Guma de mestecat ramane 7 ani in stomac. Adevarat?

Guma de mestecat ramane 7 ani in stomac. Adevarat?

guma de mestecat

Guma de mestecat ramane 7 ani in stomac. Adevarat?

Afla acum adevarul despre guma de mestecat si influenta sa asupra stomacului.

In afara de "Guma de mestecat ramane 7 ani in stomac. Adevarat?"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: guma de mestecat, alimentatie, stomacul, ocluzie intestinala, Doctor MIT, -

Transcript

Guma de mestecat, odata inghitita, ramane in stomac. Mit sau realitate?

Bine ati venit la Doctor MIT! Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aflu adevarul din spatele miturilor medicale ce spun ca apa alcalina trateaza cancerul sau ca guma de mestecat, odata inghitita, ramane in stomac.

Acest mit popular de fapt incearca sa ne fereasca de un risc mult mai mare decat inofensiva prezenta a unei gume de mestecat in stomac. Care ar fi acesta?

 1. cresterea aciditatii gastrice
 2. tapetarea mucoasei gastrice cu mai multe gume de mestecat daca ti-ai facut un obicei din a le inghiti
 3. ulcerul gastric sau
 4. marele risc este ocluzia intestinala

Cred ca este evident acum ca pericolul real la care face referire sfatul popular este cel de ocluzie intestinala.

Guma si ocluzia intestinala

Inainte de a elucida mitul si a spune daca este fals sau adevarat ar trebui sa fim siguri ca stim ce presupune ocluzia intestinala:

 1. innodarea matelor asa cum se spune in popor
 2. infarct intestinal
 3. blocarea lumenului intestinului sau
 4. toate acestea presupun de fapt acelasi lucru

Mai mult sau mai putin, toate se refera la acelasi lucru. Blocarea intestinului cu ceva, o tumora sau cu un obiect din exterior, cum ar fi in cazul nostru cu o guma de mestecat.

Riscul inghitirii gumei de mestecat

Inainte de toate, poate ramane guma de mestecat in stomac?

1. da, pentru ca fiind lipicioasa adera la peretele gastric sau, daca nu, cade in fundul gastric si ramane acolo

2. nu, pentru ca peristaltismul intestinal o impinge spre intestine

Surpriza! In cazul stomacului, fundul acestuia sau fornixul este situat in sus, nu in jos 🙂 deci raspunsul corect este al doilea: guma nu mai este deloc lipicioasa in stomac si este deplasata spre pilor in cateva zeci de minute de la inghitire.

Deci, ideea ca guma de mestecat ajunge in intestine este reala, nu? Aici intervine riscul de ocluzie intestinala. Ca aceasta sa se intample, diametrul acestuia ar trebui sa creeze potentiala problema. Haideti sa apreciem diametrul gumei de mestecat la cel mult 1 cm dupa trecerea prin stomac si prin acidul clorhidric. Care credeti ca este diametrul intestinului subtire?

 1. de 5 milimetri
 2. de 1 centimetru
 3. 2.5 cm sau
 4. de peste 5 cm

Intestinul

Daca intestinul nu are lumenul mai mare de 5 milimetri sau de 1 cm atunci ne aflam la un risc serios de ocluzie! Insa, in realitate, diametrul interior al intestinului subtire este de 2 ori mai mare decat al gumei de mestecat!

In acest moment putem spune ca am demontat acest mit medical. Nu cred ca mai are rost sa vorbim despre intestinul gros pentru ca este foarte gros, dupa cum ii spune si numele iar in el isi gasesc locul si obiecte mari de zeci de centimetri.

Acest mit al gumei de mestecat se mai intalneste si in varianta in care se presupune ca aceasta ramane lipita de stomac pana la 7 ani de zile. Ei bine, in acest moment sunteti suficient de informati cat sa explicati oricui care este realitatea.

Curios sa afli adevarul si despre alte mituri medicale? Atunci viziteaza pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

stranut,
Anterior
Adevarul despre stranut
herpes zoster, bolile copilariei,
Urmator
Adevarul despre herpes zoster

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Guma de mestecat ramane 7 ani in stomac. Adevarat?