Stranutam daca ne uitam la soare?

Stranutam daca ne uitam la soare?

stranutam, soare, lumina,

Stranutam daca ne uitam la soare?

Afla de ce stranutam cand ne uitam la soare sau la lumina puternica.

Hai sa aflam de ce stranutam vara cand ne uitam la soare (poate fi valabil si de pe o partie de ski)!

In afara de "Stranutam daca ne uitam la soare?"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: stranutam, soare, lumina, reflexe, stranutul, diafragma, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale precum ca poti albi pe loc de frica sau ca, la fel de bine, poti muri de ras.

Pentru ca nu ne-am sfiit sa discutam despre mituri atat de ciudate, astazi, nu vom face exceptie si vom incerca sa aflam de stranutam cand ne uitam in lumina puternica.

Cand simti ca te incearca stranutul dar fara sa reusesti sa stranuti, in multe cazuri este suficient sa te uiti la soare sau intr-o lumina puternica ca acest reflex sa se declanseze.

De ce se intampla acest fenomen ciudat?

Ca sa raspundem ar trebui sa culegem cateva date. In primul rand ce este stranutul?

  1. (o) consecinta a iritarii mucoasei nazale
  2. o expulzie convulsiva (a aerului din plamani)
  3. (este determinat de o) contractie brusca a diafragmului sau
  4. (reprezinta) toate (acestea la un loc)

Stranutul normal este provocat de catre diversii agenti iritanti ai mucoasei nazale precum particule mari de praf, polen sau de catre obiecte straine introduse in nas. Aceasta provoaca descarcarea de impulsuri nervoase de la celulele receptoare din mucoasa nazala catre creier, care ordona muschiului diafragm sa se contracte si sa expulzeze cu putere aerul din plamani pentru a arunca afara, din fosele nazale, agentii iritanti.

Deci pe scurt stranutul are ca rol eliminarea din nas a corpilor straini.

Atunci, ce am vrea sa eliminam cand ne uitam la soare?

Haideti sa vedem daca nu cumva acest reflex mai apare si in alte situatii precum in:

  1. injectarea perioculara (de anestezic cum e in cazul operatiilor de cataracta)
  2. (la) smulgerea unui gene
  3. (in) ambele (cazuri) sau
  4. (nu mai apare in alte situatii) nici una

Ciudat, dar acelasi reflex de stranut legat de aria vizuala apare si cand injectam anestezic periocular sau cand ne smulgem o geana.

Daca realizam ca, uneori, stranutam si la smulgerea unui fir de par din nas incepem sa banuim ca exista ceva in comun legat de aceste cauze.

Cauzele stranutului

Inainte de a explora aceasta haideti sa vedem care dintre urmatoarele afirmatii legate stranutul in lumina puternica mai sunt adevarate:

  1. este declansat de variatia intensitatii luminii (si nu de puterea ei)
  2. este mostenit
  3. apare la 25% din populatie sau
  4. toate (sunt adevarate)

Daca nu stiai ca poti stranuta uitandu-te la lumina puternica inseamna ca esti printre fericitii 75% din populatie si ca nu ai mostenit de la parinti acest reflex ciudat. Si da, stranutul este provocat de variatia intensitatii luminii si nu de puterea ei.

Acum, stiind acestea si amintindu-ne ca stranutul este provocat si de injectarea perioculara sau de smulgerea unei gene sau aunui fir de par din nas haideti sa vedem ce proces poate aduce la numitor comun toate aceste cauze:

  1. stimularea totala a nervului trigemen (cel care inerveaza atat motor cat si senzitiv intreaga fata)
  2. generalizarea parasimpatica
  3. ambele (mecanisme) sau
  4. (inca) nu se cunoaste mecanismul (ce provoaca acest tip de stranut)

Optiunea nici unul sau nu se cunoaste a fost aleasa foarte rar in cadrul episoadelor Doctor MIT insa, iata ca a venit si vremea ei. Desi ambele mecanisme sunt banuite a fi printre cele responsabile pentru declansarea reflexului nu avem dovada finala in acest sens si nici nu stim daca nu cumva exista si altele cauze.

Stranutatul si lumina puternica

Stimularea totala a nervului trigemen presupune de fapt ca reflexul pupilar in drumul sau excita si caile nervoase asociate cu iritatia nazala si astfel provoaca stranutul pe cand generalizarea parasimpatica presupune ca variatia luminii receptionata prin retina si transmisa ca semnal electric in creier, influenteaze gresit zone corticale adiacente care duc la stranut, iarasi, ca in cazul iritatiei nazale.

In concluzie ati aflat ca doar un sfert dintre voi sunteti victimele reflexului fotic de stranut si ca nu stim exact cauza acestui reflex denumit si mai stiintific - stranutul de origine dominant autozomala helio-oftalmic.

Esti interesat sa afli mai multe despre curiozitatile medicale care te inconjoara? Atunci scrie-ne pe pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro!

“INTREABA SI CERCETEAZA!” si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Deviatie de sept, septoplastie,
Anterior
Deviatie de sept - este operatia prima solutie?
carii, dinti, dulciuri,
Urmator
Daca mancam dulciuri facem carii? Mit sau adevar?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Stranutam daca ne uitam la soare?