Alege produsele OMEGA-3 adevarate in 5 minute! #2

Alege produsele OMEGA-3 adevarate in 5 minute! #2

OMEGA-3, ulei de peste, trigliceride, DHA, EPA,
1804003699

Cum alegem corect produsele cu OMEGA-3?

Afla in acest episod de ce este important sa fii informat inainte de a cumpara un produs cu OMEGA-3.

Te-ar mai putea interesa si

- tags: OMEGA-3 Forte, ulei de peste, trigliceride, DHA, EPA, Doctor MiT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am fost invatati sa credem: ca taiatul sub limba te scapa de hepatita sau ca omega-3 creste IQ-ul copiilor cu 4 puncte!

Pentru ca ultima afirmatie este si adevarata, astazi descoperim impreuna care sunt cele 3 “semne” ca tii in mana formula dezirabila de omega-3 sau nu.

In episodul trecut am aflat cateva lucruri de baza legat de uleiul de peste si omega-3. Am inteles ca avem nevoie de suplimentarea alimentatiei cu omega-3 deoarece nu toata ziua mancam peste gras iar organismul nostru nu este capabil sa produca o serie de acizi grasi esentiali – esentiali vietii adica pentru ca tesuturile noastre nu ii pot sintetiza.

Asa ca punem ochii pe pestele gras arctic, de exemplu, il pescuim, il transformam intr-o pasta incredibil de bogata in omega-3 – cam o treime din grasime e alcatuita din cele 2 forme de omega-3, EPA si DHA – si apoi extragem acest acid gras esential pe care il vrem in viata noastra.

Iar aici apare prima diferenta sau primul semn dintre cele 3 pe care vi le dezvalui acum: extragerea grasimii din aceasta pasta se face cu ajutorul alcoolului iar produsul final este unul sintetic, esterul etilic. 

Asa dupa cum am vazut in episodul anterior, acesta are o biodisponibilitate scazuta fata de varianta naturala de triglicerid insa este mai ieftin. Asa ca uitati-va pe eticheta si vedeti ce aveti in fata: un produs ce contine omega-3 sub forma de esteri sau sub forma de trigliceride?

Un al doilea semn ar putea fi pretul deoarece procesul de trecere din ester etilic in acid gras, asa cum se gasea inainte in corpul pestelui, este unul costisitor. De aceea produsele ce contin omega-3 sub forma de trigliceride sunt mai valoroase atat ca pret cat si biodisponibilitate.

 Iar cea de-a treia cheie de control rezida intr-o informatie care pare foarte benigna. Nu-i asa ca v-ati bucura ca pe langa pretiosii acizi grasi sa primiti gratis si vitamina E din belsug?

Ei bine, aici se afla secretul. Si ca sa il descoperim ar trebui sa ne amintim ce stim despre vitamina E. Cumva ca aceasta este un puternic antioxidant? Daca de aceea avem cantitati mari de antioxidant in capsula de omega-3 inseamna ca se incearca salvarea a ceva. Ce?

Ei bine, formula sintetica de ester etilic sub care e prezentat adesea omega-3 o fi mai ieftina dar este si mai instabila. Aceasta inseamna ca exista un risc serios de degradare a continutului astfel incat atunci cand vei inghiti capsula nu numai ca nu ai formula ideala pentru absorbtie dar s-ar putea sa nu prea mai nici substanta dorita deoarece este instabila. 

Si atunci, in laborator se adauga cantitati serioase de vitamina E pentru a o stabiliza. Ce inseamna cantitati serioase? Ei bine, atunci cand aveti de ales intre doua produse ce ofera omega-3 uitati-va care dintre ele contine la 1000 de miligrame de omega-3, 10-12 miligrame de vitamina E: acela este produsul ce contine esteri etilici si nu trigliceride. Cautati exact informatia aceasta pe eticheta dar e probabil sa nu apara. 

Asa ca aveti o dubla cheie de control: fie scrie pe eticheta care dintre ele contine esteri si care trigliceride iar daca nu scrie, cea care are cea mai mare cantitate de vitamina E adaugata e, probabil, sa fie cutia cu varianta sintetica, de esteri.

Si, pentru ca produsele ce conting trigliceride le si concentreaza la maxim, adica mai mult de 50% din capsula e omega-3, au si avantajul dimensiunii reduse. Capsulele sunt mai mici, usor de inghitit de catre copii ori de catre adulti iar daca pe cutie scrie si N adica gust neutru sau imbogatit cu esenta naturala de lamaie, cu atat mai bine.

Deci bonus, ultima verificare pe care o aveti de facut este sa va uitati la dimensiunea capsulelor: capsule mici cu peste 50% omega-3 si cu mai mult de 500 de miligrame din acest acid gras per capsula. De ce zic peste 500 mg? Pentru ca pentru buna functionare a creierului si ochilor ai nevoie de un aport zilnic de EPA si DHA, acizii grasi din omega-3, de minim 500 de miligrame. Deci la verificarea etichetei faceti si un calcul metal rapid: o pastila pe zi imi acopera necesarul sau 4-5? Ce inseamna asta ca si cost pe luna si tot asa.

Pe scurt, cum alegem corect suplimentele cu OMEGA-3?

In concluzie, aveti la indemana instrumentele de control care sa va ajute sa alegeti ce e bine pentru voi dintr-o mare de peste 100 de variante de suplimente de omega-3:

  1. Scrie pe eticheta ca e triglicerid sau forma sintetica de ester etilic?
  2. Pretul e prea frumos ca sa fie adevarat?
  3. Se lauda cu o concentratie mare de vitamina E? Acum stii de ce.

Iar cireasa de pe tort o reprezinta dimensiunea pastilei si cantitatea de ulei din ea. E mica si are peste 500 de miligrame de acid gras omega-3? Una pe zi e suficienta?

Daca le-ati verificat pe toate acestea stiti ca ati ales optim pentru sanatatea voastra iar eu sunt multumit ca am reusit sa va arat secretele din spatele unui subiect foarte popular: acizii grasi esentiali omega-3!

Pentru detalii suplimentare legat de acesta vizitati doctormit.ro

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

Acest episod va este oferit de catre Marine Biocare.

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

diplomatie, Digipedia, DigiWorld, diplomatie, Viorel Istricioaia Buzura, Digipedia,
Anterior
Viitorul urmatorilor 40 de ani in diplomatie #1
OMEGA-3, ulei de peste, trigliceride, DHA, EPA,
Urmator
Alege produsele OMEGA-3 adevarate in 5 minute! #1

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Alege produsele OMEGA-3 adevarate in 5 minute! #2