E interzis sa faci aceasta in degeraturi!

E interzis sa faci aceasta in degeraturi!

degeraturi

E interzis sa faci aceasta in degeraturi!

Afla in acest episod ce nu este bine sa faci cand ai degeraturi.

In afara de "E interzis sa faci aceasta in degeraturi!"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: degeraturi, degete, ger, frigul, iarna, maini, picioare, Doctor MiT, -

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem: ca foile de varza puse pe genunchi trateaza reumatismul sau ca sucul de lamaie care ajunge in ochi, ii face mai frumosi.

Dedic acest episod unui subiect foarte putin discutat dar care, prin metodele de gestionare, poate face mai mult rau decat bine: degeraturile!

Intr-o era a incalzirii globale v-ati putea gandi ca nu mai e un topic de actualitate insa v-ati insela deoarece modificarea climei presupune accentuarea manifestarilor extreme deci in urmatoarea suta de ani vom cunoaste perioade de frig extrem alternand cu cele de vreme torida.

Plus ca, odata cu democratizarea sporturilor de iarna adica odata cu cresterea accesului la partiile de schi, fie ca sunt cele din tara sau din afara, numarul de cazuri de degeraturi va creste.

Asa ca, pentru a nu ne pierde degetele, ar trebui sa stim mecanismul prin care se instaleaza o degeratura si, mai ales, ce avem de facut pentru a nu agrava situatia in loc de a o rezolva.

Ce sunt degeraturile?

Desi degeraturile sunt cunoscute de cel putin cinci mii de ani, descrierea stiintifica a acestora a fost facuta pentru prima oara de catre Dominic Jean Larrey, un medic din armata lui Napoleon Bonaparte in timpul campaniei sale din Rusia.

Aceasta ne si arata o parte dintre persoanele cele mai expuse degeraturilor: militarii. Alte doua categorii sunt persoanele fara adapost si alpinistii. Dupa aceasta gasim practicantii sporturilor de iarna care ajung in aceasta situatie extrema de principiu doar atunci cand sunt prinsi de avalanse sau daca se ratacesc noaptea pe munte.

Degeraturile apar ca urmare a frigului extrem si intereseaza degetele de la maini, de la picioare, obrajii, nasul si urechile. La acest nivel se instaleaza vasoconstrictia care, exagerata, ca durata si intensitate, poate duce la formarea de trombi sau, si mai grav, de cristale de apa inghetata in vasele constrictionate!

Acesta este mecanismul si poate fi agravat de consumul de alcool. Am mai explicat aici la Doctor MIT intr-alt episod ca bautul de vin fiert ca sa te incalzesti atunci afara cand este prea frig, nu ajuta. Sau, mai bine zis, ajuta sa incalzeasca gura si burta si sa raceasca extremitatile. De aceea, daca va apucati de ceva serios iarna, nu consumati alcool.

Pericolul in degeraturi

Daca zonele degerate nu isi revin in cateva luni de zile, da, ati auzit bine, luni de zile, se trece la amputare. Astfel se indeparteaza degetele moarte, nasul sau urechile. Nu prea exista mari exploratori cu 20 de degete!

Dar ce putem face ca sa nu ajungem in aceasta situatie? Pai, in primul rand, atunci cand va ganditi sa faceti vreo creasta spectaculoasa ori sa bagati un powder prin zone neumblate, spuneti-le celor apropiati unde mergeti si nu va abateti de la plan astfel incat sa puteti fi gasiti. In al doilea rand calitatea echipamentului de iarna e sfanta. Iar in al treilea rand, nu faceti greselile clasice atunci cand vedeti niste degete degerate.

O sa va zic ce sa nu faceti, in primul rand cand aveti degeraturi

Nu frecati zona degerata! Prin abraziune puteti indeparta straturile de piele si expune osul.

Nu bagati zona degerata in apa calda! Puteti provoca arsuri ceea ce agraveaza degeratura.

Corect este sa luati piciorul cu degetele degerate, il descaltati, ii scoateti ciorapul si lipiti laba piciorului de abdomenul dumneavoastra, piele pe piele, oricat de neplacut ar fi aceasta. Asta, pe vremuri la inuiti, era dovada maxima de dragoste sau de grija pe care o putea avea un eschimos fata de altul care se udase la picioare.

Apoi dati-i victimei sa bea lichide si chemati ajutor. Antiinflamatoarele si analgezicele alaturi de trombolitice sunt parte a tratamentului standard a degeraturilor.

Presupunand ca victima a ajuns la civilizatie, va face un RMN care va spune care e starea tesuturilor afectate. Apoi, la vreo 2-3 luni va mai face inca unul care va decide daca ramane cu nas sau fara sau daca va mai putea pocni din degete.

Acum stiti ca ne vom intalni cu degeraturile din ce in ce mai des in urmatoarele decade si, cel mai important, ce sa faceti si ce sa nu atunci cand sunteti primii ajunsi in contact cu o victima a frigului.

Pentru alte informatii la fel de interesante vizitati doctormit.ro

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

Acest episod va este oferit de catre Stem Sure .

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Dr., Iosif Niculescu, Mediplus,
Anterior
Dr. Iosif Niculescu
COVID-19, vaccinare,
Urmator
TOP 5 erori in COVID-19!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Avatar for Vasilica
    Vasilica
    18/05/2022 at 11:56 pm — Răspunde

    Buna seara,
    Eco Doppler este în regula. Am facut la Floreasca. Si analizele de sange sunt foarte bune.Dati-mi va rog schema de tratament :ce inflamator,antialgic și bioflavonoide. De 3 luni caut remediu și nu reușesc sa ma vindec.Am fost la tot felul de medici: medicul de familie, dermatolog, medicina plastica,neurolog. Mi au dat tot felul de medicamente dar fără nici un rezultat. Am ajuns la capătul puterilor. Va rog mult ajutați-mă. Se poate sa -mi răspundeți direct pe adresa de e-mail?
    [email protected]
    Mulțumesc
    Vasilica Călin

  2. Avatar for Vasilica
    Vasilica
    13/02/2022 at 7:19 pm — Răspunde

    Bună seara,
    Am degerături la tălpile picioarelor cam de vreo doua săptămâni.
    Se manifesta cu înroșire,usturime,mâncărime, jungiuri și dureri mai ales dacă vreau sa merg motiv pentru care stau mai mult în casa.Ce ma sfătuiți?
    Mulțumesc

    • 14/05/2022 at 5:32 pm — Răspunde

      Buna seara!

      Primul sfat este sa faceti un consult si investigatii de specialitate (Eco Doppler), ca mai apoi, pe baza unui diagnostic ,sa puteti beneficia de tratament specific (antiinflamatoare, antialgice, bioflavonoide).
      Apoi, consider ca miscarea (si nu sedentarismul) va poate ajuta!

      Ganduri bune!


Back
SHARE

E interzis sa faci aceasta in degeraturi!