Am atins vârful prostiei?

Am atins vârful prostiei?

Singurul leac pentru epidemia de idioțenie este să ne recunoaștem ignoranța.

Ilustratie prostie
Ilustrație de SHOUT pentru POLITICO

Articol scris de catre OTTO ENGLISH pentru POLITOCO, tradus si publicat de Doctor MiT pentru publicul roman. Varianta originala a articolului se gaseste aici.

Otto English este pseudonimul folosit de Andrew Scott, un scriitor și dramaturg stabilit la Londra.

Evident, prostia nu este ceva nou. Istoria este plină de oameni idioți care au făcut lucruri ridicole. Îmi amintesc acest lucru de fiecare dată când trec pe lângă un cimitir din sud-estul Londrei, în care zace Robert Cocking, un acuarelist englez care, în 1837, la vârsta de 61 de ani, a decis să demonstrezeperformanțele unei parașute pe care o inventase, sărind dintr-un balon cu aer cald la o milă deasupra Greenwich.

Cocking nu mai fusese niciodată într-un balon cu aer cald, nu știa nimic despre zbor sau despre proiectarea parașutelor și nu se gândise să își testeze mai întâi invenția - dar era atât de încrezător în invenția sa încât a sărit oricum.

Nu a mai pictat nicio acuarelă după aceea. Dar nu se poate nega faptul că Cocking a fost un om înaintea timpului său.

Marile lupte ale secolului al XX-lea s-au dat între comunism și capitalism, monetarism și Keynesianism, valori democratice și dictaturi. Bătălia definitorie a erei noastre se dă între cei informați și cei mândru ignoranți. Iar în ultima vreme, cei din urmă sunt cei care câștigă.

Porniți orice canal de știri. Porniți radioul de talk show-uri. Porniți feed-ul social media. Prostia a devenit mainstream. Este noul negru - și aceasta se anunță a fi epoca sa de aur. Cine are nevoie de baloane cu aer cald experimentale când ai antiparazitare pentru cai care crezi că vor vindeca COVID-19?

Moartea lui Cocking a fost o demonstrație timpurie a efectului Dunning-Kruger, o prejudecată cognitivă care îi face pe oamenii care știu foarte puține să creadă că știu foarte multe.

"Incompetența nu îi lasă pe oameni dezorientați, perplecși sau precauți", au concluzionat cercetătorii sociali David Dunning și Justin Kruger, care au identificat această afecțiune. "În schimb, cei incompetenți sunt adesea binecuvântați cu o încredere nepotrivită, susținută de ceva ce li se pare a fi cunoaștere."

Aceștia scriau, premonitoriu, în 1999. Premonitoriu, deoarece în secolul XXI, Dunning-Kruger este peste tot - și nicăieri mai mult decât în ciclul de știri și divertisment care rulează 24 de ore pe zi.

Știrile sunt o fiară înfometată. Are nevoie de hrană constantă, iar atunci când nu ai la dispoziție nutrienții și vitaminele din știrile reale, trebuie să te hrănești cu carbohidrații din comentarii și cu carnea indignării.

În ultimii 20 de ani, comentariile au devenit o adevărată industrie în creștere - cu falange întregi de căpușe albastre din social media, foști politicieni și actori ratați dispuși să se urce la microfon și să prezinte un punct de vedere prostesc și prost gândit.

În cele mai bune momente (cum ar fi, hâm, articolul de față, dragă cititorule), comentariile aruncă o lumină foarte necesară asupra unor subiecte importante. În cel mai rău caz - și de foarte multe ori este în cel mai rău caz - volumul pur și simplu de "luări de cuvânt" nervoase și neinformate creează, după cum a spus recent jurnalistul Dave Holmes, un "tip de inteligență care nu se poate distinge de prostie".

Să luăm, drept exemplu, pe Ben Shapiro, adulatul dreptei conservatoare americane.

Ben Shapiro
Ben Shapiro vorbind la o întrunire a conservatorilor americani (sursă: The Economist)

Domnul Shapiro, în vârstă de 37 de ani, este comentator politic de la vârsta de 17 ani. Autor al mai multor cărți - inclusiv a cărții cu titlul lapidar “How to debate leftists and destroy them” - el prezintă, de asemenea, un podcast zilnic, este editor emerit al Daily Wire și redactor pentru publicații precum Breitbart, unde a fost redactor-șef din 2012 până în 2016.

