Transplantul de cristalin in cataracta pe intelesul tuturor

Transplantul de cristalin in cataracta pe intelesul tuturor

transplantul de cristalin, cataracta,
Close up detail of a surgery of the eye

Te-ai intrebat cum arata operatia de vindecare in cataracta? Ei bine, iti dau toate detaliile legate de inlocuirea de lentilei focalizante (transplant de cristalin) in acest episod.

Te-ar mai putea interesa si

- tags: cataracta, inlocuire cristalin, transplantul de cristalin, ochi, vedere, Doctor MiT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem: ca nu este bine sa te uiti in flacara de sudura sau ca morcovii fac vederea de invidiat.

Daca unele mituri isi pierd valoarea in timp precum cel cu sudura de vreme ce n-am mai vazut o flacara de acest fel de mai bine de zece ani, cel cu morcovii pare sa ramana viu in memoria colectiva. Si, daca vreti sa aflati adevarul despre el cautati “morcovi” pe doctormit.ro.

Dar departandu-ne de credinte si mergand catre stiinta curata va spun eu ceva ce, garantat, face vederea mai buna.

68% dintre cei ce ajung in deceniul opt de viata au cataracta. Daca este sa scadem varsta am vedea ca in continuare vorbim despre procente importante. Si stiu ca o sa ziceti ca am pus o placa stricata de patefon cand spun ca e din cauza ca specia umana traieste mai mult decat a fost programata sa o faca. Dar va spun aceasta pentru a incuraja ideea de medicina regenerativa, lucrul cu tesuturi si cu celule ori cu CRISPR care ne pot ajuta sa nu trecem prin aceste procese de degradare ori degenerare.

Ce solutii avem pentru a trata cataracta?

Dar lasand la o parte viitorul haideti sa vedem ce se poate face azi pentru a trata cataracta. Aceasta reprezinta opacifierea cristalinului, acea lentila dintre iris si retina care concentreaza lumina pe zona receptoare. In momentul in care cristalinul s-a opacizat complet, ai orbit.

Cataracta este responsabila pentru o treime din toate probleme de vedere la nivel mondial deci nu este de ignorat. De aceea oamenii de stiinta au gasit o solutie care functioneaza in peste 90% dintre cazuri si care presupune transformarea pacientului intr-un cyborg. Glumesc dar cam asta devii in momentul in care incepi sa iti inlocuiesti componente proprii cu piese de schimb artificiale.

Vorbim de inlocuire pentru ca repararea cristalinului propriu nu este posibila. Odata stricat, adio. De aceea el trebuie indepartat si inlocuit. Iar aceasta naste intrebarea: cu ce vrei sa il inlocuiesti?

Transplant de cristalin

Astazi ai la dispozitie 2 optiuni: cristalin artificial monofocal ori multifocal. Cel monofocal iti rezolva miopia daca o aveai insa presupune purtarea de ochelari pentru vederea de aproape pe cand cel multifocal e cu de toate: rezolva hipermetropia, miopia si astigmatismul. Decizia alegerii este ghidata mai mult de cost in acest caz.

Dar cum se intampla interventia de optimizare a propriei persoane? Pai ochiul iti este anesteziat, nu prin injectii ci prin cateva picaturi si, dupa cateva minute cat dureaza sa isi faca efectul anestezia, se incizeaza corneea pe lateral in 2 locuri pentru a putea introduce instrumentele chirurgicale.

In pasul II se emulsifica adica mai popular spus cristalinul se face terci cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Dupa ce spunem pa cristalinului nostru bolnav acesta este pur si simplu extras din ochi cu ajutorul unui aspirator. Ma rog, unul micut si dragut ca pentru ochi. In tot acest timp in ochi este pompat, tot printr-o pompita mica si draguta, solutie salina care sa tina in loc structura ochiului. Altfel, avand un spatiu gol, acolo unde a fost cristalinul, aceasta s-ar putea prabusi.

Cum decurge transplantul de cristalin?

Dupa ce am pregatit locul pentru transplant de cristalin, aducem cristalinul artificial care este pliat ca sa poata intra in ochi printr-una dintre cele doua taieturi care sunt mult mai mici decat diametrul sau. Dupa ce introducem noua lentila, ne asiguram ca se depliaza corect. Apoi mai bagam niste solutie salina ca sa producem o umflare a spatiului care va sigila cvasi-mecanic inciziile.

Unii medici prefera sa injecteze si antibiotic odata cu solutia salina iar altii il recomanda per os adica pe cale orala. Daca interventia a fost realizata intr-un mediu aseptic si pacientul este compliant cu tratamentul, nu exista diferente relevante de rezultat intre cele doua conduite anti infectioase.

Acum ca v-ati operat si de cataracta trebuie sa stiti ca efectul transplantului este pe viata si ca noua lentila este bine tolerata. Si nici vicii de refractie nu vor mai aparea adica astigmatism, miopie ori hipermetropie.

Daca vreti sa aflati mai multe despre cataracta ori despre schimbarea culorii ochilor, vizitati doctormit.ro

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

Acest episod va este oferit de catre Stem Sure.

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Bullyingul la adulti, Laura Ghibu,
Anterior
Bullying la adulti: afla de ce doctorii au ochii vineti!
Pastile antiradiatie
Urmator
BOMBA ATOMICA SI IODUL: CE, CAT, CUM?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Transplantul de cristalin in cataracta pe intelesul tuturor