Celule stem contaminate bacterian: mai pot fi folosite?

Celule stem contaminate bacterian: mai pot fi folosite?

Dr. Felician Stancioiu
Un articol de dr. Felician Stancioiu

Recent a fost publicat de catre o echipa de medici din Bucuresti, initial ca manuscris https://www.qeios.com/read/IUMK3S si recent in numarul 4/2022 al revistei Maedica, un articol stiintific in care se arata in premiera cum au fost gestionate doua grefe de celule stem contaminate bacterian, obtinute din sangele de cordon ombilical (denumit in continuare SCO) respectiv recoltate la nasterea copiilor.

CONTAMINAREA BACTERIANA NU E RARA

SCO = sange de cordon ombilical

Cultura de bacterii
Dovada prezentei bacteriilor se obtine prin insamantarea acestora pe un mediu de cultura

Asa cum se arata in articol, rata de contaminare bacteriana a grefelor SCO variaza intre 5-25% din totalul grefelor SCO recoltate la nastere, functie in primul rand de modalitatea de nastere – cezariana versus naturala, procentul de contaminare fiind mult mai mare in cazul nasterilor naturale.

Trebuie spus insa ca si in cazurile aproape ideale in care o banca de celule stem are un procent de contaminare de sub 10%, vor fi sute sau mii de grefe a caror utilizare este pusa sub semnul indoielii iar contaminarea grefelor este o problema care ingreuneaza semnificativ logistica transplanturilor si tratamentelor cu celule stem din SCO.

CAND UN - DEVINE UN +

Nastere cezariana
Nasterea cezariana ar trebui sa fie un act dictat de o conditie medicala particulara a mamei ori a copilului insa ponderea mare a cezarienelor in Romania duce la un procent de contaminare scazut fata de restul Europei

Romania este privilegiata din acest punct de vedere, pentru ca rata nasterilor prin cezariana este cu mult peste media europeana si mondiala, ceea ce inseamna ca avem un procent si un numar mai mic de grefe de celule stem contaminate bacterian.

In cazul transplanturilor se considera ca antibioticele cu spectru larg administrate profilactic si terapeutic adreseaza concomitent si riscul prezentat de administrarea grefelor contaminate, insa in ultimele 2 decenii transplanturile cu celule stem hematopoietice au fost amplu dezvoltate in sfera afectiunilor neurologice si regenerative, iar administrarea unui produs contaminat poate fi evitata in acest fel.

ANTIBIOTERAPIE IN VITRO = PROBA DE CELULE STEM CURATA

Administrare de antibiotic pentru celule stem
Administrarea de antibiotic in cazul unei probe de celule stem hematopietice este raspunsul medicilor atunci cand se confrunta cu o proba contaminata bacterian

Avantajul metodei prezentate in articolul la care fac referire, respectiv antibioterapia, administrata cu succes in ambele cazuri, este ca elimina complet riscul infectiei fara a afecta viabilitatea celulelor stem administrate, printr-o procedura simpla efectuata dupa decriogenarea SCO si inainte de administrarea intravenoasa.

Concentratiile de antibiotic care pot fi obtinute in grefa SCO dupa decriogenare sunt superioare celor posibile in organismul uman (aproximativ de 10 ori mai mari), iar in pofida timpului relativ scurt de expunere la aceste concentratii mari de antibiotic, reactivarea metabolica a celulelor din SCO (inclusiv a bacteriilor contaminante) imediat dupa decriogenare face posibila o actiune bactericida eficienta a antibioticului administrat.

Proba, celule, stem,
Ca urmare a antibioterapiei proba de celule stem devine perfect utilizabila in tratament

Metoda de decontaminare poate fi aplicata si in cazul expandarii (multiplicarii) celulelor stem din sangele cordonului ombilical, o directie noua de utilizare pentru obtinerea unor celule cu proprietati speciale, iar acest lucru confera decontaminarii o aplicabilitate extinsa pe care, cel mai probabil, o sa o vedem aplicata pe scara larga.

______

Din 2019 dr. Felician Stancioiu este un important contribuitor stiintific al platformei medicale Doctor MiT.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

vaccin, educatie, Digipedia,
Anterior
Legatura dintre vaccin si educatie | Digipedia
cancer, leucemie, tratament leucemie, limfocite T, CAR-T,
Urmator
Pacient vindecat de cancer printr-o noua tehnica

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Celule stem contaminate bacterian: mai pot fi folosite?