Sindromul mortii subite a sugarului #1

Sindromul mortii subite a sugarului #1

SIDS, sindromul mortii subite la sugari,

Informatii complete despre moartea subita a sugarului

Vrei sa stii cum il poti feri pe cel mic de Sindromul Mortii Subite a Sugarului? Atunci urmareste acest episod.

Te-ar mai putea interesa si

- tags: SIDS, sindromul mortii subite a sugarului, copii, Doctor MiT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem: ca a dormi cu cei mici ii transforma in niste rasfatati ori ca exista nu stiu ce solutii minune pentru a evita sindromul mortii subite la sugari.

Legat de acest subiect m-am hotarat sa va vorbesc astazi.

Prea multe mituri si prea multe frici se nasc din necunoasterea informatiilor corecte despre acest sindrom. De cand s-a aflat de el si mai multi parinti decat inainte se apropie de patul celui mic si se uita cu o privire fixa si concentrata sa surprinda miscarile respiratorii ale acestuia adica ridicarea si coborarea cutiei toracice a copilului.

Stiu despre ce vorbesc deoarece si eu, desi cunosteam bine aceasta tema, faceam sportul acesta: pasitul tiptil in camera lui Patrick si holbatul la el pret de vreo 5-6 secunde ca sa ma asigur ca totul e in regula. Dupa care imi aduceam aminte ca sunt medic si ca n-ar trebui sa cad in capcana fricilor si uite-asa plecam inapoi la locul meu.

Ca sa stiti cand ar trebui sa fiti foarte atenti legat de aparitia acestui sindrom, ar trebui sa cunoasteti informatiile adevarate despre aceasta tema: cand apare SIDS (Sudden Infant Death Syndrome), care este fiziopatologia fenomenului si cum ii putem scadea riscul, ca de eliminat nu o vom face niciodata.

In primul rand, haideti sa vedem cum arata circumstantele standard a copiilor ce au cazut prada SIDS:

  • S-au nascut din mame tinere, mai tinere de 20 de ani
  • Acestea au fumat pe parcursul sarcinii
  • Si au combinat fumatul cu consumul de alcool sau de droguri aici incluzandu-le si pe cele denumite “usoare” precum marijuana

Un alt set de factori, de data aceasta de partea celui mic, care il predispun la sindromul mortii subite a sugarului bifeaza:

  • Sexul masculin: bebelusii baieti cad prada SIDS mai des decat fetele
  • Varsta: atunci cand se intampla, SIDS se manifesta cel mai frecvent intre 2 si 4 luni de viata; odata cei mici trecuti de aceasta varsta va puteti relaxa - de altfel va invit sa nu va stresati deloc legat de sindromul mortii subite a sugarului – faceti ce aflati aici la Doctor MiT si dormiti linistiti
  • Rasa: SIDS e mai comun la restul raselor decat la caucazieni
  • Istoricul familial: bebelusii care au avut frati sau veri ce au decedat de SIDS sunt mai expusi riscului
  • Fumatul pasiv: copiii ce beneficiaza de fumatul la mana a doua adica au parinti fumatori sunt la un risc mai mare de moarte subita a sugarului
  • Prematuritatea: ati inteles ideea
  • Si nu in cele din urma, greutatea la nastere: o greutate sensibil mai mica de 2 kilograme si jumatate il califica pe cel mic in zona de risc

 Ce putem face pentru a diminua riscul de instalare a sindromului mortii subite a sugarului

Legat de ceea ce putem face ca sa scadem riscul de instalare a sindromului mortii subite a sugarului aflam intr-un episod urmator si tot intr-acela disecam si solutiile ce pot fi cumparate si care afirma ca reduc riscul de SIDS.

Insa pana atunci va invit sa retinem esentialul: ca sarcina prea timpurie in viata unei femei care are regim nesanatos de trai, adica fumeaza sau bea alcool, coroborata cu cu o nastere prematura ce vine la pachet cu o greutate mica a copilului reprezinta portretul robot al circumstantelor ce parca invita un asemenea eveniment nefericit: moartea subita a sugarului.

Si mai sunt alte trei aspecte ce merita mentionate:

unul ca la autopsii s-a descoperit o corelatie intre nedezvoltarea corecta a unei portiuni a creierului ce regleaza respiratia,

al doilea, ca frecventa fenomenului scade pe timpul lunilor de vara

si al treilea ca s-ar putea sa fie asociat temporal cu o infectie a tractului respirator a celui mic.

Insa despre frecventa la mia de copii a sindromului mortii subite a sugarului si despre ce putem face sa ni-l pazim pe cel mic de asa ceva, povestim in episodul Doctor MiT urmator.

Pentru alte subiecte interesante viziteaza doctormit.ro

Pana atunci Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

Aceasta emisiune va este oferita de catre Stem Sure

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

SIDS, sindromul mortii subite la sugari,
Anterior
Sindromul mortii subite a sugarului #2
Daniela Catanas, dermatologie, estetica,
Urmator
Dr. Daniela Catanas

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Sindromul mortii subite a sugarului #1