 9 luni de sarcina)

Intrebarea este oarecumva retorica pentru ca stiu ca stiti ca toate aceste procese au loc simultan in organismul fatului.

Asa ca nu ne mai ramane decat sa vedem, la fiecare nivel daca produsii din fumul de tigara au un impact, care este acesta si cat de mare este riscul fata de normal.

Protectia fatului in sarcina

Sa vorbim despre tesuturi si celule. Daca chimicalele ar avea impact la acest nivel, care dintre urmatoarele afectiuni ar putea fi intalnite imediat sau in timp la copilul unei fumatoare?

  1. (nastere cu) subponderabilitate
  2. sindromul mortii subite
  3. obezitate sau
  4. oricare (dintre acestea)

O gravida fumatoare are de doua ori mai multe sanse sa nasca un bebelus cu o greutate mai mica decat cea normala si de 3 ori mai mare risc ca acel copil sa moara in cadrul complexului numit sindromul mortii subite a sugarului. Daca nici una dintre acestea nu se intampla atunci copilul are bune sanse ca, inaintand in varsta, sa ajunga obez.

Suna trist, nu-i asa? Si inca nu am vorbit despre modul in care fumatul in timpul sarcinii poate afecta cerebral, copilul.

Efectele fumatului in timpul sarcinii

Astfel, care este cea mai probabila afectiune cerebrala pe care o putem lega de fumatul din timpul sarcinii?

  1. paralizia cerebrala
  2. volumul cerebral mai mic
  3. cortex frontal mai subtire sau
  4. toate (acestea)

Cel mai probabil vom intalni o usoara subdezvoltare cerebrala, care, in timp, se poate recupera de la sine. Insa, nimeni cu pariaza ca aceasta recuperare apare in absolut toate cazurile iar cand aceasta nu se intampla, vorbim despre un IQ mai scazut al copilului. Iar ceea ce este mai grav este ca fumatul in sarcina creste riscul de paralizie cerebrala direct proportional cu numarul de tigari pe zi fumate de gravida. Iar subtierea cortexului frontal, care apare probabil prin influenta nicotinei asupra neuromediatorilor din timpul cresterii - nimeni nu cunoaste exact mecanismul – este legata de schimbarile inexplicabile ale starii de spirit ale copilului pe care parintii, de altfel, le pot schimba foarte greu.

In completarea acestui tablou voi adauga ca sursa chimicalelor despre care am vorbit nu este doar tigara pe care o fumeaza gravida ci si fumul tigarii celor din jurul ei, fie ca o fumeaza partenerul acesteia sau alti prieteni, adica acel fumat la mana a doua despre care am mai vorbit aici la Doctor MIT.

Aveti acum tabloul aproape complet al modului in care fumatul in sarcina afecteaza noul nascut. Asa ca, ce veti face de acum inainte?

Crezi ca stii un adevar medical interesant? Atunci scrie-ne despre el pe pagina de facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.

“Intreaba si cerceteaza!” si nu pierde Doctro MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Sunt celulele stem o solutie reala?
Anterior
Celule stem, banca & garantii?
Probleme cu somnul, Dormax,
Urmator
Probleme cu somnul? Iata solutia care te va ajuta!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Interzis fumatul in sarcina: mit sau realitate?