TOP 10 virusuri ucigase - PART. 1

TOP 10 virusuri ucigase - PART. 1

virusuri ucigase

TOP 10 virusuri ucigase - PART. 1

Urmereste aceasta serie de episoade pentru a afla topul celor 10 virusuri ucigase!

Iata in detaliu lista virusurilor care pot termina omenirea. Le-am listat cu tot cu mortalitate, cum se iau si daca avem vreun raspuns impotriva lor, la această ora.

Spoiler alert: noul coronavirus nu a prins lista 😉

In afara de "TOP 10 virusuri ucigase - PART. 1"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: virusuri ucigase, mortalitate, virus, boli virale, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aduc cel mai noi si mai importante informatii medicale! Astfel, acum doua episoade am inceput o serie dedicata primelor 10 virusuri periculoase cu care ne putem confrunta.

Dupa cum va ziceam, noul coronavirus, care ne-a chinuit vietile de la inceputul lui 2020, nici macar nu a prins un loc pe lista. Asta ca sa va dati seama cat de serios este acest top!

Ne-au ramas pe lista ultimele 3 locuri pe care le-am rezervat celor mai pacatoase boli virale, unele prin mortalitate iar altele prin potentialul impact. Daca ar declansa o pandemie si oricare pandemie declansata de acestea ar face ca cea de COVID-19 sa para o amintire frumoasa.

La finalul acestui episod v-am pastrat o surpriza: vom povesti despre un virus despre care ati auzit accidental dar care…

Haideti sa vedem pe cine gasim pe locul 8.

Vorbim despre o boala care  nu este de cand lumea si care a aparut abia in anii ’50 prin Filipine si Tailanda si care face parte din familia febrelor hemoragice. Adica daca o iei, incepe sa iti curga sange prin toti porii si o cincime dintre bolnavi mor daca nu sunt tratati.

Despre cine credeti ca vorbesc?

  1. Ebola
  2. Marburg
  3. Hantavirus
  4. Dengue

Topul virusurilor ucigase

Daca ati vazut primele doua episoade Doctor MIT, stiti ca Ebola e pe locul 3 in lista noastra iar Marburg si hantavirusul sunt pe 4 si 6. Deci ne ramane sa alegem febra hemoragica Dengue. Cu aceasta ne vom confrunta din ce in ce mai des pe masura ce planeta se incalzeste iar tantarii care o transmit se deplaseaza spre zonele temperat continentale.

Vestea buna este ca avem un vaccin din 2019. Vestea proasta este ca vacinul poate fi facut doar de cei care au trecut macar o data prin boala si au supravietuit.  Ce sa mai zic…

Pe penultimul loc gasim un virus pentru care ne putem vaccina copiii desi nu se afla pe lista de vaccinuri obligatorii. Nu va mai pun sa ghiciti ci va spun direct ca este vorba despre rotavirus. Daca in zonele dezvoltate nimeni nu prea il baga in seama, in zonele in curs de dezvoltare este un ucigas si aproape jumatate de milion de copii mai mici de 5 ani mor in fiecare an din cauza lui.

A prins loc in aceasta lista deoarece rotavirusul, pana la inventarea celor 2 vaccinuri impotriva lui, era unul dintre virusurile fruntase pentru mortalitatea infantila ridicata a secolului 19. Chiar si la inceputul anilor 1900, 2 din 5 copii nu atingeau varsta prescolara, fapt petrecut si la mine in familie cu o sora a tatalui meu.

Locul 10 al listei noastre il ocupa un virus pe care il putem lua din aer exact ca in cazul noului coronavirus dar care are o mortalitate de 10 ori mai mare decat acesta:

Sa fie vorba despre:

  1. SARS-CoV-1
  2. MERS
  3. Gripa
  4. SARS-CoV-3

 

Sa fim seriosi, SARS-CoV-3 n-a aparut inca dar sa nu ne grabim. Rolul acestuia poate fi tinut usor de variantele noi aparute de coronavirus insa aici e vorba despre SARS-CoV-1. Acesta a aparut in 2002 in China, tot de la lilieci si alte mancate si nepreparate macar iar omenirea nu a invatat nimic din asta. Mortalitatea e de 9,6% si nu exista vaccin ori tratament pentru infectia cu acest prim coronavirus.

Virusul cu cea mai mare rata de mortalitate

Iar acum, la final, bonusul: ce virus am pastrat ca fiind special? Vorbim despre cel mai mortal virus din familia coronavirusului si anume despre MERS sau MERS-CoV. Denumirea vine de la Middle East Respiratory Syndrome pentru ca initial a aparut in Arabia Saudita in 2012 si apoi in Coreea de Sud in 2015. Nu ne este clar de ce s-a oprit brusc si nu a evoluat intr-o pandemie insa reprezinta cea mai ucigasa zoonoza, virus trecut de la animal la om, si pentru care nu exista nici vaccin, nici tratament specific si ucide intre 30 si 40% dintre infectati.

Asa ca sa ne descurcam cu COVID-ul 19 si sa invatam ce avem de facut pentru ca, acolo, pandesc alte zeci de boli care abia asteapta sa nu fim intelgenti, daca intelegeti la ce ma refer!

Inchei aici aceasta serie virala: invitat special este MERS, pe locul 10 se afla SARS-CoV-1, pe 9 rotavirusul, pe 8 Dengue, pe 7 gripa, pe 6 hantavirusul pe 5 variola pe 4 virusul Marburg, pe 3 faimoasa Ebola, pe 2 infectia HIV iar pe locul 1 singura boala cu mortalitate sigura de 100% daca este netratata din timp si anume rabia.

Pentru alte topuri si informatii la fel de interesante va invit sa vizitati doctormit.ro. Pana data viitoare, 

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

Acest episod va este oferit de Stem Sure.

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

virusuri ucigase
Anterior
TOP 10 virusuri ucigase - PART. 2
Transplantul hepatic
Urmator
Esentialul in transplantul hepatic - episodul 1

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

TOP 10 virusuri ucigase - PART. 1