În mediile conservatoare, Shapiro a fost aclamat ca un intelectual și se face mare caz de diploma sa de la Facultatea de Drept de la Harvard și de abilitățile sale impresionante de dezbatere. Shapiro are 3,5 milioane de urmăritori pe Twitter. În 2017, New York Times l-a supranumit "Filosoful erei cool kids".

De asemenea, are opinii despre literalmente orice, ceea ce înseamnă că, destul de frecvent, singura persoană pe care sfârșește prin a o "distruge" (aparent, cuvântul său preferat) este el însuși.

În 2019, în timpul unuia dintre tururile sale obișnuite în campusuri, Shapiro a declarat unui public că creșterea nivelului mării cu cinci sau zece metri cauzată de schimbările climatice nu reprezintă o problemă, deoarece oamenii de pe coastă pur și simplu "își vor vinde casele și se vor muta". În același an, el a susținut că nu este nevoie de o scuză pentru sclavie, deoarece a existat deja una și s-a numit "Războiul Civil".

Cel mai recent, el a declarat că Daily Wire va "sfida" mandatul președintelui american Joe Biden privind vaccinarea pentru companiile cu peste 100 de angajați.

Și totuși, în economia noastră, în care nu te poți focusa pe un subiect pentru că atenția îți este atrasă de altul, Shapiro nu a plătit încă un preț pentru prostia sa.

Din fericire, există speranța că valul prostiei a ajuns la apogeu. Vârful său, desigur, va fi fost cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite. Ceea ce Buddha este pentru budism, ceea ce Marx este pentru comunism, Donald Trump este pentru crezul prostiei.

Donald Trump
Donald Trump (sursa: NY Times)

În timpul celor patru ani haotici în care a fost la putere, abia dacă a trecut o zi fără ca Trump să nu spună ceva lipsit de minte. În 2018, a declarat că uraganul Florence a fost "unul dintre cele mai umede pe care le-am văzut vreodată, din punct de vedere al apei". În 2019, a sugerat că, în timpul Războiului de Independență american, armata lui Washington "a preluat controlul aeroporturilor" - cu 128 de ani înainte de primul zbor al fraților Wright. Într-un discurs ținut în același an în fața Comitetului Național Republican al Congresului, el a susținut că "zgomotul [de la morile de vânt] îți provoacă cancer".

Ar fi fost un act bun dacă Trump nu ar fi fost liderul celei mai puternice țări de pe Pământ - și responsabil pentru sănătatea a milioane de americani în timpul pandemiei de coronavirus.

Anti vaxx
Manifestațiile antivaccinistilor sunt ceva comun la nivel planetar

Într-adevăr, prostia are ceva liniștitor. Nivelul de intrare este ușor. Nu este nevoie să citiți o carte - o postare pe Facebook este suficientă. Instinctele tale vor fi confirmate de gândirea de grup, prejudecățile tale de teoreticienii conspirației cu tentă albastră.

Rezultatul final, însă, poate fi grav - potențial chiar mortal. Poate veni sub forma unor bărbați care iau cu asalt Capitoliul purtând coarne de bizon sau în demonstrații în masă ale protestatarilor anti-lockdown și anti-vax din centrul Londrei, care cred că coronavirusul este din vina BBC.

Capitol atac
Efectul Dunning - Kruger mai poartă și denumirea de “superioritate iluziorie”

La rădăcina cultului prostiei se află ideea că opiniile celor prost informați ar trebui să aibă aceeași greutate ca și cele ale experților - că anti-vaxerii ar trebui să fie ascultați la fel de mult ca și virusologii.

Singurul antidot pentru prostie este umilința. Nu știu nimic despre fotbal - opiniile mele despre acest joc frumos nu ar trebui să aibă aceeași valoare ca cele ale lui Marcus Rashford sau Gareth Southgate. Și același lucru este valabil pentru nenumărate alte subiecte.

Pentru a pune capăt epidemiei de prostie, trebuie să ne recunoaștem cu toții neajunsurile și să convenim împreună că nu putem - și nu ar trebui - să știm totul.

Putem fie să ne acceptăm ignoranța, fie să fim condamnați de ea.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

DIGIPEDIA, Bogdan Ivanescu, Alexandru,
Anterior
Digipedia Stiinta: Editie speciala de Craciun
DIGIPEDIA, Bogdan Ivanescu, Alexandru,
Urmator
Digipedia Stiinta: Editie speciala de anul nou

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Am atins vârful prostiei?