Authentic Jerseys
Adevarul despre stranut - Doctor MIT

Adevarul despre stranut

Adevarul despre stranut

 

Te-ar mai putea interesa

 

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aflu adevarul din spatele miturilor ce spun ca usturoiul vindeca otita sau care afirma despre cascat ca ar fi contagios.

Astazi intram in misterele unui alt reflex si anume stranutul.

Legatura stranutului cu alergia

Ce rol are? In ce conditii apare si cum il putem tine sub control sunt doar cateva dintre intrebarile pe care le avem legate de acest reflex.

Ca sa raspundem, ar trebui sa aflam cate ceva despre fiziologia stranutului. Pe unde credeti ca este eliminat aerul in timpul stranutului, in principal?

1. pe gura 2. pe nas
3. in egala masura pe ambele cai respiratorii sau 4. nu pare a exista o regula bine definita?

Fiziologia stranutului ne spune ca aerul este expulzat cu putere din plamani in special pe nas. Aceasta se realizeaza prin ridicarea radacinii limbii si inchiderea partiala a caii aeriene orale astfel incat majoritatea aerului iese prin fosele nazale.

Aceasta va spune ceva, nu-i asa? Haideti sa vedem ce concluzie putem trage de aici. Stranutul are ca rol:

1. cresterea puternica a presiunii in plamani pentru curatarea acestora de mucus 2. are rolul de a mobiliza particulele ramase prin laringe
3. de fapt scopul este indepartarea particulelor iritante din mucoasa nazala sau 4. toate aceste roluri au fost gandite de Mama-Natura

Desi poate suna placut sa impacam pe toata lumea, singurul motiv pentru care a fost inventat stranutul este legat de expulzarea elementelor iritative din mucoasa nazala.

Cum stim aceasta? Simplu! Pentru ca stranutul este declansat intr-o majoritate covarsitoare de excitarea celulelor nervoase din peretii foselor nazale si consecutiv de descarcarea locala a neuromediatorului:

1. endorfina 2. serotonina
3. adrenalina sau 4. histamina

Pentru cei ce nu sunt convinsi de corectitudinea raspunsului lor, le adresez o intrebare ajutatoare. Ce medicament se ia atunci cand ai alergii si stranuti de nu te mai poti opri:

1. antagonisti ai endorfinei 2. ai serotoninei
3. anti-adrenergici sau 4. antihistaminice

Cred ca toata lumea si-a reamintit acum. Histamina este neuromediatorul ce trebuie linistit in alergii si prin urmare tot el este cele ce excita nervul trigemen care determina toata cascada de contractii musculare ce duc la stranut.

Avem acum toate dovezile legate de rolul stranutului in viata noastra. Dar cand se mai intampla sa stranutam si, aceasta fara o explicatie rationala:

1. in timpul sexului 2. cand avem burta prea plina
3. cand privim in lumina puternica sau 4. in toate aceste cazuri

Pare ciudat sa fie raspunsul 4, nu-i asa? Dar este! Se pare ca nasul contine vestigii de tesut erectil precum organul vomerulo-nazal sau al alui Jacobson despre care am mai vorbit intr-un episod dedicat feromonilor. Tesut erectil aici (ARAT SPRE NAS), teut erectil acolo (NU MAI ARAT NICAIEIR 🙂 ), legatura e facuta. Extrem de rar, fiind considerata patologica si transmisa printr-o caracteristica autozomala dominanta este si situatia in care se stranuta cand stomacul e prea plin. Iar reflexul fotic, face ca pana la o treime dintre noi sa stranutam daca ne uitam direct in soare.

Ca sa disecam pana la capat stranutul mai trebuie sa raspundem corect la doar 3 intrebari.

Prima: putem stranuta in som?

1. Da sau 2. Nu

Nu, nu putem stranuta in somn. Daca, in pat fiind, l-ai auzit stranutand pe cel de langa tine, inseamna ca nu dormea 😉

A doua intrebare: este adevarat ca nu poti stranuta cu ochii deschisi?

1. Da sau 2. Nu

Contrar credintei populare o parte dintre noi poate stranuta foarte bine cu ochii deschisi. Dar nu uitati ca, pentru ce ce nu se bucura de asta, stranutul este extrem de periculos atunci cand se afla la volan.

Cum putem opri un stranut

Si ultima intrebare pe ziua de azi: cum putem opri stranutul?

1. expirand tot aerul din plamani pe gura 2. apucandu-ne cu degetele de nas si pensandu-l
3. ambele metode pot da roade sau 4. nu exista nici o sansa de a opri stranutul atunci cand vine?

Primele 2 metode sunt eficiente intr-o mare masura astfel incat raspunsul corect este al treilea. Da, adesea poti opri stranutul expirand pe gura sau tinandu-te de nas cand simti ca iti vine sa stranuti.

Vrei sa afli adevarul din spatele altor mituri interesante? Atunci viziteaza pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro
Intreaba si cerceteaza! si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.

Anterior
Adevarul despre raceala si imbracatul copiilor
Urmator
Guma ramane 7 ani in stomac

Intreaba-ma!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*  *Authentic Jerseys
Back
SHARE

Adevarul despre stranut