Astenia de toamna - e pe bune? #56

Astenia de toamna - e pe bune? #56

Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa va aduc cele mai noi si mai interesante informatii medicale!

In luna dedicata solutiilor anti-stress vorbim despre astenia de toamna. Unora li se poate parea ca e vorba doar de un moft insa, din pacate, astenia de toamna poarta un nume stiintific – tulburare afectiva sezoniera – TAS.

Asa cum sinuciderile isi ating varful in timpul asteniei de primavara si depresia isi ia avant cu inceperea toamnei.

De fapt, depresia este tot o forma de stress si, de aceea, cand intri in toamna, fa lucrurile care sa te fereasca de asta: in primul rand, fii constient ca esti mai vulnerabil. Ia-ti magneziul, acela bisglicinat de care vorbeam data trecuta, si apuca-te de exercitii de respiratie. Nimic nu e mai valoros ca un creier oxigenat si relaxat.

Si trebuie sa facem toate aceste lucruri pentru ca mecanismul asteniei de toamna este unul insidios: se bazeaza pe ritmul circadian adica alternanta zi-noapte care este alterata toamna. Ai parte de mai multa melatonina pentru ca noptile se lungesc si de mai putina serotonina pentru ca ni se scurteaza zilele.

Natiunile au venit cu o solutie la aceasta problema, care de altfel optimizeaza si consumul de combustibili pentru lumina si incalzire: schimbarea orei vara si iarna.

Solutia schimbarii orei ne ajuta sa avem mai putine ore de intuneric dimineata astfel incat efortul de mobilizare dimineata a individului sa fie mai mic. Ca asa intram in seara foarte devreme nu e o tragedie deoarece doar ne incurajeaza sa hibernam, ma rog, sa dormim mai mult ceea ce nu e nimic rau.

Acum ati inteles de ce toamna avem parte de o forma particulara de stress: astenia sau tulburarea afectiva sezoniera ce nu ne lasa sa ne simtim odihniti nici daca am dormit 8 ore, ne seaca de energie si ne dezechilibreaza emotional. Serotonina e pe minus si trebuie sa-i sustinem metabolismul luandu-ne vitaminele si mineralele de rigoare, invatand sa facem exercitiile de respiratie de care ziceam si privind toate acestea pur si simplu ca pe niste fenomene naturale.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT

 

Te-ar mai putea interesa si

- tags: Medicina pe limba ta,astenia de toaman,oboseala, KISS FM, Doctor MiT, -

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Anterior
Secretul antistres: bisglicinarea!! Partea a-II-a #55
Urmator
Cum functioneaza stresul, de fapt? #57

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Astenia de toamna - e pe bune? #56